Gaya HidupKesihatan

Varian Delta Telah Mengubah Simptom COVID-19?

Telah dikhabarkan bahawa kehadiran varian Delta COVID-19 telah membawa perubahan pandemik yang dilalui seluruh dunia. Ia adalah lebih mudah terjangkiti berbanding varian sebelumnya dan dengan pantas menjadi varian dominan diserata dunia.

Walaupun vaksin yang ada kelihatan mengalami penurunan kadar keberkesannya, tetapi ianya masih baik berbanding tidak mendapatkan suntikan vaksin sama sekali. Namun, ia telah mengundang keperluan suntikan ‘booster’ dan persoalan tentang perlu atau tidak suntikan ke-3 ini masih dibincangkan.

 

Simptom Jangkitan COVID-19 Yang Biasa Dialami

Menurut alJazeera, sebuah kajian telah menunjukkan bahawa simptom orang yang terjangkiti varian ini agak berlainan.

Berdasarkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), simptom yang biasanya dilalui oleh pesakit COVID ialah:

1. Batuk baru atau berterusan

2. Demam atau suhu meningkat

3. Kehilangan deria bau atau rasa

4. Penat

 

Simptom Jangkitan COVID-19 Orang Yang Divaksinasi Penuh VS Tak Divaksin

Tetapi hasil kajian Zoe COVID Symptom yang memantau gejala berjuta-juta orang yang positif mengidap virus di UK, baik yang diberi vaksin sepenuhnya dan mereka yang tidak divaksinasi, ia telah menunjukkan bahawa mereka yang diberi vaksin sepenuhnya mengalami lima gejala teratas ini :

1. Pening kepala

2. Selesema

3. Bersin

4. Sakit tekak

5. Kehilangan deria bau

Akan tetapi mereka yang tidak divaksin pula, 5 gejala teratas yang dialami ialah:-

1. Pening kepala

2. Sakit tekak

3. Selesema

4. Demam

5. Batuk berterusan

Sekiranya kita ingin terus menguji dan mengasingkan individu dan kenalan mereka yang berpotensi mempunyai COVID untuk membantu menguruskan penyebarannya, adalah penting untuk kita mengenali pelbagai gejala yang boleh ditimbulkannya sehingga lebih banyak orang tahu bila mereka harus menjalani ujian.

Ketika data dunia tidak dapat diakses dan keadaan mendesak, adalah penting bahawa negara mengetahui simptom ini dan memperluaskan kriteria pengujian mereka.

Vaksin Akan Membahagikan Masyarakat?

Sebelum ini vaksin tidak pernah menjadi topik untuk membezakan setiap individu seperti yang berlaku kini.

Namun begitu, vaksin telah menyelamatkan nyawa jutaan manusia di seluruh dunia sejak ia diperkenalkan dan telah bertanggungjawab untuk membasmi penyakit seperti cacar dan dan mengurangkan penyakit polio secara besar-besaran.

Sejak dahulu, memang terdapat sebilangan kecil orang yang menentang vaksin tetapi vaksin COVID-19 sepertinya telah membuat orang-orang yang sebelum ini diejek kerana sikap mereka terhadap vaksin, kini mendapat sokongan.

Selain itu terdapat juga pihak yang percaya bahawa seluruh pandemik ini adalah penipuan belaka. Menurut mereka ia merupakan sebahagian daripada rancangan jahat kuasa besar untuk mengatur semula susunan dunia bagi “mengawal” populasi.

Namun pemikiran mereka ini sudah tentu membuat mereka sendiri merana akibat koronavirus. Pekerja kesihatan perlu bekerja penat lelah untuk merawat orang sakit dan para saintis pula meningkatkan usaha mereka untuk mendapatkan rawatan dan penawar berhak untuk meluahkan rasa marah mereka terhadap mereka yang berfikiran sebegitu.

Banyak negara juga telah melihat demonstrasi masyarakat terhadap tindakan perintah berkurung/kawalan pergerakan dan penjarakan sosial, serta demonstrasi menentang penggunaan vaksinasi.

 

Tetapi bagaimana kita sampai ke tahap ini?

Pada tahap awal pandemik, orang sepertinya menjaga antara satu sama lain. Terdapat perasaan bersatu melawan virus yang tidak dapat dilihat yang menimbulkan ancaman yang dapat dipercayai oleh kita semua.

Orang ramai menyokong pekerja kesihatan yang mempertaruhkan nyawa mereka untuk bekerja di barisan hadapan.

Ketika orang awam diminta melindungi diri dan tinggal di rumah, masyarakat berkumpul untuk mengatur dan mengirimkan bungkusan makanan bagi sesiapa sahaja yang memerlukan.

Orang sepertinya memahami perlunya untuk kekal duduk di rumah dan menjaga jarak sosial ketika pejabat ditutup dan pekerja diminta untuk duduk di rumah.

Tetapi seiring berjalannya waktu, kumpulan orang yang berlainan mengalami pengalaman pandemik yang berbeza. Secara amnya, orang dewasa jatuh ke dalam tiga kategori:

1. Mereka yang terkesan secara langsung dengan jangkitan COVID termasuk orang di barisan hadapan

2. Mereka yang terkesan akibat ekonomi akibat berlaku akibat pandemik

3. Mereka yang tidak terkesan sama sekali akibat pandemik dan tidak peduli nasihat serta tidak terpengaruh dengan sekatan yang dikeluarkan.

Seiring berjalannya waktu, kemerosotan ekonomi semakin meruncing, dan bagi mereka yang mata pencariannya berisiko, idea untuk melindungi mereka yang rentan dengan perbelanjaan mereka mula menipis. Semangat yang diberikan kepada pekerja barisan hadapan juga mulai pudar.

Kemudian datang vaksin.

 

Vaksin & Golongan Anti-Vaksin

Pada mulanya, penerimaannya positif. Akhirnya kita mempunyai alat yang berpotensi membantu mengakhiri wabak ini. Semua orang berharap.

Tetapi anti-vaxxer segera meluncur dalam talian dan mula menyebarkan maklumat yang salah dan berusaha menggagalkan usaha memvaksinasi orang ramai.

Ia juga tidak membantu apabila berita awal tentang vaksin tidak jelas, walaupun kemudian berubah menjadi lebih baik ketika banyak bukti saintifik muncul, termasuk maklumat tentang keselamatan vaksin ketika hamil dan adakah ia dapat diberikan kepada wanita yang berusaha untuk mengandung atau tidak.

Sekarang jelas bahawa secara lazimnya ia lebih selamat bagi wanita hamil untuk mengambil vaksin daripada berisiko dijangkiti COVID dan juga bahawa vaksin tidak mempengaruhi kesuburan seseorang.

Walaupun begitu, maklumat yang salah tentang vaksin menyebabkan kemandulan masih terus beredar.

Orang-orang yang menentang vaksin sangat vokal, dan anti-vaxxer telah melihat sokongan mereka bertambah.

Ini nampaknya semakin buruk ketika beberapa kerajaan mulai memvaksinasi golongan usia yang lebih muda.

 

Bantahan Tentang Vaksin & Kawalan Pergerakan

Perhimpunan baru-baru ini di London menyaksikan orang yang menentang vaksinasi kanak-kanak telah menentang golongan penjagaan kesihatan profesional dengan cercaan neo-Nazi dan memberitahu mereka akan digantung seperti doktor dan jururawat dalam perbicaraan di Nuremberg.

Ini menimbulkan rasa tertekan di kalangan profesional penjagaan kesihatan yang telah mempertaruhkan nyawa mereka sendiri untuk menjaga orang lain sepanjang wabak ini.

Malah media juga sebenarnya memainkan peranan penting dalam mempengaruhi orang tentang pengambilan vaksin ini.

Namun, terdapat berita baik daripada kajian yang dijalankan oleh para pengkaji di University College London.

Mereka mendapati kesan jangka panjang COVID-19 terhadap kanak-kanak adalah lebih rendah berbanding yang ditakuti sebelum ini.

Akan tetapi risikonya tetap ada walaupun dalam bilangan kecil.

Adakah vaksin membantu mengelak jangkitan jangka panjang COVID?

Jawapannya ialah YA. Sebuah kajian yang dijalankan oleh Kings College London telah menunjukkan bahawa dengan vaksin yang lengkap, ia boleh mengurangkan simptom yang seharusnya dialami lebih empat minggu menjadi >50%.

COVID jangka panjang ini dikenali apabila simptom itu muncul selama empat minggu atau lebih setelah dijangkiti COVID-19.

Kajian ini telah melihat hampir sejuta orang yang telah mendapat vaksin sepenuhnya dan hanya 592 telah disahkan positif COVID-19.

Daripada 592 orang ini pula hanya 31 orang bersamaan 5% dilaporkan mempunyai simptom lebih dari empat minggu setelah dijangkiti.

Dalam kumpulan yang tidak menerima vaksin, kadarnya ialah 11%.

Oleh sebab itu, adalah penting dan sangat digalakkan untuk mengambil vaksin tidak kira apa jenisnya.

Show More

Related Articles

Back to top button