Gaya HidupKecantikan

Krisis Maskulin: Semakin Ramai Lelaki China Jalani Pembedahan Plastik

Bimbang penampilan akan mengurangkan peluang dalam masyarakat yang semakin kompetitif di China, Xia Shurong memutuskan untuk menjalani pembedahan plastik hidung, salah seorang dari berjuta-juta pemuda di negara itu yang memilih prosedur pembedahan kosmetik.

 

Cantik Atau Kacak Menurut Piawaian China

Penyelidik berusia 27 tahun itu mahukan prosedur perubatan yang boleh mengubah penampilannya menjadi seseorang yang menurutnya akan meningkatkan peluang hidupnya.

Piawaian kecantikan di China sangat ketat, dari tekanan pada warna kulit, bentuk mata dan hidung hingga penampilan “awet muda” yang berkontroversi – istilah yang digunakan untuk menggambarkan pemuda tampan dengan ciri-ciri sempurna.

“Saya rasa saya harus kekal ‘awet muda’ pada usia saya, tetapi saya sudah kelihatan seperti lelaki pertengahan umur,” jelas Xia.

 

Trend Pembedahan Plastik Di China Meningkat

Populariti media sosial China yang pesat dengan trend prosedur kosmetik, “tutorial” kecantikan dan nasihat bagaimana menjadi “cantik”, telah menambah tekanan bagi banyak pihak.

Semakin ramai lelaki berpendidikan di China memilih prosedur estetik dan pembedahan untuk mempunyai kelebihan dalam hidup.

Menurut iResearch, sekitar 17 peratus pekerja kolar putih lelaki di China telah menjalani rawatan kosmetik dan sebahagian besar lelaki menjalani prosedur pertama sebelum usia 30 tahun.

 

Lelaki Pun Takut Tua

Dr Xia Zhengyi, doktor yang menjalankan prosedur Xia, mengatakan dia telah melihat peningkatan pada pemuda yang datang kepadanya untuk menjalani prosedur.

“Pembedahan dapat mengubah ekspresi wajah dan memberi orang hubungan intim, yang baik untuk hubungan anda dengan orang lain,” katanya.

Cik Rose Han, dari kumpulan pelaburan Klinik BeauCare, mengatakan bahawa penjawat awam lelaki memilih prosedur kerana bimbang kelihatan letih atau tua mungkin menyebabkan mereka tidak dinaikkan pangkat.

Lelaki berusia dua puluhan paling berminat dengan pembedahan mata dan hidung, menurut aplikasi pembedahan So Young, yang meninjau 8.9 juta pengguna bulanan aktifnya.

 

Pembedahan Plastik Meningkat Keyakinan Diri

“Bukan seperti membeli beg tangan Gucci, pembedahan ini memberi peluang kepada diri sendiri. Keyakinan akan membawa perubahan pada pekerjaan dan kehidupan saya,” kata Encik Xia.

Pendapatan bulanan penduduk China meningkat lebih dua kali ganda sejak 2010 menurut data kerajaan dan peningkatan kekayaan di kalangan kelas menengah China juga telah mendorong minat.

Model Nai Wen telah menjalani lebih dari 60 prosedur di wajahnya, termasuk rawatan laser, dan percaya pembedahan kosmetik “mengubah nasibnya”.

“Pembedahan ini seperti topeng muka. Sangat mengagumkan bahawa usia mungkin bertambah tetapi anda tidak menjadi tua.” katanya kepada AFP semasa penggambaran.

 

Permintaan Pesat Tetapi Undang-Undang Baharu Menyekat?

Industri pembedahan kosmetik China kini bernilai 197 bilion yuan, meningkat daripada 64.8 bilion yuan pada tahun 2015, menurut iResearch.

Tetapi pertumbuhan permintaan yang pesat terjadi pada saat pihak berwajib bimbang negara itu menghadapi “krisis maskuliniti”.

Beijing telah mengkritik penampilan “awet muda” dan telah mengusulkan penambahan kelas pendidikan jasmani untuk kanak-kanak lelaki untuk membentuk sikap maskulin yang lebih “tradisional” dalam masyarakat.

Show More

Related Articles

Back to top button