MalaysiaPolitik

Najib Beri Bayangan Bakal Kembali Bertanding Ke Parlimen

Bekas Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Najib Razak tidak menolak untuk bertanding semula ke parlimen dalam dua tahun ke depan, katanya kepada Reuters, walaupun terdapat sabitan rasuah yang akan menghalangnya daripada mencalonkan diri.

 

Dato’ Seri Najib Masih Ingin Memenangi Kerusi Parlimen

Ahli parti Umno kembali menjadi Perdana Menteri bulan lalu setelah digulingkan dari kuasa tiga tahun lalu kerana skandal berbilion dolar. Penentang telah menyatakan kebimbangan bahawa pemimpin parti yang menghadapi tuduhan jenayah dapat diselamatkan dari hukuman undang-undang.

Dato’ Seri Najib yang berkhidmat sebagai Perdana Menteri selama sembilan tahun hingga 2018, didapati bersalah melakukan rasuah tahun lalu dan dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun atas salah satu daripada banyak kes berhubung penyalahgunaan wang dari dana negara 1MDB.

Dia telah menafikan kesalahan dan telah mengajukan rayuan atas keputusan tersebut, sambil meminta penyiasatan terhadap pendakwaannya yang menurutnya bermotifkan politik.

Najib masih menjadi anggota parlimen tetapi perlembagaan melarangnya bertanding dalam pilihan raya kecuali dia mendapat pengampunan atau penangguhan daripada Raja.

Bercakap kepada Reuters semalam, Najib mencabar pembatalan kelayakannya dengan mengatakan: “Itu bergantung pada tafsiran dari segi undang-undang, perlembagaan dan apa sahaja yang berlaku dalam proses mahkamah,” kata Najib.

Ketika ditanya apakah dia akan bertanding pada pilihan raya berikutnya menjelang 2023, dia berkata: “Mana-mana ahli politik yang ingin memainkan peranan akan menginginkan kerusi di parlimen.”

Bakal Menjadi Penasihat Ekonomi?

Umno yang memegang kekuasaan selama lebih dari 60 tahun sehingga kemarahan atas skandal 1MDB dan kemewahan yang ditunjukkan oleh keluarga Najib berhasrat untuk mendapatkan kembali kepercayaan masyarakat di bawah pemerintahan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, yang juga mesti menangani pertengkaran dalaman parti.

Najib telah menjalankan kempen perhubungan awam untuk menampakkan citranya sebagai golongan elit dan menggambarkan dirinya sebagai mesra rakyat. Dia tetap menjadi tokoh popular di media sosial, di mana kritikannya terhadap pemerintahan masa lalu telah membuatnya mendapat pujian.

Najib dalam wawancara itu mengatakan bahawa dia telah berbincang dengan Ismail Sabri kemungkinan peranannya dalam pemerintahan.

Laporan media mengatakan bahawa dia boleh dijadikan penasihat ekonomi.

Bekas perdana menteri itu tidak akan mengatakan jika dia akan menerima jawatan, dengan mengatakan bahawa keutamaannya adalah untuk membersihkan namanya.

Dia juga mengatakan kepulangan Umno menjamin “kestabilan politik sementara” dan dia tidak akan meminta pilihan raya awal. Kerajaan Muhyiddin runtuh ketika Najib dan beberapa ahli parlimen Umno menarik sokongan mereka.

Malaysia telah melihat ketidakstabilan politik sejak pemilihan 2018, dengan dua pakatan runtuh kerana perebutan jawatan.

 

Dato’ Seri Najib Dihalang Perlembagaan Untuk Bertanding

Pencalonan Najib di masa depan akan menghadapi tentangan perlembagaan di mana orang yang dijatuhkan hukuman penjara lebih dari satu tahun atau didenda lebih dari RM2,000 (AS$480) dibatalkan untuk bertanding dalam pilihan raya parlimen.

Peguam perlembagaan, New Sin Yew mengatakan bahawa Najib boleh mencalonkan diri hanya jika dia berjaya dalam rayuannya, mendapat pengampunan kerajaan, atau jika Raja menggunakan budi bicaranya untuk menghapuskan pembatalan kelayakan tersebut walaupun hukuman tetap ada.

Pihak berkuasa Malaysia dan AS berkata lebih daripada AS$4.5 bilion dicuri daripada 1MDB, sebahagiannya dimasukkan ke dalam akaun bank Najib. Jabatan Kehakiman AS menggambarkan skandal itu sebagai “kleptokrasi yang paling buruk”.

 

Pertuduhan Ke Atas Dato’ Seri Najib

Najib, yang menghadapi lebih daripada 40 tuduhan penyalahgunaan kuasa, pengubahan wang haram dan kesalahan lain yang kebanyakannya berkaitan dengan 1MDB, mengatakan bahawa dia dapat membuktikan dirinya tidak bersalah walaupun banyak entiti dan individu di seluruh dunia telah mengaku bersalah atau membayar denda dan penyelesaian yang besar atas skandal tersebut .

Pendakwa raya Malaysia mengatakan bahawa Najib, yang mengasaskan 1MDB pada tahun 2009, memainkan peranan penting.

Sejak kekalahan pilihan raya, Amerika Syarikat telah mengembalikan dana lebih dari AS$1 bilion yang diperolehnya dari aset yang dibeli dengan wang 1MDB yang dicuri.

Najib mengatakan bahawa tuduhan terhadapnya bermotifkan politik dan dia mendorong sebuah suruhanjaya siasatan kerajaan (RCI) ke atas bekas Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas dari pemerintahan pasca-Umno, yang pertama kali membawa kes-kes terhadapnya pada tahun 2018.

“Saya yakin. RCI adalah untuk membuktikan bahawa ia akan menjadi percubaan yang adil untuk semua orang, bukan hanya untuk saya,” katanya.

Najib mengatakan bahawa dia telah membincangkan cadangan itu dengan Ismail Sabri, yang sejauh ini tidak menyetujuinya, dan dia juga telah membincangkannya dengan Muhyiddin, yang menolaknya.

Show More

Related Articles

Back to top button