Bisnes & Ekonomi

Apa Yang Digambarkan Dalam RMK-12 Tentang Ekonomi Politik Negara

Setiap lima tahun, kerajaan Malaysia mengeluarkan rancangan pembangunan baru yang memberi fokus bidang ekonomi, menetapkan matlamat, dan membincangkan jalan untuk mencapainya dalam lima tahun akan datang. Kita kini berada di Rancangan Malaysia Kedua Belas (RMK-12) yang dilancarkan minggu lalu.

 

Rancangan RMK-12

RMK-12 cukup jelas: ia ingin meningkatkan gaji, penggunaan dan pelaburan swasta, merapatkan jurang pembangunan antara wilayah, meningkatkan produktiviti, meningkatkan hubungan (fizikal dan digital), melabur dalam modal insan, dan beralih ke pembuatan nilai tambah yang lebih tinggi seperti aeroangkasa dan farmaseutikal.

Panduan ini kelihatan hebat. Sebenarnya, inilah yang selalu cuba dilakukan oleh setiap negara ekonomi berpendapatan sederhana sepanjang masa tetapi bahagian yang sukar adalah untuk melaksanakannya.

 

Sasaran RMK-12

RMK-12 mengandungi penanda aras utama yang akan dicapai pada tahun 2025, seperti pertumbuhan KDNK tahunan sekurang-kurangnya 4.5 peratus. Seperti semua unjuran lain, ini pada asasnya adalah tekaan dan sama ada ia dipenuhi atau tidak mempunyai banyak kaitan dengan keberuntungan atau dasar yang bakal ditetapkan.

Tetapi jika kita meneliti beberapa cadangan yang lebih terperinci, rancangan itu menunjukkan perkara menarik mengenai struktur ekonomi politik Malaysia dan bagaimana pembuat dasar berharap ia akan berkembang pada tahun-tahun mendatang.

 

Empat Pemboleh Dasar RMK-12

Rancangan ini mengenal pasti empat “pemboleh dasar” utama yang akan mendorong ekonomi menuju perubahan struktur yang diinginkan: mengembangkan modal insan, mengguna pakai teknologi baru, meningkatkan hubungan dan infrastruktur, dan memperkuat perkhidmatan awam.

Secara umum, kerajaan menginginkan kumpulan tenaga kerja domestik dengan tahap keterampilan dan pendidikan yang dapat memperoleh gaji yang lebih tinggi dan menarik pelaburan dalam industri berteknologi tinggi dan bernilai tambah tinggi.

Mereka ingin menjauhkan ekonomi dari terlalu bergantung pada eksport komoditi dan juga produktiviti rendah, pembuatan yang memerlukan tenaga kerja. Ini secara teorinya akan memindahkan sebahagian besar KDNK kepada pekerja dan dengan itu meningkatkan penggunaan dan pelaburan swasta yang merupakan matlamat sebenar semua ini.

 

Beberapa Persoalan Yang Sukar Dijawab

Meningkatkan tenaga kerja dan melabur dalam pendidikan adalah objektif dasar yang sangat sukar. Kemahiran apa yang sebenarnya diperlukan dalam tenaga kerja yang kompetitif hari ini? Bagaimana anda mengukur hasil pendidikan? Apakah peranan yang harus dimainkan oleh pekerja asing dalam matlamat ini? Apakah upah yang adil untuk kemahiran tertentu dan siapa yang menentukannya?

Tidak ada satu pun jawapan yang tepat dan objektif untuk mana-mana soalan ini, jadi tidak hairanlah bahawa RMK-12 sebenarnya tidak benar-benar menawarkan penyelesaian.

Sebagai tambahan kepada pelaburan dalam modal insan, pembuat dasar memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang lebih nyata seperti penggunaan teknologi yang lebih cepat dan pelaburan dalam hubungan. Ini adalah mesin pertumbuhan yang lebih tradisional, lebih mudah untuk direalisasikan dan hasilnya lebih mudah diukur.

 

Langkah Yang Perlu Dilakukan

Bahagian rancangan ini melibatkan perluasan akses ke jalur lebar, melabur lebih banyak dalam R&D (terutama teknologi dengan potensi komersial), meningkatkan infrastruktur pengangkutan dan logistik, dan menjadikan e-dagang sebagai bahagian ekonomi yang lebih penting.

Penggubal dasar Malaysia ingin mengimbangi kembali ekonomi dari pertumbuhan yang dipimpin oleh eksport, dengan bahagian produk domestik kasar (GDP) lebih besar dan peranan yang lebih baik untuk pelaburan swasta.

Untuk mencapai matlamat ini, mereka menggunakan idea-idea yang agak kabur berkaitan teknologi, ekonomi digital, dan peningkatan tenaga kerja. Sementara itu, banyak rancangan masih berfokus pada peningkatan jaringan logistik dan pengangkutan yang bertujuan untuk menjadikan perdagangan lebih efisien.

Tidak ada yang salah dengan rancangan itu kerana perdagangan menjadi bahagian penting untuk ekonomi yang kukuh, tetapi perkara sebenarnya yang harus diperhatikan adalah tidak banyak idea dan tanda aras yang dikemukakan dalam rancangan mereka.

Show More

Related Articles

Back to top button