AntarabangsaIsu Semasa

Kerajaan Taliban Kecualikan Murid, Guru Perempuan Kembali Ke Sekolah

Murid perempuan dikecualikan dari sekolah menengah di Afghanistan pada hari Sabtu, setelah penguasa Taliban yang baru di negara itu memerintahkan hanya murid lelaki dan guru lelaki kembali ke kelas.

 

Sebelum Ini Janji Untuk Berlembut Tentang Hak Wanita Tetapi…

Sebelum ini kumpulan Islam yang menggulingkan pemerintah yang disokong AS bulan lalu telah menjanjikan pemerintahan yang lebih lembut daripada pemerintahan mereka yang menindas pada tahun 1990-an, ketika wanita kebanyakannya dilarang dari pendidikan dan pekerjaan.

Tetapi arahan dari kementerian pendidikan adalah langkah terbaru dari kerajaan baharu untuk mengancam hak wanita.

“Semua guru dan pelajar lelaki harus menghadiri institusi pendidikan mereka,” kata satu kenyataan menjelang kelas yang akan disambung pada hari Sabtu.

Kenyataan itu, yang dikeluarkan pada Jumaat, tidak menyebut tentang guru wanita atau murid perempuan.

 

Keadaan Sekolah Di Afghanistan

Sekolah menengah dengan pelajar yang biasanya berusia di antara 13 dan 18 tahun di Afghanistan sering dipisahkan mengikut jantina. Selama pandemik Covid-19, mereka menghadapi penutupan berulang kali dan ianya ditutup sejak Taliban merebut kekuasaan.

Sejak pencerobohan yang dipimpin AS menggulingkan Taliban pada tahun 2001, kemajuan yang signifikan telah dicapai dalam pendidikan murid perempuan, dengan jumlah sekolah meningkat tiga kali ganda dan literasi wanita hampir dua kali ganda menjadi 30 peratus. Namun, perubahan tersebut sebagian besar hanya berlaku di kawasan bandar.

 

PBB Bimbang Dengan Sekolah Perempuan Afghanistan

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengatakan bahawa ia “sangat bimbang” untuk masa depan sekolah perempuan di Afghanistan.

“Sangat penting bahawa semua gadis, termasuk kanak-kanak perempuan yang lebih tua, dapat menyambung pelajaran mereka. Untuk itu, kita memerlukan guru wanita untuk kembali mengajar,” kata agensi kanak-kanak PBB UNICEF.

Sekolah rendah telah dibuka semula, dengan kanak-kanak lelaki dan perempuan kebanyakan menghadiri kelas yang berasingan dan beberapa guru wanita kembali bekerja.

 

Rejim Baru Membenarkan Wanita Ke Universiti

Rejim baru juga membenarkan wanita masuk ke universiti swasta, walaupun dengan sekatan ketat terhadap pakaian dan pergerakan mereka.

Dalam langkah yang dibimbangi mendikriminasi wanita, Taliban juga telah menutup kementerian urusan wanita dan menggantinya dengan jabatan untuk menegakkan doktrin agama yang ketat selama pemerintahan pertama mereka.

 

Ramai Wanita Afghanistan Hilang Pekerjaan

Video yang disiarkan ke media sosial menunjukkan pekerja wanita dari kementerian melakukan protes di luar bangunan pejabat lama mereka setelah kehilangan pekerjaan.

Walaupun masih terpinggir, wanita Afghanistan telah memperjuangkan dan memperoleh hak-hak dasar dalam 20 tahun terakhir, menjadi anggota parlimen, hakim, juruterbang dan pegawai polis.

Taliban telah menunjukkan sedikit kecenderungan untuk menghormati hak-hak tersebut di mana tidak ada wanita yang termasuk dalam pemerintahan dan banyak yang dihentikan untuk kembali bekerja.

Majlis Keselamatan PBB pada hari Jumaat memilih untuk memperluas misi politik PBB di Afghanistan selama enam bulan, dengan fokus pada isu-isu pembangunan tetapi tidak menjaga keamanan.

Show More

Related Articles

Back to top button