AntarabangsaIsu SemasaPercutian

Indonesia Rancang Sekat Kemasukan “Backpacker” Ke Bali

Di sebalik kerosakan ekonomi yang ditimbulkan oleh pandemik Covid-19, Indonesia masih menegaskan untuk memberi fokus pada kualiti berbanding kuantiti seperti yang dibuktikan oleh kenyataan pegawai kanan baru-baru ini bahawa “backpacker” akan dilarang memasuki Bali apabila pulau peranginan itu dibuka kembali untuk orang asing.

 

Mengapa Indonesia Ingin Menyekat Para Backpacker Untuk Memasuki Bali?

Luhut Pandjaitan, Menteri Penyelaras Hal Ehwal dan Pelaburan Maritim, membuat kenyataan pada 10 September ketika dia mengunjungi Bali, sambil menambah bahawa pembukaan kembali pulau itu akan “dilakukan dengan hati-hati dan berperingkat”.

“Kami akan menyaring pelancong yang berkunjung,” katanya. “Kami tidak ingin backpacker supaya Bali tetap bersih dan pelancong yang datang ke sini adalah yang berkualiti.”

Luhut memberitahu wartawan dalam taklimat berita maya pada 17 September bahawa kerajaan yakin Bali dapat dibuka semula pada bulan Oktober jika kes Covid-19 terus menurun.

Menteri Kesihatan, Budi Sadikin mengatakan kepada Reuters bahawa Indonesia merancang untuk menyuntik 70 peratus daripada populasi sasarannya dengan sekurang-kurangnya satu dos pada bulan November supaya dapat menerima pelancong asing.

 

Bukan Backpacker Tetapi…

Dalam usaha untuk menjelaskan pernyataan Luhut, jurucakapnya Jodi Mahardi memberitahu portal berita tempatan Kompas bahawa menteri itu tidak bermaksud untuk pelancong backpacker.

“Dia bermaksud negara tidak akan membenarkan kemasukan orang asing yang melanggar protokol kesihatan, undang-undang, atau undang-undang imigresen,” kata Jodi.

Ini bukan kali pertama pegawai Indonesia menyatakan kekecewaan mereka terhadap backpacker asing dalam usaha untuk menjadikan negara itu sebagai destinasi pelancongan eksklusif.

 

Indonesia Pernah Menyekat Pelancong Sebelum Ini Kerana

Pada bulan September 2019, Kementerian Alam Sekitar dan Gabenor Nusa Tenggara Timur, Viktor Bungtilu Laiskodat berusaha memperkenalkan sistem keanggotaan tahunan AS$1,000 untuk lawatan ke Pulau Komodo dalam usaha untuk mengurangkan jumlah pelancong bagi melindungi haiwan dan habitatnya.

Caj kemasukan sebelumnya sekitar US$10, tetapi pada bulan Julai itu, gabenor mengatakan pulau itu harus ditutup untuk pengunjung kerana pelancongan telah mengganggu proses pembiakan spesies itu.

Taman Negara Komodo dikunjungi oleh lebih daripada 221,000 orang pada tahun 2019, tetapi jumlah itu menurun menjadi sekitar 51,000 orang tahun lalu berikutan wabak Covid-19.

Tidak jelas apakah rancangan itu akan dilaksanakan setelah Indonesia dibuka kembali kepada pelancong antarabangsa.

 

Backpacker Salah Satu Sumber Pendapatan Warga Bali?

Di Bali, pelancong asing termasuk backpacker yang disebut sebagai nomad digital, telah berulang kali menjadi tajuk utama untuk tingkah laku mereka yang keterlaluan dan menyalahi undang-undang.

Hampir 200 warga asing dideportasi keluar dari Indonesia antara bulan Mac dan Mei tahun ini kerana melanggar pelbagai peraturan.

Walaupun beberapa penduduk tempatan tidak bertolak ansur dengan pelancong ini, banyak pemilik perniagaan yang berpusat di Bali mengatakan bahawa mereka bergantung kepada backpacker untuk mencari nafkah, termasuk Gede Eka Widyasta, yang menguruskan Amed Sunset Hotel.

“Sebelum wabak, tetamu saya kebanyakan berasal dari Eropah, dengan backpacker mencapai 60 peratus daripada mereka. Sekiranya backpacker dilarang, saya masih akan menerima tetamu tetapi kadarnya tidak akan setinggi yang saya harapkan, jadi ini akan memberi kesan kepada perniagaan saya,” kata Widyasta.

Show More

Related Articles

Back to top button