Hiburan

Superman Kini Muncul Sebagai Watak Biseksual

Superman jatuh cinta kepada seorang wartawan dan kini anaknya juga menyukai seorang wartawan, tetapi kali ini cinta superhero itu adalah seorang lelaki bernama Jay. Superman kini biseksual?

DC Comics mengumumkan pada hari Isnin bahawa Superman yang baru, yang merupakan anak kepada Clark Kent dan Lois Lane, akan menjalin hubungan romantik dengan seorang teman lelaki.

Jon Kent dan jurnalis Jay Nakamura menjalin persahabatan dalam sebuah kisah yang dikeluarkan pada bulan Ogos. Mereka akan berkongsi ciuman dalam komik yang akan diterbitkan bulan depan, kata penerbit itu, menggambarkan Kent sebagai “biseksual.”

“Mengikuti adegan di mana Superman berusaha menyelamatkan semua orang yang berada di sekelilingnya, Jay sentiasa bersama menjaga Man of Steel,” kata DC Comics.

Jalan cerita terbaharu itu akan dimuat dalam “Son of Kal-El” terbitan lima yang dijangka mula dijual pada 9 November, penerbit mengatakan dalam siaran akhbar yang bertajuk “Jon Kent menemukan identitinya.”

“Hari ini, lebih ramai orang dapat menggambarkan diri mereka sebagai superhero terkuat dalam komik,” kata Tom Taylor, yang menulis siri ini.

Peminat menggunakan media sosial untuk menyatakan kegembiraan mereka terhadap perkembangan tersebut.

“Berita tentang Superman ini menggembirakan hati saya kerana kesan positifnya terhadap banyak anak muda hari ini & masa depan,” tweet pelakon Anthony Rapp.

Pendedahan seksualiti superhero paling terkenal di Amerika itu datang kerana lebih banyak buku komik mula mempelbagaikan watak superhero mereka.

Pada bulan Mac, Marvel Comics mengumumkan Captain America gay pertama dan “Aquaman” memperkenalkan superhero gay hitam pada awal musim panas ini. Watak Robin terbaru dalam komik Batman muncul sebagai biseksual pada bulan Ogos.

Walaupun Superman baru bukan watak buku komik LGBTQ pertama, dia boleh dikatakan paling dikenali.

“Pada masa ini, kita hidup dalam zaman yang terbuka dan itu sesuatu yang baik,” kata Ben Saunders, pengarah kajian komik dan kartun di University of Oregon.

DC Comics membuat pengumuman pada Hari Pendedahan Seksualiti Negara. Presiden AS Joe Biden mengeluarkan kenyataan yang mengatakan bahawa pentadbirannya “komited” untuk memperjuangkan hak LGBTQ.

Dalam siri “Son of Kal-El” Superman baru telah membuktikan dirinya jenis superhero yang berbeza dengan ayahnya.

Dia telah memerangi sejumlah masalah keadilan sosial, termasuk mengatasi kebakaran liar yang disebabkan oleh perubahan iklim dan memprotes pengusiran pelarian.

Show More

Related Articles

Back to top button