AntarabangsaIsu Semasa

Dron&Jet: China Pamer Kekuatan Udara Baharu

China mempamerkan kekuatan udara yang semakin canggih termasuk dron dan jet pengawasan yang mampu menyekat peralatan elektronik musuh terutama di wilayah yang dipertikaikan dari Taiwan ke Laut China Selatan dan pesaing Amerika Syarikat.

China masih ketinggalan berbanding Amerika Syarikat dari segi teknologi dan pelaburan dalam peralatan perang tetapi para pakar mengatakan bahawa ia sedang merapatkan jurang.

Laporan perisikan AS tahun ini menjelaskan pengaruh China yang semakin meningkat sebagai salah satu ancaman terbesar Amerika.

 

Apa Sahaja Kekuatan Udara Baharu China?

Pada hari Selasa, prototaip dron pengawasan baru, CH-6 yang dapat melakukan serangan adalah antara teknologi domestik yang dilancarkan di Zhuhai.

Dengan jarak sayap 20.5 meter dan panjang 15.8 meter, dron tersebut dapat membawa peluru berpandu dan dirancang untuk operasi pengawasan dan serangan, menurut agensi perisikan sumber terbuka Janes.

Turut membuat kemunculan termasuk dron tahap tinggi, WZ-7 untuk pengintipan sempadan dan rondaan maritim, serta jet pejuang J-16D yang dapat merosakkan peralatan elektronik. Kedua-duanya telah memasuki perkhidmatan angkatan tentera udara, lapor media negara.

China's J-16D electronic warfare aircraft reveals jamming pods, missiles at Airshow China 2021 - Global Times

“Mereka akan memainkan peranan besar di Selat Taiwan dan Laut China Selatan,” kata pengulas tentera Song Zhongping kepada AFP.

 

China Pembekal Alternatif Senjata Canggih

China menuntut hampir seluruh Laut China Selatan sementara Beijing mengatakan pulau Taiwan yang diperintah sendiri adalah sebahagian dari wilayahnya.

China juga “dengan jelas meletakkan dirinya sebagai pembekal alternatif” dron canggih dengan harga mampu milik, kata penganalisis Janes Kelvin Wong.

Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah ragu-ragu untuk membekalkan peralatan tersebut di luar kumpulan rakan kongsi terpilih, tambahnya.

Oleh itu, dron China telah melihat aksi pertempuran di Timur Tengah dengan penjualan ke wilayah lain juga.

Di bawah presiden Donald Trump, Washington membenarkan penjualan senjata bernilai sekitar $18 bilion ke Taiwan, termasuk platform peluru berpandu canggih yang telah membangkitkan kemarahan Beijing.

 

Kelebihan Jet Pejuang J-16D

J-16D mempunyai alat hujung sayap untuk mengganggu peralatan elektronik musuh dan telah dibandingkan dengan EA-18G Growler Tentera Laut AS.

J-16D menunjukkan “peningkatan keseluruhan” dalam kemampuan pertempuran Tentera Pembebasan Rakyat, kata James Char, seorang pakar ketenteraan China di Universiti Teknologi Nanyang Singapura.

“Ini sememangnya merupakan perkembangan yang signifikan kerana memberi kelebihan kepada tentera China dalam melakukan perang elektronik udara terhadap sasaran yang memiliki kemampuan pertahanan udara yang signifikan,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button