AntarabangsaIsu Semasa

Bosan Ketika Pandemik, Penyebaran Gambar “Upskirt” Meningkat

Di seluruh negara, polis Jepun telah melaporkan peningkatan gambar tidak sopan yang dimuat naik oleh ‘chikan’, lelaki yang sering mengambil gambar dari bawah kain wanita (upskirt) di dalam pengangkutan awam.

 

Bagaimana “Upskirt” Mengalami Peningkatan Dua Kali Ganda?

Peningkatan ini berlaku kerana teknologi baru menjadikannya lebih mudah untuk mengambil gambar tanpa izin dari bawah kain wanita. Penutupan perniagaan seks komersial semasa pandemik dan kebosanan menghadapi sekatan pergerakan berulang kali di negara itu turut menyumbang kepada peningkatan.

Menurut statistik polis pada tahun 2010, terdapat 1,741 penangkapan berlaku di Jepun berkaitan dengan gambar haram wanita yang diambil. Angka itu meningkat dua kali ganda pada tahun 2019, menjadi 3,953.

Polis di Osaka mengatakan 144 kes dilaporkan dalam enam bulan pertama tahun 2021. Ia meningkat 30 peratus pada tempoh yang sama tahun lalu.

Sebilangan besar kes pencabulan kain (‘tosatsu’) melibatkan penyerang menggunakan telefon bimbit tetapi 610 kejadian yang dilaporkan pada tahun 2019 melibatkan peralatan fotografi canggih, seperti kamera miniatur yang tersembunyi di dalam kasut, hujung payung, pen atau cermin mata.

“Aplikasi kamera senyap yang awalnya dikembangkan untuk mengambil gambar bayi yang sedang tidur dengan telefon pintar, sering digunakan untuk tujuan ini,” kata Goki Jojima, ketua bahagian keselamatan masyarakat di Balai Polis Minami di Osaka, kepada akhbar Asahi.

 

Langkah Jepun Untuk Mengelak Kejadian”Upskirt” Berlaku

Tindakan keras Osaka melibatkan pegawai di kawasan sibuk termasuk stesen kereta api, tempat yang biasanya menjadi sasaran. Risalah maklumat diagihkan kepada orang awam selain petugas keselamatan dikerahkan berkawal.

Inisiatif itu dilakukan setelah beberapa langkah diumumkan pada bulan Jun oleh kerajaan Jepun untuk mengatasi ancaman teknologi yang digunakan dalam jenayah terutama yang bersifat eksploitatif terhadap orang muda.

Pelan Dasar Kelima berkaitan ‘Langkah-langkah untuk Menyediakan Penggunaan Internet yang Selamat untuk Orang Muda’ mewajibkan lebih banyak program pendidikan di sekolah untuk mengajar kanak-kanak tentang potensi bahaya dalam talian, termasuk kesedaran tentang kandungan berbahaya dan taktik yang digunakan oleh pemangsa untuk mendapat dan berkongsi gambar-gambar haram kanak-kanak di bawah umur.\

 

Teknologi Lebih Canggih Lebih Berbahaya

“Perubahan terbesar dalam beberapa tahun terakhir adalah teknologi yang ada,” kata Jake Adelstein, bekas wartawan jenayah dengan surat kabar Yomiuri Jepun yang telah menetap di negara itu selama tiga dekad.

“Sebelumnya, undang-undang mengharuskan pengeluar memasang bunyi yang kuat pada telefon bimbit setiap kali seseorang mengambil gambar. Tetapi ada aplikasi yang boleh mematikan bunyi itu dan telefon yang diimport tidak memasang bunyi.”

“Situasi juga menjadi lebih buruk kerana orang berada di rumah selama wabak dan mereka bosan sehingga dapat menghabiskan waktu dan wang untuk melakukan kegiatan mereka.”

Adelstein juga mendakwa bahawa lelaki yang biasanya mengunjungi pusat hiburan orang dewasa merasa kecewa dengan penutupan premis semasa tempoh darurat.

 

Jenayah “Upskirt” Tidak Dapat Dipadam

Menurut The Asahi, pakar pencegahan jenayah Mika Kyoshi mengatakan gambar yang diambil secara haram boleh menjadi viral dalam talian dan tidak dapat dipadam. Dia mendesak wanita untuk menjaga jarak dari orang-orang di belakang mereka di tangga atau eskalator dan mengambil langkah berjaga-jaga lain untuk mencegah pencabulan.

Perniagaan video haram pencabulan kain dalam talian di Jepun juga semakin berkembang walaupun pihak berkuasa telah berusaha untuk mengekangnya. Video ini biasanya diambil untuk kegunaan peribadi namun masih ramai yang menjualnya di laman web gelap.

Show More

Related Articles

Back to top button