Bisnes & Ekonomi

Bagaimana China Boleh Menyebabkan Pasaran Wall Street Merudum?

Dow dan pasaran saham AS yang lebih luas jatuh mendadak pada hari Isnin ketika krisis hutang konglomerat harta tanah China Evergrande membuat pelabur Amerika tidak selesa.

Ia adalah prestasi terburuk sejak Mei untuk S&P dan Nasdaq, sementara Dow mencatat hari terburuk sejak Julai.

Saham AS menghabiskan sepanjang hari dengan warna merah dan Dow jatuh lebih dari 970 mata pada titik rendah.

Walaupun pasaran saham mula pulih sedikit sebelum loceng penutupan berbunyi, tetapi ia masih merupakan sesi yang mengerikan.

Saham bank dan tenaga adalah yang paling buruk terkesan dengan Goldman Sachs (GS) dan JPMorgan (JPM) melalui antara prestasi terburuk Dow.

White House berkata pihaknya kini sedang memantau pasaran, tetapi menekankan bahawa perniagaan Evergrande “sangat berpusat di China.”

 

Siapa Evergrande Ini?

Evergrande adalah salah satu pemaju harta tanah terbesar di China.

Syarikat ini adalah sebahagian daripada Global 500 – yang bermaksud bahawa ia juga merupakan salah satu perniagaan terbesar di dunia berdasarkan pendapatan.

Tersenarai di Hong Kong dan berpusat di bandar Shenzhen selatan China, ia mempekerjakan sekitar 200,000 orang.
Ia juga secara tidak langsung membantu mengekalkan lebih daripada 3.8 juta pekerjaan setiap tahun.

 

Pengasas Evergrande

Kumpulan ini diasaskan oleh jutawan China Xu Jiayin, juga dikenali sebagai Hui Ka Yan dalam bahasa Kantonis, yang pernah menjadi orang terkaya di China.

Evergrande menempah nama dalam bidang harta tanah kediaman dengan “memiliki lebih dari 1.300 projek di lebih daripada 280 bandar” di seluruh China.

 

Perniagaan Syarikat Evergrande

Di luar sektor hartanah perumahan, kumpulan ini telah melabur dalam kenderaan elektrik, sukan dan taman tema. Bahkan memiliki perniagaan makanan dan minuman, menjual air botol, bahan makanan, produk tenusu dan barang-barang lain di seluruh China.

Pada tahun 2010, syarikat itu membeli sebuah pasukan bola sepak, yang sekarang dikenal sebagai Guangzhou Evergrande.

Pasukan itu sejak itu telah membangun sekolah bola sepak terbesar di dunia, dengan kos AS$185juta (RM773juta) untuk Evergrande.

Guangzhou Evergrande terus meraih rekod baru yang pada saat ini sedang berusaha untuk mewujudkan stadium bola sepak terbesar di dunia, dengan asumsi bahawa pembinaan akan selesai tahun depan seperti yang diharapkan.

Tapak bernilai AS$1.7bilion itu dibentuk sebagai bunga teratai raksasa, yang akan menempatkan 100,000 penonton.

Evergrande juga melayani pelancong melalui bahagian taman temanya, Evergrande Fairyland.

Pengakuannya yang terkenal adalah usaha besar yang disebut Ocean Flower Island di Hainan, wilayah tropika di China yang biasa disebut sebagai “Hawaii China”.

Projek ini merangkumi pulau buatan dengan pusat membeli-belah, muzium dan taman hiburan.

Menurut laporan tahunan terakhir kumpulan itu, ia mula mengambil pelanggan secara percubaan awal tahun ini, dengan rancangan untuk pembukaan penuh “pada akhir 2021.”

Ada Apa Dengan Evergrande?

Menurut Bloomberg, Evergrande sedang berjuang untuk menguruskan hutang berjumlah AS$300 bilion (RM1.25trilion) seharusnya membayar bunga daripada beberapa pinjaman banknya pada hari Isnin.

Syarikat itu juga perlu membayar faedah daripada dua bonnya yang bernilai lebih dari AS$100juta (RM418juta) pada akhir minggu ini, menurut Refinitiv.

Saham Evergrande jatuh lebih dari 10% di Hong Kong.

 

Mengapa para pelabur global begitu risau dengan sesuatu yang berlaku di Timur?

Segala-galanya berkaitan dalam dunia pasaran kewangan dan sejumlah besar wang yang dipinjam oleh syarikat-syarikat China yang telah lama dianggap sebagai ancaman menjulang kestabilan pasaran.

Kini pelabur takut jika bank mereka mungkin mempunyai kaitan dengan Evergrande dan syarikat seperti itu.

Menambah sedikit kepiluan ialah krisis ini datang pada ulang tahun ketiga belas kejatuhan Lehman Brothers.

Adakah Peristiwa Lehman Brothers Akan Terjadi Lagi?

Menurut Ryan Detrick, ketua strategi pasaran untuk LPL Financial, ia tidak dapat dipastikan bahawa krisis Evergrande akan menjadi peristiwa sistemik yang serupa dengan Lehman Brothers walaupun waktu krisisnya sama.

Pertama, Evergrande mempunyai aset fizikal yang dapat dijual untuk membantu menyelesaikan hutangnya, kata Detrick. Dia juga mengharapkan penstrukturan semula – dan bukannya default – bon Evergrande dalam dolar AS.

“Kami berpendapat kemungkinan besar pemerintah komunis China akan terlibat sekiranya berlaku kemungkiran,” kata Detrick.

“Mereka bertahan seperti sekarang, tetapi kejatuhannya mungkin terlalu besar bagi mereka untuk tidak campur tangan.”

Saham AS Memang Sedang Bergelut Sebelum Ini

Sementara itu, ini bukan hanya kebimbangan tentang penularan yang mendorong pasaran lebih rendah.

Saham AS bergelut ke arah minggu lalu dan penganalisis pasaran telah lama mengatakan pembetulan diperlukan setelah kenaikan panjang yang mendorong saham naik ke paras tertinggi.

“Pada hari pasaran turun, mudah untuk melihat tajuk utama terdekat seperti Evergrande dan mengaitkan sebab dan akibatnya, tetapi pasaran ini telah mengalami turun naik hampir tidak lama dan penurunan mundur lama,” kata David Bahnsen, ketua pegawai pelaburan di The Bahnsen Group, dalam nota kepada pelanggan.

Walau bagaimanapun, kesannya masih terasa meliputi seluruh pasaran.

Hasil bon turut turun ketika harga meningkat kerana pelabur beruasaha menyelamatkan diri.

Bitcoin, kelas aset berisiko yang lain juga merasa sakit dan turun sekitar 7% pada waktu penutupan.

Show More

Related Articles

Back to top button