Politik

Rusuhan Ganas Ragut 72 Nyawa, Apa Yang Berlaku di Afrika Selatan?

Penangkapan bekas Presiden Afrika Selatan, Jacob Zuma bulan ini telah mencetuskan rusuhan dan keganasan di dua wilayah paling ramai di negara itu di tengah gelombang jangkitan Covid-19.

Mengapa Jacob Zuma ditangkap?

Zuma adalah presiden Afrika Selatan dari tahun 2009 hingga 2018, zaman ketika rasuah meningkat dalam kerajaan dan Kongres Nasional Afrika yang berkuasa.

Setelah mengundurkan diri, sebuah suruhanjaya yang ditubuhkan oleh kerajaan mula menyelidiki beberapa tuduhan ini, tetapi Zuma berulang kali menolak untuk memberi keterangan, walaupun ada perintah untuk melakukannya daripada Mahkamah Konstitusi Afrika Selatan.

Pada 29 Jun, mahkamah yang sama menjatuhkan hukuman penjara 15 bulan kepada Zuma kerana menghina mahkamah dan dia ditangkap pada minggu berikutnya.

 

Seteruk manakah rusuhan di Afrika Selatan?

Sebilangan besar keganasan dan rusuhan telah tertumpu di wilayah rumah Zuma, KwaZulu-Natal dan Gauteng, di mana ibu kota ekonomi Afrika Selatan Johannesburg dan ibu kota politik Pretoria berada.

Perusuh telah mensasarkan pusat membeli-belah, kilang dan gudang, kebanyakan di bandar-bandar miskin, di mana penduduk telah dilanda oleh tiga gelombang jangkitan Covid-19 dan sekatan yang dikenakan oleh kerajaan.

Setelah lima hari rusuhan, angka korban kini mencecah 72 orang.

Lalu lintas di lebuh raya yang menghubungkan pelabuhan Durban yang penting dengan Johannesburg, salah satu laluan pengangkutan paling sibuk di Afrika Selatan juga terganggu.

Itu menimbulkan kebimbangan tentang kekurangan makanan dan keperluan lain serta boleh menyebabkan gangguan eksport dari beberapa pusat pertanian negara itu dan perdagangan dengan ekonomi Afrika lain seperti Republik Demokratik Kongo.

Bagaimana reaksi Presiden Cyril Ramaphosa?

Penangkapan Zuma pada mulanya dilihat sebagai kemenangan bagi penggantinya, Presiden Ramaphosa, yang telah berjanji untuk membersihkan pemerintahan Afrika Selatan dan ANC yang berkuasa. Tetapi rusuhan yang semakin meningkat juga telah menarik perhatian kepada gerakan pembebasan, di mana Zuma masih mendapat sokongan.

Pada hari Isnin, Ramaphosa mengerahkan tentera untuk menyokong polis dan agensi penguatkuasaan undang-undang lain. Dia telah meminta warganya untuk tidak bergabung dengan kekerasan dan keganasan yang menurutnya akan merosakkan ekonomi dan menunda pemulihan daripada wabak koronavirus.

 

Adakah terdapat hubungan antara rusuhan dan pandemik di Afrika Selatan?

Afrika Selatan dilanda wabak koronavirus. Ia kini berada di tengah gelombang ketiga jangkitan Covid-19, yang telah melampaui dua gelombang sebelumnya di negara ini.

Hanya sekitar 2.5% daripada 60 juta orang yang diberi vaksin sepenuhnya terhadap Covid-19, sehingga banyak yang terus jatuh sakit dan mati.

Sekatan kerajaan yang seharusnya menyekat penularan virus telah mendorong ekonomi ke dalam kemelesetan pada tahun lalu,yang menyebabkan peningkatan kebuluran dan kemiskinan serta meningkatkan kadar pengangguran yang mencapai 33% pada akhir bulan Mac.

Sebilangan besar perusuh mengatakan bahawa mereka mencuri untuk menolong keluarga mereka dan memberi tekanan kepada kerajaan yang gagal memenuhi kehidupan rakyat.

Show More

Related Articles

Back to top button