AntarabangsaIsu Semasa

India Minta Bantuan AS Untuk Awasi Pakistan di Afghanistan

India mengatakan bahawa Presiden AS Joe Biden dan pemimpin lain bersetuju untuk mengawasi Pakistan, sambil menambah bahawa negara saingan itu telah menjadi “penghasut” kepada masalah yang berlaku di Afghanistan.

Perdana Menteri Narendra Modi mengadakan pertemuan pertama dengan Biden dan kemudian mengambil bahagian dalam sidang kemuncak “Quad” dengan para pemimpin Australia dan Jepun. Semasa rundingan itu, Modi berkongsi kebimbangan mengenai unsur ekstremis di Afghanistan setelah pengambilalihan Taliban bulan lalu, kata pegawai India.

“Perhatian yang lebih teliti dan pemeriksaan yang lebih ketat serta pemantauan terhadap peranan Pakistan di Afghanistan atau peranan Pakistan dalam isu terorisme, perlu diperkuat,” kata Setiausaha Luar Negeri Harsh Vardhan Shringla kepada wartawan setelah pertemuan dengan Rumah Putih.

Quad akan menjejak “titik penting yang kadang-kadang terlepas pandang ketika Pakistan mempamerkan dirinya sebagai fasilitator sedangkan sebenarnya dalam banyak segi merupakan penghasut masalah di negara kejiranan kita,” katanya.

India adalah salah satu penyokong kerajaan pro-Barat di Afghanistan yang runtuh bulan lalu ketika Biden menarik tentera AS yang bertapak selama 20 tahun.

Pakistan adalah penyokong utama rejim Taliban 1996-2001 yang menerapkan amalan Islam yang sangat keras dan menyambut Al-Qaeda, memicu pencerobohan AS selepas serangan 11 September.

Pakistan menyokong Amerika Syarikat, sekutu Perang Dinginnya, dalam perang itu tetapi para pegawai AS telah lama menuduh perkhidmatan perisik Islamabad yang kuat mempertahankan sokongan kepada Taliban, sebahagiannya disebabkan oleh kebimbangan Pakistan mengenai pengaruh India di Afghanistan.

Amerika Syarikat, bagaimanapun, secara terbuka menyambut usaha Pakistan termasuk pertolongannya yang membawa Taliban dalam perbincangan yang tidak berjaya dengan kerajaan Afghanistan yang runtuh.

Di luar Majlis Umum PBB pada hari Khamis, Setiausaha Negara AS Antony Blinken mengucapkan terima kasih kepada Pakistan kerana telah membantu warga AS meninggalkan Afghanistan.

Rakan sejawatnya dari Pakistan, Shah Mahmood Mahmood berjanji akan berusaha untuk “mencapai objektif bersama.”

Kerajaan nasionalis Hindu Modi telah menjalin hubungan tegang dengan Pakistan yang dituduh mendorong serangan ke atas tanah India, walaupun awal tahun ini dia meminta hubungan baik dengan rakan sejawatnya Imran Khan.

Show More

Related Articles

Back to top button