Hiburan

Superhero Marvel Yang Mana Paling Kaya?

Filem terbaharu Marvel, Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings telah diterbitkan pada awal bulan ini dan ianya sudah pun mendapat sambutan yang baik.

Setiap adiwira Marvel memiliki pengikut dan peminatnya tersendiri dan kebanyakan daripada mereka mendapat keuntungan yang banyak melalui filem terutamanya Avengers: Endgame. Ia termasuk tawaran sokongan dan pelaburan yang tinggi.

Oleh itu, siapakah watak yang memiliki kekayaan paling banyak?

#12 Paul Rudd: AS$70 juta

Sumber Imej: Reddit

Lebih daripada separuh kewangan Paul Rudd datangnya daripada menjadi Ant-Man dan juga kemunculan dalam Avengers: Endgame.

Disebabkan Ant-Man tidak sepopuler Iron Man atau Captain America, Rudd ditawarkan AS$300,000 untuk pertama kalinya memainkan peranan.

Namun, setelah Ant-Man membawa masuk lebih daripada AS$500 juta di box office, dia akhirnya mendapat cek pembayaran AS$1.5juta, lapor TheRichest.

Forbes menganggarkan pendapatannya untuk Endgame adalah sebanyak AS$8juta. Ini bermaksud AS$31.5 juta keuntungannya berasal daripada filem Ant-Man yang lain.

Kita hanya dapat mengharapkan kekayaannya meningkat ketika dia terus memainkan peranan ini.

Rudd juga terkenal dengan peranan komedi dalam filem Clueless, The Virgin berusia 40 tahun dan Anchorman: The Legend of Ron Burgundy.

Selain sokongannya dengan Samsung, Hyundai dan Nintendo, dia dan Jeffrey Dean Morgan – bintang bersama dalam romcom They Came Together – juga memiliki kedai Samuel’s Sweet Shop di New York.

#11 Jeremy Renner: AS$80 juta

Sumber Imej: the indian express

Bintang The Mission: Impossible memulakan debutnya dengan Marvel sebagai Hawkeye pada tahun 2011 dalam filem Thor, kemudian menjadi salah satu Avengers yang paling penting.

Setelah memainkan peranan penting selama satu dekad, Renner telah memperoleh sekitar AS$50 juta.

Di Endgame sahaja, Renner menghasilkan AS$15juta – dilaporkan jumlah wang terbesar untuk peranan apa pun yang dimainkannya hingga kini.

Selain berlakon, Renner juga merupakan ahli perniagaan yang berjaya.

Menurut Robb Report, dia dan rakan perniagaannya Kristoffer Winters telah membeli, merombak dan menjual lebih daripada dua dozen rumah di California.
Penjualan itu, bersama dengan syarikat produksi The Combine, yang dikendalikannya dengan Don Handfield, telah memperolehnya sekitar AS$1juta, lapor Celebrity Net Worth.

#10 Chris Evans: AS$80 juta

Chris Evans mendapatkan kekayaan yang banyak melalui peranan ikoniknya sebagai Captain America yang mana sebelum ini dia dikhabarkan telah menolak watak tersebut beberapa kali.

Chris Evans mendedahkan perkara itu di Jimmy Kimmel Live! pada tahun 2016 sambil mengaku dia “takut” memainkan peranan superhero popular itu.

Walau bagaimanapun, sokongan rakan dan keluarganya telah menyebabkannya menjadi pasukan Avengers dengan bayaran sebanyak AS$300,000 untuk Captain Amerika di tahun 2011 yang kemudiannya menjadi AS$15juta untuk Endgame di tahun 2019.

#9 Bradley Cooper: AS$100 juta

Anda mungkin tidak akan perasan muka Bradley Cooper dalam mana-mana filem Marvel kerana suaranya sahaja yang digunakan yang telah menyebabkannya meraih jutaan dollar!

Dia memainkan peranan sebagai Rocket, seekor rakun yang bercakap dengan laju dan pakar senjata dalam penampilannya di Guardians of the Galaxy (2014), Guardian of the Galaxy Vol. 2 (2017), Avengers: Infinity War (2018) dan Endgame.

Bayaran Bradley Cooper untuk filem Marvel ini adalah lebih tinggi berbanding filem terkenalnya, The Hangover yang mana dia mendapat bayaran AS$5juta untuk memainkan watak Phil.

Bagaimanapun, Bradley Copper memang sering mendapat bayaran jutaan dollar dalam lakonan. Salah satunya ialah filem A Star is Born yang telah meraih AS$400 juta yang membolehkannya membawa pulang AS$40 juta!

Cooper juga menjadi penerbit untuk filem Joker yang meraih AS$1bilion di box office.

 

#8 Chris Hemsworth : AS$130 juta

Sumber Imej: Insider

Dek kerana watak Thor, Chris Hemsworth menjadi bintang Hollywood yang terkenal. Menurut TheThings, Chris sebelum ini tidak dikenali tetapi dapat memainkan peranan dalam filem God of Thunder dengan bayaran AS$150,000 pada tahun 2011.

Melalui watak Thor, dia mendapat bayaran sehingga AS$30juta dalam filem ke-tiganya sebagai Thor iaitu Thor: Ragnarok di tahun 2017.

Dia juga dilaporkan menerima AS$15juta untuk setiap pengakhiran fikem Avengers iaitu Infinity War dan Endgame.

Chris dijangkakan bakal mendapat lebih banyak bayaran tahun hadapan dari filem Thor: Love and Thunder yang bakal dikeluarkan 2022.

#7 Sir Anthony Hopkins: AS$160juta

Sumber Imej: Pinterest

Pelakon veteran ini merupakan pengarah, penerbit dan pelakon sejak tahun 1960-an dengan memainkan filem-filem legend seperti The Silence of the Lambs, Hannibal, The Mask of Zorro dan Transformers.

Dia yang memainkan watak sebagai ayah Thor dalam Marvel sudah pasti memiliki masa yang panjang untuk mengumpulkan kekayaannya.

Menurut TheThings, untuk wataknya sebagai father Oddin, dia meminta bayaran AS$10juta untuk setiap filem.

#6 Scarlett Johansson: AS$165 juta

Sumber Imej: Vanity

Pertama kali muncul di layar pada tahun 1994 pada usia 10 tahun, Scarlett Johansson meluncur kejayaan apabila memainkan watak Black Widow yang memainkan peranan dalam kemunculan filem seperti Iron Man, Captain America dan Avengers.

Scarlett telah berjaya mendapat bayaran daripada AS$400,000 untuk kemunculan pertamanya di Iron Man 2 sehingga meraih AS$15juta untuk kemunculan dalam Infinity War dan Endgame.

Scarlett baru-baru mendapat bayaran sebanyak AS$20juta untuk penampilan solonya dalam filem Black Widow tahun ini.

Walau bagaimanapun, Insider berkata dia telah mengeluarkan saman terhadap Disney+ kerana ia adalah kurang daripada yang diharapkan iaitu sekurang-kurang AS$50 juta kerana ia diluncurkan dalam bentuk penstriman dan box office.

Bintang ini turut mendapatkan pelbagai tajaan jenama terkemuka seperti L’Oreal, Louis Vuitton, Calvin Klein, Mango, Dolce & Gabbana dan Moët & Chandon.

Dia juga telah melabur dalam bidang hartanah dengan pelbagai aset di New York dan juga Los Angles yang dijangka bernilai lebih kurang AS$20juta.

 

#5 Vin Diesel: AS$225juta

Sumber Imej: The Verge

Jika anda fikir dengan hanya mengulangi dua ayat ini “I am Groot” (Saya Groot) dan “We are Groot (Kami Groot) tidak mendapat bayaran yang banyak, anda harus fikirkannya kembali.

Ini kerana Vin Diesel telah meraih wang berjumlah AS$54.5juta untuk memainkan peranan alien berbentuk pokok bernama Groot untuk Guardians of the Galaxy dan Avengers.

Menurut laporan, jumlah wang ini adalah dua kali ganda berbanding apa yang diraihnya untuk filem F9 (AS$20juta).

 

#4 Samuel L. Jackson: AS$250juta

Sumber Imej: tvline.com

Samuel L. Jackson telah berlakon sebanyak 120 filem dan meraih pendapatan untuk filem box office bernilai AS$13bilion!

Dia merupakan pelakon dengan pendapatan tertinggi sepanjang masa di AS dan Kanada pada tahun 2021, menghasilkan jumlah keseluruhan AS$5.65bilion di box office AS, meletakkannya sedikit di hadapan bintang bintang Marvel Robert Downey Jr. AS$5.47 bilion dan Tom Hanks AS$5bilion, menurut Statista.

Menurut Celebrity Net Worth. Samuel meraih di antara AS10-20 juta untuk setiap penampilannya dalam produksi besar.

Pendapatannya untuk memainkan watak Nick Fury dalam Marvel ialah sebanyak AS$4-6juta walaupun hanya muncul di layar untuk beberapa minit dan mengucap hanya satu atau dua ayat.

#3 Edward Norton: AS$300juta

Sumber Imej: Screen Rant

Edward Norton memainkan peranan dalam MCU untuk seketika dengan menjadi Hulk tetapi telah meraih pendapat yang tinggi untuk filem Oscar seperti Birdman, The Grand Budapest Hotel, Fight Club, The Bourne Legacy, Red Dragon, Moonrise Kingdom dan Sausage Party.

Namun, selain menjadi pelakon, dia merupakan pelabur dalam bidang teknologi pintar.

Dia merupakan antara individu terawal untuk melabur dalam Uber dan memiliki ekuiti paling besar dalam Kensho yang telah dijual kepada S&P Global pada harga AS$550 juta di tahun 2018.

Dia juga mengasaskan bersama platform dana orang ramai CrowdRise, yang kemudiannya diperoleh oleh GoFundMe pada tahun 2017 dengan harga AS $ 600 juta, menurut Forbes.

#2 Robert Downey Jr.: AS$300juta

Sumber Imej: Mashable India

Robert Downey Jr. mula menerima bayaran AS$500,000 pada filem Marvelnya yang pertama di tahun 2008 iaitu filem Iron Man.

Robert Downey Jr bagaimanapun tidak menerima bayaran tetap dengan jumlah yang tinggi seperti barisan pelakon yang lain untuk Infinity War dan Endgame. Tetapi dia telah berunding untuk mendapatkan bayaran rendan dengan perjanjian lain.

Ia menyebabkan dia mendapat gaji sebanyak AS$10juta untuk kedua-due filem tersebut tetapi melalui perjanjian peratusan yang dilakukannya, dia meraih AS$50juta di tahun 2012.

Dia juga meraih AS$75juta untuk setiap satu filem, Infinity War dan Endgame, AS$64juta untuk Captain America: Civil War dan juga AS$15juta dalam penampilan singkatnya di Spider-Man: Homecoming.

Selain itu, pelbagai jenama turut menajanya. Antaranya ialah Apple, Kraft Foods dan Nissan. Namun, HTC merupakan penaja terbesarnya dengan perjanjian bernilai AS$12juta.

 

#1 Michael Douglas: AS$350juta

Sumber Imej: JOE.ie

Michael Douglas merupakan pelakon terkenal yang mewarisi bakat ayahnya. Penerima anugerah Oscar ini telah berlakon pelbagai filem tetapi peranannya sebagai Dr Hank Pym, saintis pencipta Ant-Man masih menjadi rahsia.

Namun, menurut anak-anaknya, dia memainkan peranan yang hebat melalui wataknya itu.

“Sebelum Ant-Man, saya tidak mempunyai kerjaya di mata anak-anak saya. Saya tidak pernah muncul dalam filem sejauh yang mereka fikirkan, ”katanya.

“Dua Anugerah Akademi tidak bermakna. Sekarang saya ‘cool’.Saya juga ‘cool’ menurut anak lelaki saya dan rakan-rakannya. Ini adalah kali pertama saya mendengar anak-anak saya berkata, ‘Boleh tak kita pergi ke tayangan perdana?'”

Dia juga mula melabur dalam bidang hartanah lebih awal, pada usia 21 tahun, menurut Top Ten Real Estate Deals.
Dengan gaji pertama yang pernah dibuatnya dari salah satu filem ayahnya pada tahun 1966, dia membeli tanah seluas 28 hektar (70 ekar) di Vermont, yang masih dimilikinya.

Tidak seperti kebanyakan selebriti, dia cenderung menyimpan hartanahnya selama beberapa dekad, termasuk rumah di New York, Bermuda dan pulau Majorca di Sepanyol, yang terakhir disenaraikan dengan harga AS$32.7 juta.

Show More

Related Articles

Back to top button