Bisnes & Ekonomi

Selepas MMC Corp, Syarikat Mana Pula Akan Diswastakan Syed Mokhtar?

Selepas spekulasi selama berbulan-bulan, para pemegang saham pada minggu lalu meluluskan penswastaan ​​MMC Corp Berhad. Langkah itu telah lama dijangka kerana khabar angin tentang rancangan penswastaan ​​syarikat terbabit telah lama bertiup. Tambahan, itu adalah perkara yang tepat untuk dilakukan oleh Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary kerana MMC Corp telah lama berada di bawah radar pelabur.

Selain MMC Corp, beberapa syarikat lain di bawah seliaan salah seorang individu terkaya di Malaysia itu juga dikhabarkan akan diswastakan.

Mengapa syarikat Syed Mokhtar diswastakan?

Secara semula jadi, semua syarikat mengedar saham mereka untuk berkongsi sebahagian keuntungan dengan pelabur. Tetapi itu tidak semestinya berlaku.

Kadang-kadang keuntungan syarikat tidak ditunjukkan dalam harga sahamnya kerana beberapa sebab seperti ketelusan dan prospek jangka panjang yang buruk.

Tanpa kemungkinan berlaku perubahan, syarikat boleh mengajukan permohonan kepada Bursa untuk berhenti untuk menjimatkan kos daripada terus disenaraikan yang menanggung perbelanjaan seperti mengadakan mesyuarat agung tahunan dan selalu membuat pengumuman korporat.

Apabila nilai pemegang saham semakin berkurang berbanding dengan potensi sebenar syarikat, lebih baik Syed Mokhtar menswastakan syarikat.

Berikut adalah beberapa syarikat yang dijangka akan mengikut jejak MMC Corp:

Pos Malaysia

Perbincangan mengenai penswastaan Pos Malaysia juga telah berlangsung selama bertahun-tahun. Ini kerana syarikat itu telah lama mengalami pendarahan dari segi kewangan dan tidak memberikan pulangan pelaburan kepada pemegang saham.

Syarikat yang telah melihat 4 ketua pegawai eksekutif selama lima tahun terakhir tidak dapat bersaing dengan penyedia kurier yang lain kecuali jika ia berubah mengikut zaman.

Selain itu, Pos Malaysia terlalu berat dengan 7,000 pekerja pos dan ada yang dijangka diberhentikan kerana mereka mengheret masalah kewangan syarikat itu.

Bolehkah ketua pegawai eksekutif baru Charles Brewer mengubahnya? Hanya masa akan menentukan.

Media Prima

Khabar angin mengenai penswastaan ​​Media Prima juga telah lama diketahui. Syarikat-syarikat dalam industri media sudah siap untuk penswastaan ​​kerana penjualan surat khabar yang berkurang dan prospek industri yang mencabar.

Oleh itu, penswastaan ​​Media Prima adalah penting dan telah lama dibincangkan.

Tetapi adakah Syed Mokhtar akan membenarkan khabar angin itu? Dia mungkin berubah fikiran jika kumpulan itu mula mengaut keuntungan.

Kumpulan syarikat Tradewind

Hartawan itu memiliki rangkaian perniagaan di bawah kumpulan syarikat Tradewinds yang merangkumi hotel, ladang dan hartanah.

Untuk segmen hotelnya, hanya hotel Istana yang ditutup secara tetap sementara Crown Mutiara masih lagi beroperasi.

Sementara itu, Tradewind Plantations juga dikatakan bakal menjadi swasta tetapi syarikat itu masih mengaut keuntungan kerana harga minyak sawit mentah yang tinggi ketika ini.

Oleh itu, Syed Mokhtar mungkin tidak akan membiarkan Tradewind Plantations diswastakan.

Jadi firma mana yang akan diswastakan oleh Syed Mokhtar seterusnya?

Show More

Related Articles

Back to top button