Gaya HidupKesihatan

Rutin Senaman 12-3-30 Yang Berjaya Turunkan Berat Badan

Senaman 12-3-30 kini popular di rangkaian media sosial TikTok. Berjalan kaki di atas sawat injak (treadmill) dengan kecondongan 12 peratus, rutin kecergasan ini dikatakan berguna dalam membantu mereka yang ingin menurunkan berat badan dan kekal sihat.

Bolehkah berjalan kaki membantu menurunkan berat badan? Senaman khusus yang dibuat oleh pempengaruh Lauren Giraldo dengan nama 12-3-30 dan menggabungkan berjalan tetapi dengan beberapa syarat tertentu.

Menurut penciptanya, kaedah ini berkesan dan membantunya menurunkan berat badan sehingga 14 kilogram dan pastinya popular kerana videonya telah mencapai lebih daripada 12 juta tontonan.

 

Bagaimana cara melakukannya?

Nombor pertama merujuk kepada tetapan treadmill. Tetapkan kecondongan pada 12 peratus kelajuan ke 3, dan kemudian lakukan sesi anda selama 30 minit. Giraldo mengesyorkan anda mengulangi rutin ini lima kali seminggu.

“Saya merasakan senaman 12-3-30 di atas treadmill cukup mudah untuk saya lakukan dengan kerap tetapi masih cukup mencabar untuk saya merasa berjaya selepas itu,” kata Giraldo.

 

Adakah Senaman 12-3-30 berkesan?

Ramai pempengaruh telah mencuba Teknik senaman ini dan ada yang bereksperimen dengan mengubah jangka masa rutin.

Maklum balas positif; selepas tujuh hari, pempengaruh, Nikki Clark mencatat badan yang tegap dan sedikit kehilangan lemak. Selepas sebulan, YouTuber Krista Cannady mencatat penurunan berat badan sebanyak 3 kg dan mengatakan bahawa dia berasa lebih sihat semasa menghadapi cabaran.

 

Siapa yang harus melakukan senaman 12-3-30?

Sekiranya anda ingin mula bersenam, ini adalah latihan yang bagus untuk anda. Anda bahkan boleh memulakan dengan kecondongan yang lebih rendah atau kelajuan yang lebih perlahan. Oleh kerana berjalan di lereng meningkatkan kekuatan pada punggung dan paha, ini dapat menjadi batu loncatan untuk latihan kekuatan.

Pelari yang berpengalaman dan pelari pemula juga boleh melakukan latihan ini. Bagi pelari pemula, kecondongan menghasilkan peningkatan degupan jantung, serta lebih berkesan berbanding berjalan di jalan rata. Bagi pelari berpengalaman, latihan ini adalah pilihan yang baik untuk pemulihan atau latihan silang.

 

Langkah berjaga-berjaga

Kaedahnya tidak berbahaya pada sendi kerana ia berdasarkan berjalan kaki. Namun, disarankan untuk memakai sepasang kasut yang bagus. Lebih-lebih lagi, penting untuk menyesuaikan langkah anda dengan keadaan fizikal anda.

“Bagi rata-rata orang yang baru bermula, kecondongan 12 peratus sangat tinggi dan 30 minit boleh menjadi waktu yang sangat lama. Ia boleh menjadi senaman yang berkesan tetapi anda perlu berhati-hati,” Instruktur kecergasan Michele Stanten memberi amaran di halaman Washington Post.

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button