AsiaPolitik

Adakah Jepun Bakal Memiliki Perdana Menteri Wanita Pertama?

Sanae Takaichi merupakan orang yang tidak disangka-sangka akan cuba menjadi pemimpin parti Liberal Democratic (LDP) di Jepun. Dia yang merupakan ahli parlimen konservatif tegar ini merupakan penyokong kubu bekas Perdana Menteri Shinzo Abe. Jika Takaichi berjaya menjadi pemimpin LDP, dia bakal menjadi Perdana Menteri wanita pertama Jepun.

 

Rancangan ‘Sanaenomics’ Calon Perdana Menteri Wanita Jepun Pertama

Abe secara umumnya telah menunjukkan tanda sokongannya kepada Takaichi setelah pemimpin LDP dan Perdana Meneri Yoshihide Suda mengumumkan perletakkan jawatannya dalam parti pada 3 September lalu.

Takaichi berkongsi pandangan Abe seperti menyemak semula perlembagaan pasifis Jepun. Rancangan yang dijuluki “Sanaenomics” – merujuk kepada “Abenomics” bekas PM Jepun, termasuk dana tambahan untuk membantu perniagaan yang terjejas akibat pandemik Covid serta undang-undang untuk membolehkan kerajaan melakukan langkah-langkah sekatan yang ketat – sesuatu yang belum dilakukan di Jepun.

 

Parti Tidak Melihatnya Sebagai Calon Yang Kuat Kerana Merupakan Seorang Wanita?

Namun begitu, Takaichi dilihat tidak memiliki sekongan kuat dalam parti. Takaichi berkata orang ramai mungkin melihatnya seperti seekor semut sedang mencabar gajah.

“Apabila saya pertama kali bertanding dalam pilihanraya, menjadi seorang wanita ketika itu adalah sangat sukar. Namun kini ia adalah berbeza berbanding 30 tahun lalu.”

Di Jepun, keseimbangan jantina bukanlah sesuatu yang biasa dalam arena politik. Jepun berada di kedudukan ke-120 daripada 156 negara dalam sebuah kajian jurang jantina yang dilakukan oleh Forum Ekonomi Dunia (WEF).

Wanita Jepun meraih hak untuk mengundi setelah perang dunia kedua. Pilihanraya umum yang diadakan pada 10 April 1946 menyaksikan sekitar 13.8 juta mengundi untuk pertama kali.

39 orang wanita telah menjadi ahli Diet yang mewakili hanya 8.4% kerusi tetapi merupakan momen bersejarah yang signifikan untuk wanita Jepun dan politik Jepun secara amnya.

75 tahun setelah itu, jurang jantina tidak berganjak besar.

 

Wanita Dalam Politik Jepun Tidak Ramai

Menurut Kesatuan Antara Parlimen (IPU) – organisasi global parlimen nasional, sehingga September 2021 hanya 9.9 peratus anggota di Dewan Perwakilan adalah wanita dan dengan perwakilan di Dewan Ahli Majlis tidak jauh lebih baik pada 23%.

Jumlah ini menunjukkan bahawa janji Abe untuk meningkatkan bilangan wanita dalam bidang pengurusan kepada 30% dalam pelbagai bidang menjelang 2020 – yang merupakan kunci utama dalam rancangan “womenomics” tidak berjalan baik dan memberi impak signifikan dalam sistem politik negara.

Pada tahun 1999, bekas ahli strategi Goldman Sachs yang dilahirkan di AS, Kathy Matsui, mencipta istilah “womenomics”, dengan alasan bahawa kemajuan ekonomi wanita diperlukan untuk meningkatkan ekonomi.

Matsui yang baru-baru ini melancarkan MPower Partners Fund dengan dua rakan wanita berkata dalam sebuah artikel di The Japan Times pada tahun 2019 bahawa keadaan tidak banyak berubah selama 20 tahun dan berhujah untuk kuota gender di parlimen.

 

Mengapa Ini Berlaku?

Wanita dalam politik tetap terhambat oleh sikap dan amalan kuno.

Takae Ito dan Ayano Kunimitsu telah mengeluh tentang kurangnya usaha mesra-keluarga bagi anggota Parlimen Jepun.

Makiko Yamada, bekas setiausaha perhubungan awam kabinet Suga, telah mengulas bahawa ahli politik wanita ditekan untuk bekerja dan bertindak seperti lelaki atau tidak, mereka tidak akan dipromosi.

 

Usaha Takaichi Dalam Menjadi Perdana Menteri Wanita Pertama Jepun

Terdapat beberapa tanda bahawa Takaichi akan menjadikan keseimbangan jantina sebagai isu yang menentukan dalam kempennya.

Dalam penulisannya bulan ini di sebuah majalah konservatif, Bungei Shunju, dia tidak menyebut berkenaan isu kesetaraan jantina atau isu persamaan lain, termasuk isu LGBTQ.

Sebagai gantinya, Takaichi menekankan kebijakan ekonominya – yang dijuluki “Sanaenomics”, menekankan bahawa pada dasarnya adalah “Abenomics baru” – yang bertujuan untuk meningkatkan inflasi sebanyak 2 peratus melalui “pelonggaran monetari yang berani”, “rangsangan fiskal yang boleh ubah” dan “pelaburan dalam pengurusan dan pertumbuhan krisis ”.

Mempersembahkan platformnya pada sidang media pada 8 September, Takaichi menjelaskan rancangannya secara terperinci.

Selain langkah-langkah ekonomi yang disebutkan di atas, dia mengutamakan kemajuan teknologi, keamanan nasional, langkah-langkah mitigasi Covid termasuk vaksinasi dan kawalan sempadan, kerja fleksibel, pertahanan terhadap perang siber dan, pada tahap yang lebih rendah, masalah wanita, termasuk pengenalan pajak kredit untuk penjagaan anak.

Ketika berhadapan dengan media tentang kurangnya rasa empati terhadap orang-orang yang rentan sosial, dia cukup jujur dengan menjelaskan bahawa dia melakukan apa yang dia percayai tepat pada waktu itu, tetapi dia bersedia menerima kritikan.

Apakah Peluang Takaichi?

Takaichi sedar bahawa untuk mewujudkan pentadbiran yang mantap dan berkebolehan, dia memerlukan keyakinan LDP dan orang ramai.

Walaupun mendapat sokongan Abe, menurut tinjauan yang dilakukan pada 4-5 September oleh Kyodo News, kadar sokongan masyarakatnya hanya 4 peratus.

Ini tidak semestinya mencerminkan peluangnya untuk memenangkan kepemimpinan LDP, kerana hanya anggota akar umbi LDP dan parti wakil dalam Diet akan memilih dalam pemilihan kepemimpinan 29 September.

Kunci peluangnya ialah sama ada Abe dapat meyakinkan puak Hosoda – kumpulan terbesar dalam parti – untuk menyokong anak didiknya.

Tetapi dia menentang beberapa pesaing kuat, termasuk menteri reformasi peraturan, Taro Kono, yang memuji 31 ​​peratus dalam tinjauan Kyodo News.

Calon saingan lain termasuk bekas setiausaha agung LDP Shigeru Ishiba (26.6 peratus), dan Fumio Kishida, bekas menteri luar dan pertahanan, yang kalah dalam pemilihan presiden LDP 2020 yang memilih Suga.

Bagi Satona Suzuki, pensyarah di Pusat Kajian Jepun (JRC), memiliki Perdana Menteri wanita adalah penting dari segi sejarah. Tetapi penting untuk diingatkan juga bahawa itu tidak sama dengan kemajuan wanita dalam masyarakat patriarki.

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button