Isu SemasaTempatan

Kerajaan Rancang “Alternatif” Untuk Individu Yang Menolak Vaksin

Kerajaan sedang mempertimbangkan alternatif untuk individu yang tidak ingin menerima vaksin Covid-19.

Apa Akan Terjadi Dengan Mereka Yang Tidak Mahu Divaksin?

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin dalam jawapan parlimen kepada soalan Datuk Mohd Salim Sharif (BN-Jempol) mengatakan jika dilaksanakan, mereka yang memilih untuk tidak diinokulasi terhadap virus itu tidak akan dapat menikmati beberapa kemudahan dan perkhidmatan yang dibenarkan untuk orang yang divaksinasi sepenuhnya.

“Kementerian juga sedang mempertimbangkan rancangan untuk menerapkan vaksinasi wajib di sektor-sektor tertentu seperti kesihatan, keselamatan, pendidikan dan perkhidmatan dengan menerapkan peruntukan di bawah Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994.”

Beliau mengatakan bahawa kementerian juga mempertimbangkan vaksinasi penuh wajib sebagai syarat bagi individu untuk membolehkan mereka menggunakan kemudahan di tempat terpilih dan mengambil bahagian dalam aktiviti sosial.

Syarat itu meliputi restoran, pusat membeli-belah, premis kerajaan, universiti, perpustakaan dan aktiviti sukan, antara lain.

Khairy bagaimanapun mengatakan rancangan itu akan dibawa ke Kabinet dahulu sebelum keputusan dibuat.

 

Tindakan Undang-Undang Akan Diambil?

Mengenai penerimaan vaksin, katanya sebuah kajian oleh Health Education pada bulan April menunjukkan bahawa hanya lima peratus rakyat Malaysia yang enggan diberi vaksin untuk Covid-19.

Walaupun kerajaan belum memutuskan untuk mewajibkan vaksinasi Covid-19, Khairy mengatakan tindakan undang-undang dapat diambil terhadap individu yang didapati menyebarkan maklumat palsu dan mempengaruhi orang lain terhadap vaksinasi.

 

Inisiatif Mendorong Orang Untuk Vaksin

“Kerajaan sedang melakukan berbagai inisiatif untuk mendorong penerimaan vaksin Covid-19 dalam kalangan masyarakat. Antaranya adalah hak istimewa bagi orang yang diberi vaksin sepenuhnya yang membolehkan mereka makan di restoran, mengambil bahagian dalam aktiviti solat di masjid dan surau serta tempat-tempat beribadat; dan kebenaran rentas negeri untuk pasangan suami isteri jarak jauh.

“Kerajaan juga memudahkan proses vaksinasi untuk orang-orang di desa dan pedalaman melalui program penjangkauan dan melakukan kunjungan rumah untuk individu yang terbaring di tempat tidur.”

Selain itu, inisiatif lain termasuk vaksinasi tanpa janji temu, mendirikan pusat vaksinasi dan membuka pusat vaksinasi di tempat kerja dengan bilangan pekerja yang ramai, katanya.

Sementara itu, Khairy mengatakan sejumlah 120,974 kompaun telah dikeluarkan kepada individu yang melanggar Prosedur Operasi Standard (SOP) sejak tahun lalu.

Sebanyak RM74.92 juta kompaun dikumpulkan dengan 360 kes dibawa ke mahkamah, katanya menjawab soalan Fong Kui Lun (PH-Bukit Bintang).

Show More

Related Articles

Back to top button