MalaysiaPolitik

Bossku Bakal Kembali Menjadi Presiden UMNO, Setuju Atau Tidak?

Spekulasi bahawa Datuk Seri Najib Tun Razak sedang merancang untuk kembali semula dalam arena politik telah timbul untuk berbulan-bulan lamanya. Adakah kita akan melihat Bossku menjadi pemimpin UMNO semula?

 

Adakah Datuk Seri Najib Boleh Bertanding Dengan Pelbagai Kes Mahkamah Yang Perlu Dihadapinya?

Bekas Perdana Menteri Malaysia ini dilihat tidak mahu berkata-kata lebih dengan khabar angin yang meniup di kalangan orang Umno.

Namun, beliau pernah menyebut bahawa dirinya akan mencari jalan untuk mengatasi fakta bahawa beliau akan tidak dibenarkan bertanding akibat rentetan tuduhan rasuah terhadapnya.

Adakah rancangannya untuk kembali ke arena politik ini hanya sekadar cakap-cakap atau beliau mengetahui sesuatu yang kita semua tidak?

Bagi Joceline Tan, penulis di TheStar, Najib telah berkecimpung dalam arena politik cukup lama untuk beliau mengetahui intipati undang-undang pilihanraya.

Najib juga dilihat sedang membuat rayuan atas pertuduhan yang membabitkan kes 1MDB selain berjuang untuk melawan perintah muflis ke atasnya.

Kedua-dua perkara ini sudah pasti akan memusnahkan harapannya untuk kembali bertanding.

 

Bossku Tetap Mengorak Langkah Walaupun Perlu Menghadap Pelbagai Tuduhan Mahkamah

Sejak kejatuhannya, Najib dilihat sibuk dengan menghadiri beberapa mesyuarat dalam satu hari yang boleh berlarut sehingga ke pagi.

Tambahan lagi, orang dalam Umno telah menyaksikan Najib melakukan pertemuan dengan ramai ketua bahagian UMNO dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

“Ya, ia benar, Najib mahu kembali menjadi presiden UMNO. Niatnya ke arah situ,” kata seorang pemimpin bahagian yang menghadiri salah satu mesyuarat.

Datuk Seri Najib juga dilihat pandai memainkan peranan di khalayak ramai dengan panggilan ‘Bossku’.

 

Apa Sahaja Yang Dibincangkan Dalam Mesyuarat Bersama Bossku?

“Beliau seorang yang diplomatik dan menyerlah, seperti biasa. Beliau akan bertanya kepada kami jika ada kemungkinan dirinya kembali menjadi pemimpin parti. Beliau mahu tahu pendapat kami sama kami akan menyokong beliau atau tidak,” kata seorang ketua bahagian.

Najib berkata beliau tidak berminat untuk menjadi Perdana Menteri tetapi beliau mahu membangunkan semula parti.

Najib juga mengaku segalanya bergantung kepada kesnya di mahkamah dan beliau akan membuat keputusan apabila tiba masanya.

 

Terdapat Perjanjian Antara Najib & Datuk Seri Ismail Sabri?

Ketua bahagian UMNO juga telah mula bercakap tentang “gentlemen’s agreement” di antara Najib dan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Najib digambarkan untuk menguruskan UMNO manakala Ismail Sabri akan menguruskan negara.

Perkara seperti ini sudah pasti tidak akan berlaku beberapa tahun yang lalu tetapi kebelakangan ini banyak telah berubah dalam politik Malaysia sehingga UMNO sedar bahawa Presiden UMNO tidak semestinya menjadi Perdana Menteri.

Buat masa ini, spekulasi telah timbul bahawa Najib akan bertanding untuk jawatan presiden parti manakala Ismail Sabri sebagai timbalan presiden tetapi kekal menjadi Perdana Menteri.

 

Adakah perkara ini benar-benar akan terjadi?

Beberapa ketua bahagian berkata Ismail Sabri tidak begitu berkenan dengan idea tersebut tetapi beliau juga tahu untuk bertanding melawan Najib sebagai presiden, ia adalah sukar.

“Bossku memiliki kekuatan. Jika beliau dibenarkan bertanding, sudah pasti beliau akan menang,” kata Ketua bahagian.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang dalam parti gembira dengan khabar kembalinya Najib menjadi tampuk kepimpinan.

Salah satu contoh ialah video Adun Kok Lanas, Datuk Seri Alwi Che Ahmad yang mendesak Umno untuk maju terus telah bergema dikalangan pelbagai pihak dalam parti itu.

Alwi yang terkenal dengan pidato ala kampungnya berkata budaya Umno adalah berempati dan menunjukkan rasa hormat kepada pemimpin masa lalu dan sekarang.

Tambahnya, ia adalah budaya orang Melayu untuk tidak membenarkan lelaki yang jatuh dipukul, tetapi Umno perlu beralih daripada pemimpin yang terjebak dengan kes mahkamah agar generasi seterusnya dapat bangkit.

 

Ramai Masih Bersimpati Dengan Najib

Namun, ramai orang bersimpati terhadap Najib dalam Umno. Penyokongnya percaya bahawa dia adalah mangsa yang diarak oleh Pakatan Harapan sebagai kambing hitam untuk menutupi pengalaman dan kekurangan mereka selama 22 bulan mereka berkuasa.

“Saya bertemu dengan banyak orang yang mengatakan bahawa negara berada dalam keadaan lebih baik di bawahnya. Dalam Umno, dia dilihat sebagai seseorang yang tidak melarikan diri setelah kita kalah. Dia di luar sana, mengambil Pakatan dengan fakta dan angka, ”kata Ketua Pemuda Umno Port Dickson, Najib Mohd Isa.

Kehadiran semula bekas Presiden UMNO ini dilihat mendapat reaksi bercampur. Perkara ini terjadi terutamanya dikalangan ahli senior dan yang lebih muda.

“Beliau telah menjadi fenomena sejak kekalahan kami pada tahun 2018. Dia adalah Tuan Pembangkang dan ini memberi kita dorongan yang besar.

“Namun, landskap politik telah berubah. Saya tidak minat dengan idea dia mengetuai parti itu lagi, “kata Datuk Harrison Hassan, timbalan ketua bahagian Umno Sungai Buloh.

 

UMNO Harus Lari Jauh Daripada Rasuah

Harrison berusia empat puluhan dan mereka yang berada dalam generasinya lebih mengikut cara pandang politik pengundi bandar, rasuah dan pemerintahan. Mereka bimbang bagaimana ini akan mempengaruhi peluang UMNO dalam pilihan raya umum.

Untuk mana-mana parti yang berjaya dalam pemilihan, ia memerlukan sokongan daripada bahagian pilihan raya terutama sekarang bahawa usia pengundian akan diperpanjang hingga 18 tahun.

Seperti yang telah dinyatakan oleh beberapa orang, ada simpati yang besar terhadap Najib dalam UMNO tetapi itu tidak bermakna mereka mahu dia kembali menjadi nakhoda kapal.

Akan tetapi beberapa perkara yang dilakukan pihak lawan telah memungkinkan perkara seperti ini boleh terjadi.

Sebagai contoh kemunculan semula Tun Dr Mahathir Mohamad, ia telah membuktikan bahawa pemimpin politik yang melepasi masa perdana mereka boleh kembali semula.

Selain itu, ketika pemerintahan Pakatan, mereka juga telah menetapkan beberapa perkara yang membimbangkan seperti melantik Menteri Kewangan yang ketika itu sedang menjalani perbicaraan rasuah dan meminta pengampunan kerajaan atas sabitan jenayah pemimpin gabungannya.

Ini telah memberi semangat kepada beberapa pemimpin UMNO untuk berpendapat bahawa, “jika mereka dapat melakukannya, begitu juga kita”.

“Untuk memimpin Umno di dunia sekarang, anda tidak boleh memiliki pemikiran sebegitu. Jika Najib sebagai presiden adalah satu perkara, tetapi dapatkah kita memenangi pilihan raya umum dengan cara ini? ” soal Harrison.

 

Orang Lama Menghalang Pembaharuan UMNO

Pemimpin yang terlalu lama menghalang pembaharuan dalam parti dan menimbulkan kebencian. Sebagai contoh, masih ada kegoyahan dalam Umno tentang “barang yang sudah habis masa berlaku” di Kabinet.

Bagi Joceline Tan, hasrat kemunculan semula Najib sudah pasti ada tetapi ia juga seolah-olah sesuatu tindakan yang berani jikalau memperlihatkan kesemua kes undang-undang yang beliau harus hadapi.

Tetapi politik Malaysia menjadi sangat sukar untuk diramalkan. Oleh itu, perkara terbaik ialah untuk tidak terkejut dengan perkara yang tidak diduga dan tetap berfikiran terbuka tentang semua yang dilakukan oleh Bossku.

Show More

Related Articles

Back to top button