MalaysiaPolitik

Muafakat Nasional Berpecah, Siapa Yang Paling Untung?

Siapa yang akan menjadi pemenang sekiranya Muafakat Nasional (MN), pakatan antara Umno dan PAS, hancur sebelum pilihan raya akan datang?

 

Akhirnya PAS Juga Terjejas?

Perpecahan kemungkinan berlaku sebelum pilihan raya dan penganalisis menjangkakan sama ada Umno atau Bersatu akan muncul sebagai pemenang besar. Mereka bersetuju bahawa PAS akan terjejas kerana akan kehilangan sokongan Umno dan penyokongnya.

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi mengatakan mungkin sudah waktunya untuk “berpindah” dari persatuan yang dibentuk oleh kedua-dua parti itu pada tahun 2019 kerana partinya perlu menghadapi pilihan raya umum tanpa ketidakpastian pakatan yang menggantungnya.

 

Apa Langkah Seterusnya Untuk Muafakat Nasional?

PAS merupakan sebahagian daripada gabungan Perikatan Nasional yang dipimpin oleh Bersatu tetapi Umno telah memutuskan dalam mesyuarat agungnya untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu. Terperangkap antara kedua-duanya, PAS mengatakan bahawa ia merancang untuk menyokong penyandang jawatan di kawasan-kawasan di mana Umno dan Bersatu bertembung.

Ahli Majlis Profesor Negara Jeniri Amir memberitahu FMT bahawa dia percaya jika Umno sensitif terhadap sentimen orang ramai, akan melihat bahawa ia tidak lagi memerlukan sokongan parti Islam itu.

“Pada tahun 2019, ketika mereka bergabung setelah pilihan raya umum ke-14, persepsi masyarakat terhadap Umno tidak begitu baik,” katanya. “Tetapi ini telah berubah. Parti itu kini berada dalam kedudukan yang lebih baik sekiranya memutuskan untuk menuju ke pilihan raya tanpa PAS.

“Secara peribadi, saya tidak melihat alasan PAS di sebalik sokongannya terhadap Bersatu, kerana ia tidak memiliki jumlah kerusi yang sama atau mempunyai jentera yang kuat dengan alasan yang telah dibina oleh Umno selama ini.”

 

Perpecahan UMNO & PAS Lebih Baik?

Dia mengatakan bahawa beberapa jenis perpecahan secara formal juga akan membuat segalanya lebih mudah bagi Ismail Sabri Yaakob dan pentadbirannya kerana mereka tidak lagi perlu memenuhi keperluan PAS.

“Umno adalah parti nasionalis, sedangkan PAS adalah parti Islamis. Perpecahan akan membantu Umno kerana ia kemudiannya akan dilihat sebagai parti yang lebih sederhana,” kata Jeniri.

Namun, ahli akademik Azmi Hassan mengatakan Bersatu mendapat keuntungan paling banyak dari perpecahan.

 

PAS & UMNO Rugi Kalau Tak Bersama Muafakat Nasional?

“Satu perkara yang pasti. PAS dan Umno akan menjadi yang paling rugi sekiranya MN tidak bergabung kerana terbukti menjadi gabungan yang berjaya dalam beberapa pilihan raya kecil baru-baru ini,” katanya.

Dia merujuk pada pilihan raya di Tanjung Piai dan Tanah Tinggi Cameron pada tahun 2019 di mana jentera gabungan parti-parti itu mendorong calon sekutu untuk menang.

“Bersatu akan menjadi pemenang dari semua ini kerana mereka sangat memerlukan sokongan PAS sekiranya calonnya menghadapi Umno,” kata Azmi.

Namun, dia mengatakan ini tidak akan banyak mempengaruhi pembangkang “kerana Umno, PAS dan Bersatu mempunyai penyokong yang sama” dan hanya satu yang akan dipilih oleh pengundi.

Show More

Related Articles

Back to top button