MalaysiaPolitik

Pergelutan Dalaman Umno Berakhir di Melaka Atau Ini Hanya Permulaan?

Pergelutan dalaman Umno kini semakin merebak jauh dari Putrajaya, bermula dengan kejatuhan kerajaan negeri Melaka pada Isnin lalu.

 

Datuk Seri Idris Haron Sokong PH?

Bekas ketua menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron mengatakan bahawa beliau lebih suka Pakatan Harapan (PH) mengambil alih pemerintahan negeri, sambil menambah bahawa terbuka untuk memberikan sokongannya kepada gabungan pembangkang.

Perkara yang sama dipersetujui oleh tiga anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) yang juga menarik sokongan mereka kepada Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali, menurut Idris.

Ini mengejutkan kerana partinya, Umno, melalui kepemimpinan negeri, tidak mengikuti rancangan Idris dan tidak senang dengannya menarik sokongannya terhadap pentadbiran negeri.

 

Penafian Datuk Seri Idris Haron

Idris, kurang dari 24 jam sebelum terbubarnya DUN, menafikan menjadi sebahagian dari gerakan untuk menjatuhkan kerajaan negeri Melaka, dengan mengatakan beliau tidak memahami mengapa ada orang yang mengaitkannya dengan tuduhan seperti itu.

Oleh itu, para pemerhati politik merasakan bahawa kekacauan yang ada sekarang adalah kesan daripada pergelutan dalaman Umno yang lain dan memberi amaran bahawa jika tidak dibendung dengan betul, dapat merebak ke negeri-negeri lain juga.

 

Mengapa Idris Haron Tidak Berpuas Hati Dengan Ketua Menteri Melaka?

Isnin lalu, Idris dan tiga lagi anggota Umno yang lain menarik sokongan kerana ketidakpercayaan mereka terhadap apa yang mereka dakwa sebagai keputusan pusingan-U kerajaan negeri sementara beberapa keputusan yang diambil tidak dilaksanakan dengan baik.

Idris memberitahu New Straits Times bahawa mereka berempat tidak berpuas hati dengan penetapan di mana Sulaiman adalah Ketua Menteri sementara Datuk Seri Ab Rauf Yusoh adalah Pengerusi Badan Perhubungan Umno Melaka dan speaker DUN.

“Ia seperti dua singa di gunung yang sama. Keputusan itu telah diperiksa dan disemak semula oleh orang lain yang tidak layak membuat penentuan.

“Pengerusi Badan Perhubungan Umno (Rauf) adalah ketua kepada KM dalam Umno, yang bermaksud KM harus melaporkan perkara kerajaan kepada ketua Umno negeri.

“Ini menjadi kacau-bilau kerana KM dilihat tunduk kepada Pengerusi Badan Perhubungan Umno ketika dia (Rauf) yang juga menjadi speaker seharusnya tetap berkecuali,” katanya.

Selain Idris, ADUN lain yang menarik sokongan mereka terhadap Sulaiman adalah Datuk Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Datuk Noor Effandi Ahmad (PN-Telok Mas), dan Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu).

 

Mengapa Lebih Menyokong PH?

Idris juga mengatakan bahawa memandangkan keadaan Covid-19 yang parah di negara ini, beliau dan ketiga-tiga ADUN tidak akan keberatan untuk memberikan sokongan mereka kepada PH daripada mengadakan pilihan raya negeri.

“Ini mungkin bukan masa terbaik untuk mengadakan pilihan raya ketika pada waktu yang sama PH memiliki majoriti yang diperlukan dan berjaya membuktikan (sokongan) berbanding kerajaan sebelumnya.

“Biarkan PH menjadi pemerintah sementara kerana Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan diadakan tidak lama lagi dari sekarang,” katanya.

Oleh sebab pergelutan dalaman Umno mengakibatkan kejatuhan kerajaan negeri Melaka, Felo Kanan Majlis Profesor Negara Profesor Dr Jeniri Amir telah mempersoalkan apakah pertikaian itu akan berakhir dalam masa terdekat.

 

Apakah Langkah UMNO Seterusnya Menangani Pergelutan Ini?

Selepas Sheraton Move pada Februari 2020 dan pertukaran kerajaan tahun ini pada bulan Ogos, di mana Umno telah memainkan peranan penting, Jeniri mengatakan bahawa parti itu perlu mengambil tindakan segera sebelum landskap politik negara menjadi semakin kacau.

Jeniri mengatakan memenuhi cita-cita dan perebutan kuasa tidak seharusnya terjadi ketika negara ini menghadapi banyak krisis, sambil menambah bahawa pemimpin dan anggota Umno memerlukan gencatan senjata politik.

“Pergelutan dalaman ini telah lama berlaku dan adakah ia akan berakhir dengan Melaka? Pemimpin Umno perlu mengambil tindakan dan membuat penambahbaikan.

“Semua daripada mereka termasuk Idris Haron, tidak dapat menyalahkan orang lain atas perbuatan mereka sendiri.

“Pada penghujung hari, saya percaya, walaupun tidak disarankan, cara terbaik untuk mengajar Umno adalah dengan mengadakan pilihan raya sebelum pergelutan ini merebak ke negeri lain. Sudah waktunya untuk membiarkan rakyat membuat keputusan mereka,” katanya.

Sejak Umno dan Barisan Nasional kehilangan pentadbiran persekutuan pada tahun 2018, para pemimpinnya terjebak dalam pertikaian di mana insiden saling mengkritik dan memecahbelahkan secara terbuka menjadi kebiasaan.

Ini terbukti dari kejadian terbaru pada bulan Ogos di mana beberapa menteri Umno yang berada dalam pemerintahan Perikatan Nasional ketika itu secara terbuka menolak keputusan parti itu untuk memutuskan hubungan dengan mantan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Show More

Related Articles

Back to top button