MalaysiaPolitik

Bolehkah BERSATU Bertahan Untuk Pilihan Raya Berikutnya?

Bersatu dibentuk ketika timbalan perdana menteri Muhyiddin Yassin dipecat oleh bekas Perdana Menteri Najib Razak atas kritikannya terhadap isu 1MDB.

Ada yang berpendapat bahawa sokongan yang diterima Bersatu daripada parti pembangkang DAP, PKR, dan Amanah ketika berada dalam Pakatan Harapan (PH) telah mendorong parti itu ke kedudukannya sekarang.

Bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad meningkatkan pengaruh parlimen Bersatu dengan melakukan pembongkaran sejumlah pembelotan dari Umno. Ironinya, masa depan Bersatu mungkin berada di tangan presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi.

 

Adakah Umno akan bekerjasama dengan Bersatu?

Pertanyaan besar mengenai Bersatu adalah apakah ia dapat bertahan dalam pilihan raya umum berikutnya, dan jika demikian, apakah peranannya dalam politik Malaysia.

Bersatu, yang dibentuk pada tahun 2016, bergabung dengan PH pada pilihan raya 2018 dan memenangi 13 daripada 50 kerusi persekutuan yang ditandinginya. Sejak itu, Bersatu telah mempengaruhi politik persekutuan Malaysia.

Mahathir memberi Bersatu banyak kementerian berprofil tinggi dalam pemerintahan PH iaitu enam menteri dan enam timbalan menteri.

Dalam pemerintahan Muhyiddin, setelah kejatuhan pemerintahan PH, Bersatu mempunyai 12 menteri dan 12 timbalan menteri. Dalam Kabinet Ismail Sabri Yaakob sekarang, Bersatu mempunyai jumlah menteri yang sama dengan Umno iaitu 12. Ia juga mempunyai 10 timbalan menteri.

 

Kehadiran Parti Bersatu Dalam Arena Politik Terkini

Bersatu juga hadir di sejumlah badan perundangan negeri, termasuk Johor dengan 12/56 anggota, Kedah 6/36, Perak 6/59, Selangor 6/56, Pulau Pinang 4/40, Melaka 2/28, dan Kelantan 1 / 45. Di Sabah, Bersatu mempunyai 15/79 anggota, dengan Hajiji Noor dari Bersatu sebagai ketua menteri.

Sepanjang jangka hayatnya yang singkat, Bersatu telah menunjukkan kemajuan yang pragmatik. Fokus utamanya ialah memegang dan mengekalkan kuasa. Orang dalam mengatakan Muhyiddin, semasa Gerakan Sheraton, mempunyai sedikit pilihan selain meminta sokongan Umno dan PAS untuk mengekalkan parti itu.

Begitu juga, Muhyiddin mengundurkan diri dari jawatannya sebagai perdana menteri dalam upaya mempertahankan pengaruh Bersatu dalam pemerintahan berikutnya.

Peletakan jawatan Muhyiddin belum diakui oleh banyak pihak sebagai langkah strategik untuk memastikan Bersatu tetap relevan.

Kabinet bekas Muhyiddin pada dasarnya masih ada. Enam puluh daripada 69 anggota menteri dan timbalan menteri Ismail juga berada di Kabinet Muhyiddin. Muhyiddin sendiri telah dilantik sebagai ketua Majlis Pemulihan Negara (NRC), dengan pangkat menteri. Kekuatan dan pengaruh Muhyiddin dan Bersatu, jauh dari berkurang.

Boleh dikatakan, Muhyiddin mungkin masih merupakan orang yang paling berkuasa dalam pemerintahan. Beliau mengalahkan Zahid dan Najib sejak beberapa minggu terakhir dan Mahathir juga tewas pada tahun lalu.

 

Ideologi Parti Bersatu

Bersatu sejak awal, menyokong ideologi berpusatkan Melayu. Seharusnya tidak ada kejutan ketika mantan perdana menteri Mahathir menghadiri Kongres Martabat Melayu pada tahun 2019. Parti ini menyokong Islam sebagai agama nasional, dan menjunjung tinggi kedudukan monarki Melayu, oleh itu bergantung pada Yang di-Petuan Agong, atau Raja untuk menyelesaikan krisis politik dan bukannya kedaulatan Parlimen.

Ini memang cara orang Melayu untuk menyelesaikan pertikaian dan bagi orang Melayu, Perkara 44 Perlembagaan Persekutuan yang menetapkan Parlimen sebagai Raja, Dewan Rakyat, dan Dewan Negara menegaskan hal ini. Bersatu mempercayai proses demokrasi, perlembagaan dan peranan Raja-raja Melayu dalam proses pemerintahan.

Bersatu menyedari bahawa Malaysia adalah sebuah negara berbilang budaya dan mempercayai kebebasan beragama, pendidikan, harmoni, dan budaya. Kata kunci di sini adalah harmoni, di mana perkataan ini mesti ditafsirkan melalui pandangan yang berpusatkan bahasa Melayu. Contohnya, kuota dalam pendidikan penting untuk menjaga keharmonian, melalui logik yang berpusatkan bahasa Melayu.

Bersatu menyokong hak istimewa orang Melayu dan orang asli Sabah dan Sarawak. Usaha Bersatu di Sabah dan Sarawak, mencerminkan ideologi ini.

Ideologi Bersatu sesuai dengan parti lain yang berpusatkan Melayu iaitu Umno dan PAS dan melihat parti-parti ini sebagai sekutu semula jadi.

Parti itu menegaskan semula Ketuanan Melayu, atau ideologi hak istimewa Melayu, setelah meninggalkan pemerintahan PH pada Februari 2020, ketika Mahathir meletak jawatan sebagai perdana menteri, sehingga membubarkan seluruh Kabinet dan kerajaan. Ketua Penerangan Bersatu Wan Saiful Wan Jan mendakwa PH jatuh kerana gagal menangani masalah Melayu dengan secukupnya.

Struktur organisasi Bersatu hampir menjadi cerminan struktur Umno. Majoriti pemegang jawatan Bersatu adalah bekas anggota Umno. Sebenarnya, politik parti dalaman Bersatu menyerupai politik dalaman Umno, seperti yang ditunjukkan oleh pertengkaran parti negeri Perlis baru-baru ini.

 

Kepimpinan dan kesatuan parti Bersatu

Walaupun Muhyiddin meletak jawatan sebagai perdana menteri, Bersatu masih berada di bawah kawalannya. Tidak ada petunjuk bahawa Muhyiddin berhasrat untuk meletak jawatan.

Bersatu Pasca-Muhyiddin mungkin berpotensi kehilangan pemimpin. Di belakangnya adalah pemimpin seperti Ahmad Faizal Azumu, Ronald Kiandee dari Sabah, dan Radzi Md Jidin. Masih belum ada nama politik yang berpengaruh. Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri yang bercita-cita tinggi, Hamzah Zainudin mungkin yang paling kuat.

Di dalam Bersatu terdapat tiga puak: kumpulan Muhyiddin, kumpulan bekas Umno dengan Ahli Parlimen seperti Mas Ermieyati Samsudin, Abdul Latiff Ahmad, dan Mustapa Mohamed, dan kumpulan bekas PKR, yang diketuai oleh Azmin Ali, bersama Zuraida Kamaruddin, dan Kamaruddin Jaafar .

Tanpa Muhyiddin, kumpulan ini mungkin bertelingkah di masa depan untuk menguasai parti. Masa depan Bersatu Sabah akan menjadi menarik kerana ia merupakan sebahagian daripada parti Ketuanan Melayu di sebuah negeri yang berorientasikan pelbagai budaya. Hanya ada sekelompok elit kecil Melayu Brunei di Sabah. Dengan penyingkiran Muhyiddin, Umno berharap dapat melenyapkan Bersatu.

 

Prospek Pilihan Raya

Pada pilihan raya umum 2018, Bersatu menduduki 50 kerusi persekutuan dan memenangi 13, memperoleh 5.95% daripada jumlah keseluruhan undi negara. Perwakilan parlimen Bersatu meningkat menjadi 32 dengan pembelot, terutama dari Umno, bersama dengan kumpulan bekas PKR Azmin Ali.

Sekiranya Umno tidak bekerjasama dengan Bersatu dalam pilihan raya akan datang, Bersatu kemungkinan akan kehilangan 10 kerusi. Melangkah untuk bertanding di lebih banyak kawasan akan menjadi sangat sukar kerana Bersatu tidak mempunyai struktur cabang akar umbi yang berkembang dengan baik untuk membantu. Ini bermaksud Bersatu akan menjadi parti dengan 15-25 kerusi di Parlimen berikutnya.

Hanya perjanjian dengan Umno dan PAS untuk mencegah pertarungan pilihan raya tiga penjuru yang akan menghalang Bersatu kehilangan kerusi dan mengekalkan perwakilannya sekarang di Parlimen. Dengan perjanjian pilihan raya dengan Umno dan PAS, Bersatu dapat berusaha merebut kembali kawasan Langkawi yang dipegang oleh Mahathir yang mungkin akan bersara sekali lagi dari Parlimen.

Walaupun Bersatu telah berbincang dengan PAS mengenai perjanjian pilihan raya, Umno masih berpecah belah mengenai kerjasamanya dengan Bersatu dalam pilihan raya akan datang. Perkembangan pemerintahan Ismail Sabri akan mempengaruhi perkara ini.

Show More

Related Articles

Back to top button