Bisnes & Ekonomi

KWSP Bimbang Jaminan Wang Persaraan Rakyat

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah menyatakan keprihatinannya terhadap keselamatan wang persaraan rakyat Malaysia kerana pandemik Covid-19 menyebabkan penurunan ketara dalam peratusan anggota yang memenuhi tahap simpanan asas.

KWSP dalam satu kenyataan mengatakan bahawa walaupun dana itu yakin bahawa pelbagai pakej rangsangan dan inisiatif kerajaan akan mengekalkan sentimen perniagaan dan meningkatkan permintaan dalam negara, ia sangat prihatin terhadap keselamatan persaraan rakyat, terutama dengan 46% anggota KWSP di bawah umur 55 tahun mempunyai akaun kurang dari RM10,000.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) KWSP, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan berkata, wabak Covid-19 menyebabkan penurunan ketara dalam peratusan anggota yang memenuhi tahap simpanan asas (RM240,000 pada usia 55 tahun) dari 36% kepada 27%, berikutan pengeluaran untuk menambah pendapatan semasa krisis.

Beliau menambah bahawa wabak Covid-19 juga memicu peningkatan dramatik jumlah pekerja gig di negara ini. Walaupun pekerjaan itu membantu pekerja untuk bertahan, ramai antara mereka kehilangan jaminan persaraan kerana pendapatan yang tidak tetap dan tidak stabil.

Selain itu, katanya, mereka menghadapi kerentanan dari segi faedah pekerja dan perlindungan sosial.

“Akan ada kesan yang besar bukan hanya untuk kesejahteraan masa depan mereka, tetapi juga untuk kerajaan yang harus menanggung beban kewangan itu,” katanya.

Amir Hamzah juga mengatakan bahawa elemen utama strategi dana persaraan untuk masa hadapan adalah dengan memasukkan pekerja gig dan juga mereka yang berada di sektor tidak rasmi ke dalam skim KWSP, sehingga mereka dapat mulai menabung seawal mungkin dan merancang persaraan mereka .

Beliau berkata, penyelesaian terancang untuk jangka masa panjang diperlukan untuk memastikan perlindungan sosial yang lebih baik untuk semua rakyat Malaysia.

“Setelah pulih dari krisis, fokus KWSP adalah untuk membantu anggotanya memulihkan dan membina semula simpanan persaraan mereka untuk memastikan bahawa mereka dapat menikmati persaraan yang selamat.

Bagi membantu ahli terkesan pandemik, KWSP melancarkan kemudahan i-Sinar dan i-Citra yang bertujuan untuk meringankan beban kewangan ahli.

Setakat ini, RM67.6 bilion dikeluarkan merangkumi 6.6 juta pemohon i-Sinar membabitkan nilai RM58.8 bilion dengan RM58.5 bilion daripadanya sudah disalurkan, manakala i-Citra pula sebanyak lima juta pemohon berjumlah RM20.8 bilion dengan jumlah yang sudah disalurkan RM9.1 bilion.

Sekitar 89 peratus pemohon i-Sinar dan 86 peratus pemohon i-Citra menyatakan bahawa pengeluaran yang dibuat digunakan untuk menampung perbelanjaan harian atau keperluan kewangan mendesak.

Show More

Related Articles

Back to top button