Isu SemasaTempatan

Gerakan Bendera Ungu Ini Apa?

Ketika Malaysia terpaksa berada di dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kita sering dengar atau ada daripada kita pernah lihat kibaran bendera putih di beberapa buah rumah.

Pergerakan ini bertujuan untuk membantu keluarga berpendapatan rendah yang kehidupan mereka terjejas teruk kerana pandemik Covid-19 akibat sekatan pergerakan yang berpanjangan.

Sebagai tindak balas, jiran, badan bukan kerajaan dan juga para peniaga berkumpul untuk menawarkan bantuan, menyediakan makanan dan barang keperluan lain.

Bantuan Bendera Putih Berkurangan

Untuk mengekalkan momentum dan meneruskan pergerakannya, Reza Razali telah mendirikan sebuah laman web bernama KitaJaga.co untuk merapatkan jurang antara mereka yang memerlukan bantuan dan mereka yang ingin membantu.

Walaupun pergerakan itu berawal dengan baik, pada akhir-akhir ini ia menyaksikan penurunan penyertaan yang ketara.

“Pada mulanya, kami mempunyai 29,195 orang yang mendaftar untuk menyumbang melalui Kita Jaga tetapi hanya 3,990 yang melakukannya.

“Banyak penderma berhenti ketika mereka menyebut masalah kesihatan dan keselamatan kerana harus menguruskan penghantaran.”

Muncul Gerakan Bendera Ungu

Sehubungan dengan itu, Reza mengatakan mereka baru-baru ini melancarkan Gerakan Bendera Ungu untuk mendorong rakyat Malaysia yang dermawan mengekalkan semangat memberi.

Reza berkata inisiatif itu bertujuan untuk mengatasi cabaran risiko kesihatan kerana akan ada pasukan untuk mengurus pengambilan dan penghantaran.

“Dalam kes itu, kita dapat merapatkan jurang antara penderma dan penerima dengan berkesan.

“Dengan berbuat demikian, kami berharap dapat mendorong lebih banyak orang untuk tampil membantu, bahkan mereka yang telah berhenti membantu akan tampil semula.”

Gerakan Bendera Ungu Berjaya Membantu Tetapi Masih Diperlukan

Reza berkata sejak mereka memulakan kempen bendera ungu pada awal September, mereka berjaya menolong 53 penerima.

Namun, katanya masih banyak bendera putih yang belum dijawab.

“Di daerah-daerah di mana inisiatif ini diluncurkan, kami menggalakkan semua orang yang dapat membantu untuk maju dengan sumbangan mereka dan kami akan memastikan ianya sampai kepada mereka yang memerlukannya.”

Nisbah Bendera Putih Kepada Bendera Ungu

Menurut Reza, jumlah bendera putih di KitaJaga.co melebihi bendera ungu pada nisbah 17: 1.

“Ini menunjukkan keperluan mendesak agar lebih banyak penderma tampil ke hadapan dan membantu mereka yang memerlukan dengan memastikan permohonan mereka tidak disedari.”

Bagaimana Jika Anda Ingin Membantu?

Mereka yang ingin menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan boleh mendaftar di KitaJaga.co dan hanya memasang bendera ungu maya ke lokasi anda.

Anda kemudian boleh menyiapkan sumbangan anda seperti keperluan harian sebelum pasukan Bendera Ungu mengumpulkan sumbangan daripada anda untuk dihantar ke rumah dengan bendera putih.

Show More

Related Articles

Back to top button