Hiburan

Perlukah Anda Menonton Squid Game, Siri Netflix Yang Sedang Hangat Diperkatakan

Sekiranya anda menikmati Netflix pada minggu lalu, anda mungkin pernah mendengar mengenai siri Squid Game yang baru. Drama Korea sensasi itu kini mendominasi Netflix di seluruh dunia. Dan setelah anda mula menonton siri ini, mudah untuk mengetahui sebabnya.

Apa itu Squid Game?

Ramai rakyat Malaysia 'volunteer' nak masuk Squid Game - Kosmo Digital

Diarahkan oleh Hwang Dong-hyuk, Squid Game berlangsung di Seoul, Korea Selatan.

Dalam episod pertama siri ini, penonton diperkenalkan kepada Gi-Hun (Lee Jung-jae), seorang lelaki duda yang tinggal bersama ibunya.

Antara hutang dengan bank dan ketagihan perjudian yang memudaratkan, Gi-Hun sedang berjuang dalam hidupnya.

Ibunya sakit dan memerlukan pembedahan, dia dikejar oleh pemungut hutang dan bahkan tidak dapat memberikan hadiah ulang tahun untuk anak perempuannya yang masih muda.

Setelah menziarahi anak perempuannya untuk ulang tahunnya, Gi-Hun menemui seorang lelaki berpakaian misteri di stesen kereta api, yang menyerahkan kad dengan bulatan, segitiga dan kotak di atasnya.

Lelaki itu memberitahunya bahawa jika dia ingin bermain permainan untuk mendapatkan wang, dia harus meneka nombor di bahagian belakang kad.

Putus asa dan terdorong oleh prospek kehilangan anak perempuannya, Gi-Hun Berjaya meneka nombor tersebut.

Tidak lama kemudian, sebuah van yang dipandu oleh penjaga bertopeng tiba dan Gi-Hun memasuki kenderaan itu sebelum hilang kesedaran.

Ketika Gi-Hun sedar, dia berada di sebuah bilik yang penuh dengan ratusan orang lain yang kebingungan sepertinya, semuanya memakai pakaian sukan berwarna hijau.

Mengakhiri episode pertama, 456 orang di dalam bilik itu mengetahui bahawa mereka adalah peserta dalam “Squid Game”, pertandingan yang melibatkan serangkaian permainan kanak-kanak tradisional Korea Selatan dengan peluang untuk memenangi wang berjumlah ₩45.6 bilion.

Bagaimana peraturan permainan ini? Permainan ini boleh membawa maut dan hanya seorang pemenang yang akan akan hidup untuk membawa pulang wang.

Perlukah anda menontonnya?

Is Squid Game a True Story? Is the Netflix Show Based on a True Story?

Sekiranya anda boleh menonton keganasan dan aksi berdarah, Squid Game mesti ditonton.

Walaupun segelintir penonton mungkin tidak menggemari tema itu, mudah untuk melihat mengapa Squid Game begitu popular di kalangan penonton Netflix.

Walaupun permainan itu sendiri sangat tegang, interaksi dan hubungan antara watak-watak akan membuat anda terpaku di layar.

Selain Gi-Hun, siri ini menampilkan pelbagai watak menarik yang tekad untuk memperjuangkan hidup mereka untuk mendapatkan wang, termasuk seorang lelaki tua dengan barah otak, seorang samseng, seorang pekerja migran Pakistan dan seorang pegawai polis yang menyiasat permainan itu untuk menjejaki abangnya yang hilang.

Dalam perkembangan cerita, persahabatan dan kerjasama yang terjalin antara watak-watak menjadikan persaingan semakin sukar.

Siapakah yang bertanggungjawab di sebalik semua permainan berskala besar itu? Siapa yang merancang semua ini dengan teliti? Siapa yang mengumpulkan semua peserta dan maklumat mereka? Siapa yang menonton dan memantau semuanya? Adakah semuanya nyata?

Ini jemputan untuk anda. Adakah anda akan menyertai Squid Game?

Show More

Related Articles

Back to top button