MalaysiaPolitik

“Tuduhan Terhadap Syed Saddiq Adalah Satu Penyalahgunaan Kuasa”

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendesak agar tuduhan pecah amanah kepada Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Abdul Rahman harus melalui mahkamah secara profesional.

 

Anwar Ibrahim Dakwa Perikatan Nasional Salah Guna Kuasa

Dalam catatan Facebook, Anwar mengatakan bahawa masa dan tempat ketika Saddiq didakwa adalah membingungkan dan merupakan tanda sejauh mana kerajaan Perikatan Nasional (PN) menyalahgunakan kuasanya.

“Saya juga ingin memberitahu para pemimpin PN, termasuk Perdana Menteri, untuk menghentikan penyalahgunaan kuasa ini dan menerima kenyataan dengan bermaruah bahawa sokongan terhadap mereka semakin menurun di Parlimen,” tulisnya, merujuk kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Setiap kali sidang Parlimen mendekati, kerajaan akan menggunakan atau memanipulasi apa pun yang ada untuk menggertak anggota parlimen, mungkin kerana takut ada undi tidak percaya diadakan.

“Usaha ┬áini akan terus berlanjutan selama mereka tidak memiliki majoriti yang cukup di Parlimen,” tambahnya.

 

Anwar: Penguatkuasa Ikut Ahli Politik

Anwar mengatakan bahawa tuduhan terhadap Syed Saddiq menunjukkan bahawa badan-badan dan jabatan penguatkuasaan mengikut rentak ahli politik, yang menyebarkan berita buruk bagi negara ini, termasuk hilangnya kepercayaan pelabur antarabangsa.

“Saya juga diberitahu oleh beberapa anggota parlimen bahawa kerajaan juga menggunakan sogokan dan intimidasi untuk mempertahankan pemerintahan mereka yang gagal dengan kedudukan dan perlindungan dari pendakwaan sebagai hadiah,” katanya.

“Apabila ahli politik atau individu yang dekat dengan koridor kekuasaan boleh bebas tanpa hukuman, sementara pemimpin pembangkang dan penyokongnya diadili dengan semua jenis tuduhan, maka jelas bahawa kedaulatan undang-undang di negara ini telah rosak,” tambahnya.

 

Tuduhan Ke Atas Syed Saddiq

Syed Saddiq, bekas menteri belia dan sukan, didakwa di Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur atas kesalahan pecah amanah melibatkan RM1 juta milik Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

Syed Saddiq juga dituduh dengan tuduhan kedua menyalahgunakan RM120,000 dari peti pilihan raya parti pada 2018.

Syed Saddiq mengaku tidak bersalah atas kedua-dua tuduhan itu.

Ahli Parlimen Muar itu mendakwa lebih ramai Anggota Parlimen akan dipanggil ketika berada di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan menasihatkan Ahli Parlimen Umno dan parti politik lain untuk tidak menjadi “katak”.

“Pesan saya kepada mereka adalah, jangan tunduk kepada pihak yang mengancam, jangan takut dan berani dalam menegakkan yang benar.

“Jangan kerana kita diugut sebelum Parlimen bersidang, kita kembali semula dan sokong mereka, atau bagi pihak pembangkang nak melompat,” katanya pada sidang akhbar.

Show More

Related Articles

Back to top button