Isu SemasaTempatan

Trend Kematian, Kemasukan Ke Hospital Dari Golongan Antivaksin

Jumlah kes Covid-19 yang teruk di kalangan orang muda yang tidak divaksinasi/antivaksin adalah lebih banyak berbanding orang tua yang diberi vaksin dan ia mungkin berkaitan dengan keraguan terhadap vaksin, menurut doktor di sebuah hospital Covid-19 di Klang.

Ini berlaku kerana lebih daripada 55 peratus penduduk di Malaysia diberi vaksinasi sepenuhnya dan hampir 80 peratus penduduk Lembah Klang telah menyelesaikan vaksinasi mereka.

Pakar perunding perubatan kecemasan Dr Ahmad Tajuddin Mohamad Nor memberitahu Bernama mengenai dua pertiga daripada pesakit Covid-19 yang dirawat di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) di Klang berusia di bawah 60 tahun dan hampir semua belum diberi vaksin.

“Hampir semua dari mereka yang berusia di bawah 60 tahun yang dirawat di hospital belum diberi vaksin. Masih ada dalam kumpulan itu yang tidak mendapat vaksin,” katanya.

Dr Ahmad Tajuddin, yang juga ketua Jabatan Kecemasan dan Trauma di HTAR, mengatakan mereka mula memerhatikan trend ini pada permulaan gelombang keempat pada akhir bulan Jun.

Dr Ahmad Tajuddin menambah bahawa pada masa itu, mereka tidak menganggap keraguan vaksin adalah alasan utama.

Namun, sekarang vaksin telah tersedia dengan mudah melalui proses tanpa janji temu selama hampir dua bulan dan keraguan terhadap vaksin mungkin memainkan peranan yang lebih besar.

Golongan antivaksin kini membentuk sebahagian besar daripada mereka yang dimasukkan ke hospital atau kematian di negara-negara yang memulakan vaksinasi lebih awal, seperti Amerika Syarikat dan Israel.

Baru-baru ini, satu kajian mengenai kemasukan ke hospital dan kadar kematian di kalangan Pusat Kawalan Penyakit AS yang tidak divaksinasi mendapati bahawa orang Amerika yang tidak divaksinasi 10 kali lebih mungkin untuk dimasukkan ke hospital dan 11 kali lebih mungkin mati daripada yang diberi vaksin.

Menurut Kementerian Kesihatan, hampir 80 peratus kemasukan ke hospital di Malaysia pada masa ini adalah mereka yang tidak divaksinasi.

Dr Ahmad Tajuddin mengatakan status vaksinasi pesakit telah memberi kesan yang signifikan terhadap bilangan pesakit di HTAR.

“Kami perhatikan perbezaan yang ketara. Sekiranya anda diberi vaksin, sangat tidak mungkin sakit anda akan menjadi lebih teruk,” katanya.

“Sekiranya anda tidak divaksinasi, kesihatan anda mungkin merosot dengan cepat. Oleh itu, jika anda datang ke hospital pada Tahap 4 iaitu seseorang yang bergantung kepada oksigen dan anda tidak diberi vaksin, itu adalah bendera merah untuk kami. “

Dia menambah bahawa semua kes Covid-19 yang mereka terima mempunyai sekurang-kurangnya satu komorbiditi.

Pengarah HTAR Dr Zulkarnain Mohd Rawi mengesahkan trend itu, dengan menganggarkan 70 peratus kemasukan adalah mereka yang belum divaksinasi. Dia mengatakan kira-kira 80 peratus kematian berlaku di kalangan yang tidak divaksinasi, walaupun dia tidak menentukan kumpulan usia.

Dia juga mengatakan bahawa banyak pesakit muda yang mengalami masalah yang teruk juga mempunyai diabetes yang tidak dikesan sebelum dimasukkan ke hospital.

“Yang lebih muda … mereka mempunyai komorbiditi, kegemukan, diabetes dan tidak pernah menjalani pemeriksaan perubatan. Ketika mereka dimasukkan ke hospital, ketika itulah kami mendapat tahu bahawa mereka menghidap diabetes,” katanya.

Dr Ahmad Tajuddin mengatakan dia percaya beberapa orang dalam kumpulan usia yang lebih muda mungkin memutuskan untuk tidak mendapatkan vaksin dengan berfikir bahawa mereka mempunyai perlindungan yang cukup terhadap virus baru.

Dia mengatakan bahawa orang muda juga lebih cenderung keluar lebih kerap dan tidak mematuhi garis panduan pencegahan.

Menurut data Kementerian Kesihatan, sekitar enam peratus penduduk di Malaysia atau 1.46 juta belum mendaftar untuk vaksinasi. Semua orang dewasa yang berdaftar telah menerima sekurang-kurangnya satu dos.

Mereka yang tidak mendaftar untuk vaksin terdiri dari golongan antivaksin atau orang yang tidak dapat mengakses sama ada teknikal atau geografi.

Dibantu oleh kumpulan bukan kerajaan termasuk MERCY Malaysia, Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia dan IMARET, Kementerian Kesihatan telah berusaha untuk menghubungi mereka yang mungkin mempunyai masalah dalam mengakses vaksin, seperti di kawasan luar bandar dan pekerja migran.

Antivaksin dipercayai hanya membentuk sebilangan kecil populasi. Namun, itu tidak menghalang mereka untuk berkongsi maklumat yang salah dan secara aktif berusaha untuk mencegah orang ramai untuk tidak mendapatkan vaksin di media sosial.

Terdapat juga mereka yang menjual sijil vaksinasi digital palsu kepada yang tidak diberi vaksin untuk membolehkan mereka makan di restoran, pergi ke pawagam dan dalam beberapa kes tertentu, melakukan perjalanan ke luar negara.

Show More

Related Articles

Back to top button