AsiaPolitik

Duterte Umum Bersara Dari Politik Tapi Ramai Tidak Percaya

Presiden Filipina Rodrigo Duterte mengumumkan bahawa dia akan mengundur diri daripada politik, tindakan mengejutkan ini mendorong spekulasi dia membuka jalan untuk anak perempuannya bertanding jawatan presiden.

Sara Duterte-Carpio kini menjadi Datuk Bandar Davao, kota ketiga terbesar di Filipina, dan mengajukan permohonan pada hari Sabtu untuk bertanding lagi. Sara sebelum ini mengatakan bahawa dia tidak akan mencalonkan diri untuk jawatan tertinggi negara tahun depan.

 

Mengapa Penganalisis Politik Ragu Dengan Pengunduran Diri Duterte?

“Hari ini, saya mengumumkan pengunduran diri saya dari politik,” kata Duterte ketika dia menemani sekutunya Senator Christopher “Bong” Go dari parti PDP-Laban untuk mendaftar pencalonan Go sebagai Naib Presiden pada pilihan raya tahun depan.

Tetapi penganalisis politik ragu-ragu, menyatakan bahawa perubahan pada saat-saat terakhir masih mungkin berlaku seperti pada tahun 2015 ketika Duterte memasuki perlumbaan pilihan raya presiden pada saat akhir dan menang dengan margin besar.

Duterte, 76, sebelum ini dijangka mencalonkan diri untuk jawatan Naib Presiden, sebuah rancangan yang ditentang oleh kebanyakan orang Filipina sebagai melanggar perlembagaan yang menetapkan had satu penggal untuk presiden.

“Untuk memenuhi kehendak rakyat yang telah menempatkan saya dalam jawatan presiden bertahun-tahun yang lalu, saya sekarang mengatakan kepada orang-orang senegara saya bahawa saya akan menunaikan keinginan anda,” kata Duterte sambil mendesak orang ramai untuk menyokong pembantunya.

 

Apakah Langkah Seterusnya Untuk Duterte?

Penganalisis mengatakan bahawa sangat penting bagi Duterte untuk memiliki pengganti setia untuk melindungi dia daripada kemungkinan tindakan undang-undang di dalam negara atau oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa atas ribuan pembunuhan dalam perang terhadap dadah sejak 2016.

“Saya masih ragu dengan pengumuman mengejut ini,” kata Carlos Conde, penyelidik Filipina untuk Human Rights Watch yang berpangkalan di New York, kepada Reuters. “Tetapi dengan mengandaikan bahawa dia benar-benar akan bersara, Duterte masih akan mendapat perlindungan daripada ICC seperti yang dia mahukan.”

 

Sifat Duterte

Duterte, pemimpin tegas yang terkenal dengan sikap menerima China dan menolak Amerika Syarikat, yang secara tradisinya merupakan sekutu dekat Filipina, tetap popular walaupun lawannya menuduhnya sebagai autoritarian dan tidak bertoleransi terhadap perbezaan pendapat.

Aktivis dan peguam hak asasi manusia, Neri Colmenares juga melihat pengumuman Duterte dengan berhati-hati, dengan mengatakan “dia masih akan menentukan jentera politiknya”.

 

Mungkin Dikenakan Tindakan Undang-undang

“Malangnya, Duterte tidak akan terhindar daripada tindakan undang-undang. Bersara daripada politik tidak akan menyelamatkannya daripada hukuman penjara,” kata Colmenares, yang juga memberikan bantuan undang-undang kepada mangsa perang dadah.

Pihak berkuasa telah membunuh lebih daripada 6,100 pengedar dan pengguna dadah yang disyaki sejak Duterte memegang jawatan pada bulan Jun 2016. Kumpulan hak asasi mengatakan bahawa polis telah membunuh suspek yang dinafikan oleh polis dengan mengatakan bahawa mereka bertindak mempertahankan diri semasa operasi berbahaya.

Show More

Related Articles

Back to top button