AntarabangsaIsu Semasa

China Atau Jepun: Indonesia Pertimbang Rancangan Kereta Api Jakarta-Surabaya

Rancangan Indonesia mengundang China untuk mengajukan cadangan bagi projek kereta api Jakarta-Surabaya sangat mengejutkan kerana projek tersebut sepatutnya diperuntukkan untuk Jepun.

Pertanyaan muncul ketika Menteri Penyelaras Ekonomi Airlangga Hartarto mengumumkan pada Mei 2020 bahawa kerajaan telah memutuskan untuk memperluas projek kereta api berkelajuan tinggi Jakarta-Bandung yang disokong China ke Surabaya di Jawa Timur di sepanjang jalan sama yang dikaji oleh Jepun sejak tahun 2018.

Pada Januari, Menteri Penyelaras Hal Ehwal Maritim dan Pelaburan Luhut Pandjaitan mengatakan Presiden Joko ‘Jokowi’ Widodo mahu China mengusahakan penyambungan itu.

Pada bulan Mei tahun ini, Luhut ditugaskan untuk bertemu wakil dari China untuk membincangkan projek tersebut. Tokyo tidak akan lupa bagaimana pada tahun 2015, kerajaan Indonesia menutup perjanjian untuk projek Jakarta-Bandung dengan China, walaupun Jepun telah mengkaji rancangan tersebut sejak tahun 2014.

Septian Hario Seto, wakil untuk pelaburan di Pejabat Menteri Penyelarasan Hal Ehwal Maritim dan Pelaburan, mengatakan kepada The Jakarta Post bahawa pemerintah belum membuat keputusan tentang siapa yang akan mengendalikan projek kereta api Jakarta-Surabaya.

“Kajian yang lebih teliti dan mendalam masih perlu dilakukan,” kata Seto.

 

Dua Projek Kereta Api

Seorang jurucakap pejabat itu, Jodi Mahardi, mengatakan kepada Post bahawa peluasan projek Jakarta-Bandung yang diusulkan ke China adalah terpisah dari yang telah diusahakan oleh Jepun, meskipun keduanya disebut sebagai projek kereta api Jakarta-Surabaya.

Projek pertama, katanya akan berjalan di sepanjang jalan selatan untuk menghubungkan projek Jakarta-Bandung dengan Surabaya melalui Kertajati di Jawa Barat, di mana kerajaan baru-baru ini membangunkan lapangan terbang baru, juga melalui Surakarta dan Yogyakarta.

Kerajaan ingin memperluas jalan kereta api Jakarta-Bandung untuk menjimatkan perbelanjaan kerana penundaan yang kerap disebabkan oleh masalah pengambilan tanah dan masalah lain telah menyebabkan kenaikan kos.

 

Sasaran Baharu Mendirikan Landasan Kereta Api Jakarta-Surabaya

Sasaran untuk menyelesaikan landasan kereta api sejauh 142 kilometer telah diturunkan ke tahun 2022 dari 2019, dan anggaran kos projek tersebut telah meningkat menjadi AS$6.07 bilion daripada $5.57 bilion yang dijangkakan ketika pekerjaan di darat bermula pada tahun 2016.

Pada tahun 2020, Jepun diundang untuk bergabung dengan konsortium syarikat-syarikat China dan milik negara untuk menutup jurang pendanaan tetapi ia menolak, menjelaskan bahawa mereka lebih suka fokus pada jalan utara.

 

Laluan Landasan Kereta Api Jakarta-Surabaya

Supandi, jurucakap Direktorat Jenderal Pengangkutan Rel di Kementerian Perhubungan, mengatakan kepada Post bahawa projek kedua yang disebut Projek Peningkatan Jalur Utara Jawa, akan menghubungkan Jakarta dan Surabaya dengan jalan di sepanjang pantai utara Jawa melalui Cirebon di Barat Jawa dan Semarang di Jawa Tengah.

Kelajuan perjalanan yang dicadangkan 150 km per jam untuk sambungan kereta api 720-km akan memungkinkan untuk menggunakan landasan yang ada, sehingga mengakibatkan kos pembangunan yang jauh lebih rendah sekitar $5 bilion.

“Projek utara akan meningkatkan kelajuan operasi kereta api daripada tahap sekarang menjadi 150 km per jam. Peraturan itu mendefinisikan perkhidmatan kereta api berkelajuan tinggi sebagai yang memiliki kecepatan perjalanan di atas 200 km per jam, itulah sebabnya mengapa ada yang menyebut projek itu sebagai kereta api berkelajuan sederhana,” katanya.

 

Adakah Jepun & China Boleh Bekerjasama Dalam Projek Ini?

Djoko Setijowarno dari Persatuan Pengangkutan Indonesia (MTI) mengatakan kepada Post bahawa ada kemungkinan Jepun dan China bekerja pada projek utara dan selatan, tetapi akan mengambil kira anggaran keseluruhan.

Wilayah selatan, jelasnya, mempunyai banyak gunung di sepanjang jalan, yang akan menaikkan kos projek. Lebih daripada sedozen terowong telah dibina untuk projek berkelajuan tinggi Jakarta-Bandung sahaja.

“Untuk jalan utara, tidak diperlukan terowong, kerana ia akan melalui kota-kota,” kata Djoko. Oleh sebab itu, masuk akal untuk penyambungan projek kereta api Jakarta-Bandung untuk beralih ke Cirebon yang terletak di jalur utara.

 

Apakah Kelebihan China & Jepun?

Siwage Dharma Negara, koordinator Program Pengajian Indonesia di badan pemikir ISEAS-Yusof Ishak yang berpusat di Singapura, memberitahu Post bahawa Jepun dan China memiliki peluang yang sama sekiranya kerajaan hanya ingin memilih satu pengendali untuk projek itu.

Kelebihan China, katanya, adalah kos pembangunannya yang lebih rendah dan penyediaan projek yang lebih pantas. Jepun cenderung lebih berhati-hati, menghasilkan waktu persiapan yang lebih lama dan kos yang lebih tinggi kerana perancangan anggaran yang lebih tepat yang merangkumi risiko projek.

Show More

Related Articles

Back to top button