Isu SemasaTempatan

Malaysia Tidak Boleh Keluar Daripada Krisis Covid-19 Tanpa Rancangan Kukuh

Malaysia sedang menghadapi saat sulit dalam menangani Covid-19. Usaha negara untuk mengatasi pandemik itu dikaburkan oleh krisis ketidakstabilan dan pergolakan politik dengan drama terbaru penarikan sokongan Umno terhadap kerajaan.

 

Kerajaan Malaysia Pembunuh?

Kepercayaan orang ramai sangat penting bagi mana-mana kerajaan, tetapi kepercayaan semakin terhakis di Malaysia. Bulan lalu, dua dari tanda pagar Twitter paling popular ialah #KerajaanPembunuh dan #BenderaPutih.

Tanda pagar #kerajaanpembunuh mula sohor kini ketika statistik menunjukkan bahawa ada tiga kali kes bunuh diri sehari pada tahun 2021. Pengendalian pandemik yang buruk oleh kerajaan telah disalahkan atas statistik tragis ini.

 

Media Sosial Dibanjiri Cerita Menyayat Hati Dalam Krisis Ini

Tanda pagar kedua kemudian menjadi suara pertolongan dengan banyak rakyat Malaysia membantu sesama rakyat. Media sosial dipenuhi dengan gambaran menyedihkan mengenai deretan rumah yang mengibarkan bendera putih dan terdapat banyak kempen yang dijalankan untuk mengumpul dan mengagihkan bantuan kepada mereka yang memerlukan.

Kedua-dua tanda pagar ini adalah manifestasi terbaru daripada krisis kepercayaan yang berpanjangan bagi kerajaan Malaysia.

 

Mengapa Netizen Mula Hilang Kepercayaan Terhadap Kerajaan?

Terdapat beberapa sebab untuk terus merosotnya kepercayaan sejak memegang kuasa pada bulan Mac 2020. Pertama, wabak berpanjangan telah memberi tekanan kepada rakyat Malaysia, dengan banyak yang jatuh ke dalam kemiskinan kerana mereka dibebani oleh hutang dan komitmen kewangan.

Kedua, amalan berat sebelah dalam menegakkan undang-undang telah mewujudkan penghalang antara pemimpin dan rakyat.

Terdapat sekurang-kurangnya sedozen kes menteri, timbalan menteri dan anggota parlimen melanggar sekatan pergerakan tetapi tidak dikenakan denda. Sebaliknya, warganegara biasa sering didenda sejumlah besar kerana kesalahan kecil.

Ketiga, isu politik masih berterusan walaupun darurat dilaksanakan dan ini mencetuskan kepercayaan yang meluas bahawa pengisytiharan darurat pada bulan Januari, serta penggantungan parlimen, hanyalah strategi bagi pemerintah untuk terus berkuasa.

Tetapi ada alasan struktural yang lebih mendalam untuk pengikisan kepercayaan ini: terutama, kurangnya rancangan strategi yang konsisten oleh pemerintah. Sebagai contoh, kerajaan melaksanakan “total lockdown” bernula 1 Jun, tetapi mengizinkan banyak sektor dan syarikat untuk terus beroperasi.

 

Lockdown Tapi Tak Macam Lockdown

Sekatan penuh itu secara nominal dilaksanakan secara selektif: industri runcit dan perkhidmatan terpaksa ditutup, tetapi industri pembuatan dan pengeluaran dibenarkan beroperasi. Strategi yang tidak kosisten ini menimbulkan kekeliruan dan ketidakpercayaan di kalangan rakyat Malaysia biasa.

Sekatan itu juga mengelirukan kerana ia berlaku setelah amaran kuat Perdana Menteri Muhyiddin Yassin pada akhir tahun lalu, bahawa ekonomi Malaysia tidak dapat menahan satu lagi sekatan penuh. Lebih teruk lagi, sekatan itu sepertinya tidak banyak mempengaruhi kes yang kini mencecah 11 ribu sehari.

 

Menteri & Tingkahlaku

Semua ini telah menyebabkan persepsi yang semakin negatif di kalangan rakyat Malaysia, terutama mereka yang paling terkesan dengan wabak, bahawa kerajaan bersikap hipokrit, tidak bersimpati dan tidak berpijak di bumi yang nyata.

Dalam contoh pantomim politik yang sangat tidak sensitif, kempen media sosial memperlihatkan menteri kerajaan makan mi segera untuk menunjukkan solidariti kepada rakyat,  ketika duduk di rumah mewah mereka.

 

Bagaimana Mengatasi Krisis Covid-19?

Walaupun berat, cabaran ini boleh diatasi. Pertama, semua pihak berkepentingan mesti bersatu di belakang pekerja penjagaan kesihatan barisan depan untuk mengurangkan lonjakan kes yang mengancam untuk melumpuhkan sistem ini. Ini akan melibatkan beberapa perkara praktikal.

Sokongan kewangan segera harus disalurkan ke hospital awam untuk memberikan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang diperlukan, terutama di unit rawatan intensif.

Pasti ada penyertaan aktif dalam program vaksinasi, sekarang bekalan vaksin dijangka meningkat dari bulan Julai. Harus ada pengukuhan dramatik infrastruktur kesihatan awam: khususnya, strategi pengujian dan penjejakan kontak.

Kedua, tindak balas kesihatan mesti disertai dengan tindak balas sosial. Dari segi praktikal, ini bermaksud lebih banyak bantuan kerajaan perlu diberikan secara langsung kepada golongan miskin dan juga kepada golongan menengah yang semakin terjejas.

Bantuan ini mestilah tambahan (berbanding dengan hanya membenarkan warganegara membuat pengeluaran dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) dan tidak diuji dengan cara yang akan membolehkan golongan menengah mendapat keuntungan sambil menjaga maruah penerima dan mengurangkan kos pentadbiran.

Memandangkan kadar faedah berada pada tahap rendah, kerajaan harus meminjam jika perlu dan menaikkan siling hutang domestik kepada kasar sekiranya diperlukan.

 

Ahli Politik Harus Rasional & Profesional Menangani Krisis Ini

Akhirnya, tindak balas kesihatan dan sosial mesti disertakan dengan tindak balas politik. Pertama, politik dasar mesti ditangguhkan untuk memihak kepada dasar politik : membincangkan dan kemudian melaksanakan dasar yang menguntungkan rakyat Malaysia biasa.

Dua, ahli politik mesti menerima bahawa mereka bukan mahir dalam bidang tertentu, dan oleh itu mereka harus memberi hak kepada pakar kesihatan, ekonomi, pentadbiran awam dan pengurusan bencana.

Ketiga, ahli politik mesti memberikan kepemimpinan melalui teladan, dan mematuhi peraturan pandemik yang sama dengan rakyat biasa. Penting bagi mereka untuk megekalkan imej yang baik bagi mendapatkan kepercayaan rakyat pada pilihan raya akan datang.

Malaysia berada dalam keadaan yang membimbangkan namun solidariti yang ditunjukkan oleh rakyat Malaysia antara satu sama lain dapat dilihat, seperti yang ditunjukkan oleh tanda pagar #KitaJagaKita.

Ia lebih daripada sekadar trend media sosial; ia adalah ungkapan keberanian, solidariti dan sikap berdikari yang indah. Malangnya, hanya sedikit yang dapat dilakukan oleh rakyat Malaysia yang semakin lesu sekarang. Kita memerlukan kerajaan untuk menarik Malaysia keluar dari krisis ini.

Show More

Related Articles

Back to top button