AsiaPolitik

Xi Jinping: Dari Komunisme Ke Kapitalisme Ke Sosialisme?

Adakah Xi Jinping benar-benar mempercayai idea projek komunisnya? Sukar untuk yakin 100% tetapi sebilangan pemerhati akan mengatakan bahawa ia kelihatan seperti itu.

Selama beberapa dekad, kehidupan di China telah berkembang berdasarkan kapitalisme versi-sendiri.

 

Cara Xi Jinping Berkesan Membawa China Keluar Daripada Kemiskinan?

Walaupun secara teknikal, China merupakan sebuah negara “komunis”, pemerintah negara ini telah menaruh kepercayaan mereka kepada ekonomi dengan membiarkan beberapa orang menjadi sangat kaya sehingga boleh menguntungkan seluruh masyarakat dengan menyeret mereka keluar dari bencana Revolusi Kebudayaan Ketua Mao.

Melalui cara yang dilakukan ini, ia telah membuahkan hasil sehingga golongan kelas menengah dengan jumlah yang besar telah muncul dan orang-orang di hampir semua lapisan masyarakat kini mempunyai taraf hidup yang lebih baik.

Daripada keadaan yang sederhana pada tahun 1970-an, China telah menuju ke puncak yang kini mampu mencabar Amerika Syarikat untuk mendominasi ekonomi global.

Namun begitu, ia juga telah meninggalkan jurang perbezaan pendapatan yang besar.

 

Bagaimana Jurang Pendapatan Muncul Di China?

Keadaan ini dilihat pada generasi yang terkini apabila mereka berada di tempat dan masa yang tepat.

Ibu bapa mereka yang dapat mengambil alih kilang pada tahun 1980-an telah memperoleh keuntungan yang terlalu tinggi sehingga keturunan mereka sekarang mampu memandu kereta sport yang berkilauan di sekitar bandar.

Akan tetapi pada masa yang sama, para pekerja pembinaan tertanya-tanya bagaimana mereka akan mampu membeli sebuah rumah.

 

Konsep Sosialisme China. Apakah Itu?

Konsep sosialisme “dengan ciri-ciri Cina” telah menyebabkan kerajaan melonggarkan falsafah negara untuk menjalankan masyarakat yang dalam banyak hal sama sekali tidak mengamalkan ideologi sosialis.

Setiausaha Agung, Xi Jinping nampaknya telah memutuskan bahawa perkara ini tidak lagi dapat diterima.

Kerajaan China di bawah kepemimpinannya telah mula meletakkan ideologi komunis kembali ke dalam Parti Komunis, sekurang-kurangnya sehingga tahap tertentu.

 

Pegangan “Kemakmuran Bersama” China

Frasa yang sering diungkapkan kini ialah “kemakmuran bersama”.

Ia merupakan perkara utama yang dilakukan oleh pemimpin China.

Di bawah frasa ini, mereka mensasarkan orang kaya yang tidak membayar cukai serta telah mengorak langkah untuk menjadikan pendidikan lebih adil dengan melarang syarikat bimbingan swasta.

Tindakan berterusan terhadap gergasi teknologi negara juga dapat dilihat sebagai sebahagian daripada rancangan itu.

Jadi adakah Xi Jinping benar-benar mempercayai idea projek komunis ini? Sukar untuk yakin 100% tetapi sebilangan pemerhati akan mengatakan bahawa ia kelihatan seperti itu.

 

Xi Jinping Melakukan “U-Turn” Dalam Pemerintahan?

Jika dibandingkan dahulu dengan ahli parti yang lain, perkara seperti idea projek komunis ini tidak kelihatan seperti itu.

Masalahnya timbul bersama dengan aspek pengagihan kekayaan jalan komunis. Xi nampaknya percaya bahawa ini bermaksud ia mendorong Parti kembali ke kebanyakan aspek kehidupan seharian. Malah perkara ini adalah satu-satunya cara yang realistik untuk mencapai apa yang perlu dilakukan.

Ini kerana menurutnya, anak-anak menjadi malas, membuang masa muda mereka bermain permainan video dan satu-satunya cara untuk menyelamatkan mereka ialah dengan mengadakan peraturan menghad permainan video selama tiga jam.

Kerajaan China juga mendapati remaja mereka mempunyai minda yang diracuni dengan televisyen yang mengagungkan ‘idol’? Cara pihak parti untuk menyelamatkannya ialah: budak lelaki “kelihatan tidak segak (seperti lelaki)” dilarang mengikuti program.

Penurunan demografi: Sekali lagi, Parti mempunyai penyelesaian: Dasar tiga anak untuk semua!

Bola sepak, pawagam, muzik, falsafah, bayi, bahasa, sains … Pihak parti mempunyai semua jawapannya.

 

Latar Belakang Xi Jinping Dicorak Oleh Keadaan Bapanya

Bagi memahami Xi Jinping yang menjadi pemimpin sekarang, anda perlu melihat latar belakangnya.

Ayahnya Xi Zhongxun, seorang pahlawan perang Parti Komunis yang dikenali sebagai seorang yang sederhana lalu kemudiannya dihukum dan dipenjarakan ketika era Mao.

Pada ketika itu, ibunya telah dipaksa untuk mengecam ayahnya. Setelah pemulihan rasmi ayahnya pada tahun 1978, dia mendorong liberalisasi ekonomi di Provinsi Guangdong dan dilaporkan membela salah seorang pemimpin China yang paling progresif bernama Hu Yaobang.

Mengingati seksaan yang dilakukan terhadap ayah Xi di bawah semangat Parti Komunis dan kecenderungan ayahnya ke arah pembaharuan, banyak yang bertanya mengapa Xi Jinping sekarang dilihat menukar haluan Parti ke arah yang kelihatan bertentangan dengan kepercayaan ayahnya?

Terdapat pelbagai penjelasan yang mungkin terjadi.

 

Persoalan Mengapa Halatuju Xi Jinping Berbeza Dengan Perjuangan Ayahnya

Mungkin dia tidak bersetuju dengan pendapat ayahnya tentang beberapa perkara tertentu berkaitan politik.

Atau mungkin pemimpin China itu berhasrat untuk melaksanakan rancangan yang walaupun berbeza dengan penekanan pada keutamaan ayahnya, tidak akan berakhir hampir dengan dasar-dasar era Mao. Sekurang-kurangnya tidak dengan sengaja.

Walau bagaimanapun, ia masih kelihatan luar biasa.

Ketika ayah Xi Jinping dimasukkan ke dalam penjara, dia hanya berusia 15 tahun. Xi terpaksa bekerja di ladang untuk beberapa tahun dan tinggal di dalam sebuah gua.

Di waktu getir ini sudah tentu ia telah menguatkan dirinya. Namun, pada masa yang sama ia mungkin telah menyebabkan dirinya membenci politik terutamanya dalam soal kekerasan.

Terdapat beberapa orang pemerhati China telah berspekulasi bahawa dia percaya satu-satunya pemimpin yang kuat ialah keupayaan untuk mengesahkan bahawa China tidak akan kembali ke keadaan huru-hara pada tahun 1960an dan 1970an.

Malah undang-undang juga telah diubah untuk menjadikan dirinya kekal berkuasa selama yang diingini.

 

Pemerhati Sukar Untuk Memahami Xi Jinping & Halatuju China

Salah satu sebab untuk semua tekaan ini adalah bahawa kita tidak pernah mendengar dia menjelaskan apa yang dia lakukan dari segi keputusannya. Ini kerana pemimpin China tidak memberi sembarangan wawancara walaupun dengan media yang dikuasai oleh Parti.

Xi hanya muncul di kampung-kampung di luar bandar untuk paparan televisyen dan disambut oleh orang ramai yang bersorak dengan kehadirannya. Mereka menerima kebijaksanaannya tentang penanaman jagung atau aspek lain daripada pekerjaan mereka dan kemudian dia pergi.

Oleh itu, sukar untuk meramalkan peraturan, larangan atau garis panduan baru yang mungkin diletakkan untuk aktiviti ekonomi di China atau sejauh mana tahap itu akan dicapai.

Sejak kebelakangan ini, hampir seminggu berlalu tanpa perubahan besar terhadap peraturan yang mengatur satu bahagian sistem China atau yang lain.

Persoalannya, bagaimana ada yang dapat membuat keputusan pelaburan jika mereka tidak tahu peraturan dasar negara dalam sebulan?

Namun, menurut BBC ada sebahagian orang melihatnya sebagai proses yang biasa bagi tumbesaran sesebuah negara di mana sebahagian yang tidak diatur perlu ada peraturannya.

Jika perkara in adalah benar, keadaan kini akan turut berubah dan tidak kekal apabila pemenerintah yang baharu menjadi lebih tenang dan kelas.

Satu-satunya yang pasti ialah perubahan yang dilihat melalui prisma kaca Xi, “kemakmuran bersama” ini adalah pendorong mereka yang terkini dan pihak Parti tidak akan berputus asa dengan kuasa mereka ada untuk melaksanakannya.

Show More

Related Articles

Back to top button