MalaysiaPolitik

Kenapa Sabah Kekal Termiskin Selepas 58 Tahun Pembentukan Malaysia

Timbalan ketua menteri Sabah, Jeffrey Kitingan mengatakan rakyatnya terus-menerus menghadapi “kekecewaan dan kesedihan” walaupun 58 tahun telah berlalu sejak pembentukan Malaysia.

“Setelah permulaan yang menjanjikan kepada persekutuan, orang Sabah semakin menyedari bahawa mereka telah menerima manfaat dalam perkongsian ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) mengunjungi Batu Sumpah, yang merupakan tempat memperingati pembentukan Malaysia. Ia terletak di kawasan Parlimen Keningau.

“Diakui, kita telah melihat beberapa kemajuan tetapi jika dibandingkan dengan Singapura dan Brunei, yang keduanya memilih untuk tidak menyertai persekutuan ini, pembangunan Sabah telah terbantut.”

 

Mengapa Sabah Kecewa Dengan Kekurangan Pembangunan?

Kitingan mengatakan terdapat banyak faktor untuk kekurangan pembangunan ini, dengan salah satunya adalah 40% daripada pendapatan bersih yang diperoleh oleh kerajaan persekutuan di negeri ini yang masih terhutang kepada Sabah.

“Eksport 10% kami untuk duti petroleum sebagai pengganti royalti juga tidak pernah dibayar. Pada masa yang sama, duti import 10% kami terhadap produk petroleum belum dibayar sepenuhnya tetapi diganti dengan jumlah tetap RM120 juta sejak 2007.

“Dari segi sumber daya, minyak dan gas kita diambil alih oleh Petronas secara tidak konstitusional yang 100% dimiliki oleh kerajaan pusat.

“Ini ketika anak-anak kita berjuang untuk mencari pekerjaan di jabatan persekutuan di Sabah. Sebilangan besar pangkat dikuasai oleh orang Melayu. “

 

Keselamatan Sabah Juga Tidak Stabil

Selain itu, Kitingan berpendapat bahawa keselamatan Sabah juga terganggu oleh import buruh asing Muslim dari negara-negara jiran seperti Indonesia dan Filipina.

“Mereka kemudian diberi kewarganegaraan dan dijadikan sebagai pengundi untuk mengubah demografi negeri ini dan landskap politik melalui Project IC, yang juga dikenal sebagai ‘Projek Mahathir’,” katanya.

Kitingan menambahkan bahawa walaupun negerinya memiliki sumber yang banyak, negeri ini telah “bergantung secara kewangan, ekonomi, politik dan ketenteraan” kepada Putrajaya.

“Bahkan kekuatan politiknya sengaja dilemahkan oleh perwakilan parlimen yang tidak memadai yang tidak menggambarkan statusnya sebagai rakan setara dalam persekutuan,” katanya, merujuk kepada Sabah dan Sarawak yang tidak memiliki perwakilan sekurang-kurangnya satu pertiga di Parlimen.

“Kesan dari semua pelanggaran ini jelas Sabah telah menjadi negeri termiskin di Malaysia.”

 

Proklamasi Malaysia & MA63

Ketika negara memperingati Hari Malaysia, Kitingan percaya bahawa penting untuk merenungkan apa yang dipersetujui oleh persekutuan serta sejarah dan matlamatnya.

“Proklamasi Malaysia pada 16 September 1963 mengakui status kebangsaan Sabah, Sarawak dan Singapura dan ini mencerminkan aspirasi mereka pada awal proses pembentukan Malaysia.

“Namun, Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) tidak mencerminkan pengisytiharan ini kerana ditandatangani pada 9 Julai 1963, bahkan sebelum proses itu selesai dan pada masa ketika Sabah dan Sarawak masih menjadi jajahan,” katanya.

Akibatnya, dia percaya adalah wajar untuk mempersoalkan mengapa MA63 ditandatangani sebelum prosesnya selesai, mengapa tidak pernah dipinda dan adakah Sabah dan Sarawak disatukan dengan Tanah Melayu secara keseluruhan atau dengan negeri-negeri individu di Tanah Melayu, seperti yang didakwa oleh beberapa pihak.

“Jika kita ingin maju sebagai negara bersekutu, sangat penting agar masalah atau anomali ini dapat diselesaikan kerana kita tidak mahu menjadi jajahan Tanah Melayu,” kata Kitingan.

Atas sebab ini, Kitingan telah menegaskan bahawa kemerdekaan Sabah dan Sarawak, yang hilang dalam pembentukan Malaysia, dikembalikan agar ia lengkap.

 

Kepentingan 16 September

Sarawak memperoleh pemerintahan sendiri pada 22 Julai 1963, sementara Sabah mengisytiharkan kemerdekaan pada 31 Ogos 1963.

“16 September adalah perayaan perkongsian, bukan pengambilalihan kolonial. Sabah dan Sarawak tidak menjadi sebahagian daripada Malaysia. Sebaliknya, kami mengasaskan Malaysia dengan persekutuan Tanah Melayu.

“Lebih penting lagi, kita tidak boleh keliru antara Tanah Melayu dengan Malaysia. Malaysia adalah sebuah persekutuan baru yang ditubuhkan pada tahun 1963, bukan pada tahun 1957.

“Sudah tiba masanya untuk memenuhi perkongsian ini dan syarat-syarat hubungan ini,” kata Kitingan.

Show More

Related Articles

Back to top button