AntarabangsaIsu Semasa

Perkahwinan Diraja Pertama Rusia Selepas Lebih 100 Tahun

Rusia pada hari Jumaat mengadakan perkahwinan diraja pertamanya sejak revolusi Bolshevik 1917 menggulingkan monarki Romanov, dengan bangsawan melakukan perjalanan dari seluruh Eropah untuk upacara mewah itu.

 

1,500 Tetamu Hadir Pada Perkahwinan Diraja Rusia

Grand Duke George Mikhailovich Romanov, 40, dan tunangnya dari Itali, Rebecca Virginia Bettarini, 39, berkahwin di katedral Saint Isaac di Saint Petersburg.

Ratusan tetamu asing berkunjung ke kota kedua Rusia untuk upacara Kristian Ortodoks itu, termasuk Putera Rudolph dan Puteri Tilsim dari Liechtenstein, dan bekas raja dan ratu Bulgaria.

Senarai tetamu sekitar 1,500 orang termasuk nama terkenal lain seperti Konstantin Malofeyev, seorang monarki dan jutawan di Kremlin, dan jurucakap kementerian luar Rusia Maria Zakharova.

Lebih daripada 500 tetamu dijemput menghadiri majlis makan malam perkahwinan yang diadakan di Muzium Etnografi bandar itu pada hari Jumaat.

Grand Duke George Mikhailovich Romanov and Victoria Romanovna Bettarini leave the Saint Isaac's Cathedral as Russian honour guards salute them during their wedding ceremony in Saint Petersburg. - AFP PIC

 

Perkahwinan Diraja Rusia Pertama Setelah 127 Tahun

Perkahwinan terakhir pewaris Romanov di Rusia adalah perkahwinan antara Nicholas II dan Alexandra yang diadakan sekitar 127 tahun yang lalu.

Menjelang upacara itu, Romanov mengatakan pasangan itu memilih untuk mengikat hubungan di Saint Petersburg kerana ia adalah tempat pertama di negara itu di mana keluarga mereka kembali pada awal 1990-an.

“Ini sangat dekat dengan keluarga kami,” katanya kepada laman web berita Fontanka yang berpangkalan di Saint Petersburg menjelang majlis perkahwinan.

Saint Petersburg adalah “sejarah Rusia, sejarah Rumah Romanov,” tambahnya.

 

Siapa Grand Duke George Mikhailovich Romanov

Dilahirkan di Madrid, Romanov adalah anak kepada Grand Duchess Maria Vladimirovna Romanova, pewaris takhta kerajaan Rusia.

Dia adalah cucu dari Grand Duke Kirill, sepupu Nicholas II, raja Rusia terakhir yang dibunuh bersama isterinya Alexandra dan lima anaknya oleh Bolshevik pada tahun 1918.

Dikebumikan setelah hukuman mati di tempat yang dirahsiakan oleh pihak berkuasa Soviet, mayat mereka dan anak-anak mereka dipindahkan pada tahun 1998 ke Katedral Peter dan Paul di Saint Petersburg.

 

Grand Duke George Mikhailovich Romanov and Victoria Romanovna Bettarini attend their wedding ceremony at the Saint Isaac's Cathedral in Saint Petersburg. - AFP PIC

 

Duta Muhibah Moscow & Barat?

Romanov ialah graduan dari Oxford dan menghabiskan sebahagian besar hidupnya di Perancis, bertemu Bettarini di Brussels, di mana dia bekerja di Parlimen Eropah. Dia juga bekerja di syarikat gergasi perlombongan Rusia, Norilsk Nickel.

Pasangan itu berpindah ke Rusia tiga tahun lalu, menetap di pinggir bandar Moscow sebelum berpindah ke pusat bandar di sebelah Kremlin. Romanov kini mengusahakan beberapa projek amal.

Dia mengatakan bahawa dia percaya kerajaan Eropah dan Rusia dapat membantu Moscow dan Barat memperbaiki hubungan.

“Saya fikir kita boleh menjadi duta muhibah.”

Jurucakap Vladimir Putin memberitahu wartawan bahawa Kremlin selalu menginginkan kebahagiaan semua pengantin baru tetapi presiden tidak merancang untuk mengucapkan tahniah kepada pasangan itu.

“Perkahwinan ini tidak termasuk dalam agenda kami,” kata Dmitry Peskov.

Show More

Related Articles

Back to top button