MalaysiaPolitik

Tugas Zahid, Tok Mat Untuk Mengubah Semula Imej Umno

 Para pemimpin gagal memperbaiki cara mereka dan mengubah sistem setelah pihak atasan terlibat dalam skandal bertubi-tubi. Ahli politik Umno telah berkuasa berdasarkan retorik perkauman dan ekstremisme agama, tetapi ini mesti berakhir. Adakah Zahid dan Tok Mat akan menyedari keperluan ini?

Pada 13 Julai, presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi menyingkirkan pengarah pilihan raya parti itu, ahli Majlis Tertinggi Umno yang berkontroversi Tajuddin Abdul Rahman dan menggantikannya dengan Mohamad Hasan (Tok Mat).

Zahid seharusnya bertindak lebih awal, tetapi kini tugas untuk membersihkan nama Umno dan mencipta semula parti itu menjadi entiti berbilang kaum bagi memberikannya peluang bertarung pada PRU15, berada dalam tanggungjawab utama mereka.

Namun, pemimpin Umno seperti ayam tanpa kepala. Sebilangan yang lain termasuk Ismail Sabri Yaakob dan Hishammuddin Hussein, telah menerima jawatan yang lebih tinggi dalam pemerintahan Perikatan Nasional.

Penyokong Umno mesti merasa sangat kecewa. Parti itu mahu menguasai kerajaan, tetapi Muhyiddin Yassin tidak akan membenarkannya. Beberapa menteri Umno tidak akan meletak jawatan. Adakah kerana mereka ingin terus berkuasa dan faedah yang disertakan dengan jawatan mereka?

Pada zaman kegemilangan mereka, banyak ahli Umno gagal melihat, atau lebih suka tidak melihat, bahawa pemimpin mereka dan anggota elit Umno yang lain ketika itu, bertanggungjawab atas beberapa skandal dan tuduhan melakukan kesalahan kewangan. Ada yang menyalahgunakan kuasa mereka untuk mengaut seberapa banyak wang yang mereka dapat.

Dengan keadaan sekarang, adakah pemimpin semasa Umno berminat untuk membersihkan imej parti? Adakah Umno sudah tidak relevan? Semestinya ia masih sebuah parti yang besar tetapi tidak akan pernah sekuat dulu.

Para pemimpin gagal memperbaiki cara mereka dan mengubah sistem setelah pihak atasan terlibat dalam skandal bertubi-tubi. Ahli politik Umno telah berkuasa berdasarkan retorik perkauman dan ekstremisme agama, tetapi ini mesti berakhir. Adakah Zahid dan Mohamad akan menyedari keperluan ini?

Malangnya, banyak pemimpin Umno masih keliru antara ego mereka dengan kepimpinan. Rakyat lebih bijak dan tidak takut untuk mengatakan apa yang perlu diperkatakan. Pemimpin-pemimpin ini masih memperjuangkan rasa tidak selamat orang Melayu dan Islam. Beberapa bulan yang lalu, Zahid telah mengatakan bahawa jika Umno memenangi PRU15, parti itu akan memperkuatkan undang-undang syariah.

Bilakah pemimpin akan memahami bahawa menerapkan lebih banyak undang-undang syariah bukanlah jawapan kepada ekonomi kita yang gagal, kegagalan kita untuk membersihkan rasuah, persekitaran atau kerosakan moral kita?

“Dinosaur” dalam Umno mesti dikeluarkan dan parti itu perlu melakukan reformasi sesuai dengan abad ke-21. Akar umbi mungkin terpaksa memaksa pihak atasan untuk berubah, jika pemimpin itu sendiri tidak akan mendengar, atau enggan melakukannya.

Umno perlu berhenti ‘menyembah’ individu tertentu dalam parti atau pakatan mereka. Parti yang direformasi perlu meletakkan ahlinya pada kedudukan yang sama.

Adakah mana-mana pemimpin Umno akan cukup berani untuk memulakan naratif baru dan meninggalkan dasar tindakan afirmatif dan “barah” Ketuanan Melayu yang telah merompak banyak maruah orang Melayu?

Apa pun parti yang memerintah, mesti ada parti pembangkang berbilang kaum yang kuat untuk mengekang kuasa dan keterlaluan parti di Putrajaya. Adakah sesiapa di kalangan Umno yang bersedia untuk memimpin pembaharuan itu?

 

 

PenafianArtikel ini adalah pandangan penulis. Ia tidak mewakili pendirian rasmi Toodia.my

Show More

Related Articles

Back to top button