Isu SemasaTempatan

Kes Jarum Kosong Boleh Jejas Kepercayaan Masyarakat Terhadap Program Vaksinasi

Menteri Kesihatan Malaysia, Dr Adham Baba pada hari Selasa mengatakan bahawa penduduk yang menerima suntikan vaksin Covid-19 yang tidak betul akan diminta untuk mendapatkan suntikan baru, ketika para pemerhati memberi amaran bahawa laporan tentang penyelewengan tersebut akan meningkatkan keraguan terhadap program vaksinasi negara.

Komen ringkas menteri itu menyusuli perbincangan sengit di media sosial tentang video yang kononnya menunjukkan kakitangan di pusat vaksinasi memberi suntikan dengan picagari kosong.

Pada hari Isnin, Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 (CITF) negara mengatakan bahawa pihaknya mengambil serius laporan tersebut dan akan menyiasatnya.

“Jika didapati melakukan kesalahan tersebut, pasukan tidak akan teragak-agak untuk menghentikan perkhidmatan mereka yang terlibat dan mengambil tindakan sesuai dengan ketentuan undang-undang,” katanya dalam sebuah pernyataan.

Lim Chee Han, seorang ahli biologi jangkitan dan penyelidik kanan dengan kumpulan polisi Third World Network yang berpangkalan di Malaysia, mengatakan bahawa insiden tersebut sangat diperhatikan memandangkan laporan bahawa beberapa dari mereka yang ditugaskan untuk mengurus vaksin menjualnya di pasaran gelap.

“Ada tiga insiden yang dilaporkan dan satu bahkan memberikan bukti video, jadi ini menyebabkan penurunan kepercayaan masyarakat dan secara tidak langsung meningkatkan kecurigaan masyarakat tentang vaksin,” kata Lim.

Pakar kesihatan awam meminta kerajaan menegaskan kepada staf di pusat vaksinasi bahawa kejadian tersebut mencalarkan keyakinan masyarakat terhadap vaksin Covid-19.

“Kita akui bahawa pemvaksin adalah manusia, mereka boleh melakukan kesalahan memandangkan jumlah yang harus mereka tangani untuk jangka waktu tertentu pada puncak kempen vaksin,” kata Lim.

“Tetapi kedua-dua pihak harus memastikan mereka mengikuti prosedur operasi standard termasuk mengamati kandungan jarum suntik sebelum dan sesudahnya kerana ini dapat meningkatkan keyakinan berikutan laporan kejadian seperti itu muncul.”

Tiga kes telah muncul sejak kejadian pertama berlaku pada hari Sabtu yang lalu di pusat vaksinasi pandu lalu yang ditubuhkan untuk anggota tentera dan keluarga mereka di negeri Kedah.

Berkaitan dengan kejadian ini, CITF mengatakan siasatan dilancarkan oleh angkatan bersenjata yang menyebabkan tindakan tatatertib diambil terhadap seorang kakitangan.

Dua lagi kejadian penduduk yang kononnya disuntik dengan jarum kosong turut dilaporkan, satu di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia di Kuala Lumpur pada hari Sabtu dan satu lagi di Pusat Konvensyen Bangi Avenue di Selangor pada hari Ahad. Laporan polis telah dibuat tentang kejadian tersebut dan siasatan sedang dijalankan.

CITF dalam pernyataannya menyatakan bahawa adalah prosedur operasi standard bagi kakitangan vaksinasi untuk menunjukkan kepada penerima vaksin bahawa jarum suntik diisi sebelum suntikan. Rakyat juga diseru untuk meneliti kandungan dos yang diberikan adalah tepat.

Tuntutan suntikan kekurangan dos dan jarum kosong telah beredar sejak pelancaran kempen vaksinasi nasional Malaysia bermula pada 24 Februari.

Lebih dari 14 juta dos vaksin Covid-19 telah diberikan di Malaysia sejak Februari, dengan kira-kira 4.5 juta atau 14 peratus penduduk kini diberi vaksin sepenuhnya.

Show More

Related Articles

Back to top button