AntarabangsaIsu Semasa

Jepun Sorok Kes Covid-19 Varian Lambda?

Pada 20 Julai, tiga hari sebelum upacara pembukaan Olimpik Tokyo 2021, satu kes varian Lambda SARS-CoV-2 dilaporkan di sebuah lapangan terbang di Jepun.

Ini diklasifikasikan sebagai varian membimbangkan dan walaupun sedikit yang diketahui tentangnya, Lambda dijangka lebih mudah tular dan bahkan lebih kebal terhadap vaksin.

 

Setelah Tiga Minggu Varian Lambda Dikesan, Ia Baharu Diumumkan

Namun, di sebalik kebimbangan itu, Jepun terus melaporkan kes tersebut dengan cara yang tidak biasa. Biasanya, apabila varian ini dijumpai buat pertama kalinya di negara baru, maklumat tersebut segera dikeluarkan kepada umum.

Dalam kes ini, atas sebab yang tidak diketahui, maklumat tersebut tidak dilepaskan ke media arus perdana dan baru-baru ini telah disiarkan kepada umum – hampir tiga minggu setelah dikesan.

Laporan itu dijumpai dalam catatan penjejakan varian GISAID, yang menjejak varian COVID-19 dan seberapa lazimnya terdapat di setiap negara.

 

Bagaimana Varian Lambda Boleh Memasuki Jepun?

Pada 20 Julai, laporan GISAID muncul menunjukkan Lambda memasuki Jepun melalui seorang individu yang melakukan perjalanan dari Peru.

Kes itu dikenal pasti dan penumpang memasuki kuarantin lapangan terbang dan pegawai yakin varian tersebut belum menular secara umum di Jepun.

Tentang mengapa maklumat itu tidak dikeluarkan secara terbuka, ia masih menjadi misteri. Ada yang berspekulasi untuk melindungi Olimpik daripada dibatalkan.

Seorang pekerja tanpa nama dari Institut Penyakit Berjangkit Nasional Jepun yang bercakap dengan The Daily Beast berkata: “Saya tidak diizinkan untuk berbicara tentang laporan itu tetapi saya tahu variannya dikesan di pusat pemeriksaan lapangan terbang dan belum tersebar kepada umum.”

Menurut sumber ini, maklumat ini biasanya akan disampaikan kepada orang ramai tetapi tidak kali ini.

“Ada konsensus di Kementerian Kesihatan bahawa maklumat ini sebaiknya dilaporkan setelah Olimpik berakhir. Adakah itu kerana mereka tidak mahu ia dikaitkan dengan Olimpik? Saya tidak tahu.”

 

Info Ringkas Tentang Varian Lambda

Varian Lambda pertama kali dilaporkan di Peru pada bulan Ogos 2020. Mutasi baru itu tampaknya lebih mudah ditularkan dan kini telah dilihat di 35 negara, yang paling banyak terjadi di Amerika Selatan.

Varian ini dilaporkan kurang membimbangkan daripada varian Delta, yang telah menyaksikan peningkatan tinggi dalam kejadian di seluruh dunia kerana tahap penularan yang lebih tinggi.

Walaupun mutasi Lambda menunjukkan bahawa ia dapat memberikan kekebalan yang lebih tinggi terhadap vaksin mRNA semasa, data tetap tidak jelas adakah vaksin dapat melindungi pesakit terhadap varian tersebut.

Setelah dikesan di Jepun beberapa minggu yang lalu, para pegawai telah mengumumkan kes Lambda di negara itu pada hari Jumaat, tetapi memaklumkan bahawa ia tidak tersebar selain kes pertama di lapangan terbang.

Show More

Related Articles

Back to top button