AntarabangsaIsu Semasa

Undang-Undang Kejam Yang Digunakan Israel Untuk Merampas Tanah Palestin

Pada awal bulan Mei, lebih 50 keluarga Yahudi berpindah ke bahagian atas bukit Tebing Barat yang merupakan tanah orang Palestin.

Mereka dengan cepatnya mendirikan rumah modular dengan sinagog, taska dan juga taman permainan untuk menuntut tanah yang mereka tidak beli mahupun warisi.

 

Gerakan Evyatar Yang Dilakukan Orang Yahudi Sehingga Kini

Mereka ini dipanggil outpos Evyatar sempena Evyatar Borsoky, seorang lelaki Yahudi yang dikatakan telah dibunuh oleh orang Palestin pada tahun 2013.

Pos Evyatar ini menonjol kerena ia juga salah disisi undang-undang Israel.

Ia terjadi ketika Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden menggantikan Donald Trump dan Israel menyaksikan perubahan kerajaan menjadi kerajaan campuran yang terdiri daripada pelbagai fahaman parti.

Tanah yang ingin diambil oleh orang Yahudi itu memiliki lokasi strategik. Ia terletak di selatan Nablus dalam kawasan yang dikenali sebagai Jabal Sabih dalam perkampungan Beita dan Yatma yang dijangka bakal menjadi sebahagian daripada negeri Palestin pada masa akan datang.

Oleh itu kependudukan Yahudi dengan tiba-tiba di kawasan tersebut akan memecahkan kawasan etnik Palestin.

Minggu lalu, orang Yahudi ini akhirnya diusir dan rakyat Palestin meraikannya sebagai kemenangan penentangan mereka.

Akan tetapi para penganalisis memberi amaran bahawa perayaan itu mungkin terlalu awal.

 

Penganalisis Berkata Pengusiran Peneroka Yahudi Di Tanah Palestin Tidak Mencerminkan Perubahan Dasar Israel

Al Jazeera bercakap dengan beberapa pakar yang mengatakan pengusiran itu tidak mencerminkan perubahan dasar Israel dan hanya menunjukkan bagaimana Israel menggunakan instrumennya untuk memudahkan pencurian harta benda Palestin secara sistematik.

Daripada disoal oleh negara kerana menyita tanah yang bukan milik mereka secara haram, orang Yahudi ini dijanjikan sesuatu.

Media Israel melaporkan Naftali Bennett, Perdana Menteri baru Israel yang terkenal sebagai penyokong kuat penempatan haram, menawarkan perjanjian kepada para peneroka dengan berkata negara akan memastikan sama ada tanah itu dapat diklasifikasikan sebagai “tanah negara” dan jika ya, kesimpulan yang diharapkan negara untuk sampai lalu akan diserahkan kepada peneroka walaupun terletak di perkampungan Palestin.

 

Bagaimana Israel Mengklasifikasikan Tanah Palestin Sebagai Tanah Negara Israel?

Hagit Ofran, pengarah eksekutif program Settlement Watch di NGO Israel Peace Now, mengemukakannya kepada Al Jazeera. “Ia diterbitkan: Peneroka pergi; rumah kekal; tentera meletakkan jawatan tentera; pihak kerajaan memulakan proses pengisytiharan tanah negara,”kata Ofran.

Israel menghalalkan pos atau penempatan seperti itu dengan menerapkan tafsiran kejam terhadap undang-undang Uthmaniyyah bahawa jika tanah itu tidak diusahakan selama beberapa tahun berturut-turut, ia akan menjadi milik negara.

Peace Now bagaimanapun menegaskan pos Evyatar sebenarnya dibangun di atas “tanah peribadi Palestin”, dan sebuah foto udara dari tahun 1980 menunjukkan sebahagian daripada tanah itu bahkan “diusahakan”. Ini memberi maksud tersirat bahawa ia tidak boleh dianggap sebagai tanah negara.

Namun negara mungkin hanya merampasnya untuk para peneroka, seperti yang telah dilakukan ratusan kali.
Israel telah menetapkan 441,000 peneroka di 280 penempatan di lebih dari dua juta dunam – satu dunam sama dengan 1.000 meter persegi – tanah Palestin di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur.

 

Undang-Undang Diskriminasi Israel Terhadap Palestin

Israel juga meluluskan beberapa siri undang-undang diskriminasi yang membolehkan hartanah Palestin dirampas.

Israel menggunakan Undang-Undang Hartanah Absentee (Tidak Ada) untuk menuntut tanah Palestin yang dipaksa untuk ditanggalkan pada perang tahun 1948 dan 1967.

Ia juga menggunakan pelbagai taktik untuk menyatakan semua tanah yang tidak terdaftar sewaktu ditinggalkan oleh penjajah Uthmaniyyah dan Inggeris dan dipercayai dua pertiga dari Tebinga Barat adalah sebagai tanah “negara” yang mungkin.

Tanah milik Palestin juga dirampas atas nama arkeologi serta pelancongan dan dan jika mereka dibeli daripada rakyat Palestin, ia selalu melalui tindakan paksaan, kata Peace Now.

 

Kerjasama Yahudi Dengan Peneroka Yahudi

Menurut B’Tselem, Pusat Maklumat Israel untuk Hak Asasi Manusia di Wilayah Pendudukan, Israel memberikan faedah cukai kepada peneroka untuk membina rumah dan kepada industri Israel untuk mendirikan kedai di wilayah itu.

Negara Israel juga mendorong orang Yahudi untuk mendirikan ladang pertanian dan memungkinkan pengambilalihan luas tanah ladang dan padang rumput Palestin.

“Empat puluh ladang seperti ini telah didirikan dalam satu dekad terakhir, dengan efektif mengambil alih puluhan ribu dunam,” B’Tselem mengesahkan dalam laporan bulan Mac.

 

Proses Pendaftaran Tanah Ditangguh Supaya Ia Boleh Menjadi Milik Negara Israel

Anwar Mhajne, penolong profesor di Stonehill College dan seorang saintis politik yang mengkhususkan diri dalam hubungan antarabangsa mengatakan pada tahun 1968, Israel menangguhkan proses pendaftaran tanah, yang membolehkannya melabel tanah yang tidak berdaftar sebagai tanah negara.

Dia menambah bahawa undang-undang Israel membenarkan negara Israel merampas tanah persendirian untuk keperluan awam Palestin, yang kemudian diserahkan untuk infrastruktur peneroka.

 

Undang-Undang Kejam Israel

“Israel menggunakan undang-undang ini untuk merampas tanah persendirian bagi membina jalan raya bagi menyambungkan penempatan,” kata Mhajne.

“Dengan mengandalkan undang-undang serupa di Baitulmaqdis Timur, Israel mendirikan 12 penempatan di situ.”

Mhajne menambah jika sebidang tanah di selatan Nablus diberikan status tanah negara, yang dikhuatiri oleh pakar Palestin, ia akan menjadi keadaan yang berbahaya.

Ini akan mendorong “peneroka untuk membangun lebih banyak penempatan haram untuk menekan kerajaan mengiktiraf mereka walaupun mereka melanggar undang-undang”.

 

Tanah Dirampas Secara Maksimum Dari Palestin

Ines Abdel Razak, anggota kumpulan pemikir Palestin, Al-Shabaka dan pengarah advokasi Institut Diplomasi Awam Palestin (PIPD), berkata banyak pos haram sedang dalam proses disahkan.

“Projek penjajah Israel yang bermula satu abad yang lalu mempunyai tujuan yang jelas: tanah maksimum dengan rakyat Palestin minimum,” kata Abdel Razak.

“Ini sangat jelas di Baitulmaqdis dan di Tebing Barat hari ini sama ada di Sheikh Jarrah, Silwan, ataupun Beita.

“Dari Undang-Undang Harta Tidak Ada hingga perusahaan pemukiman di Tebing Barat, dasar dan kerja yang dilakukan adalah membangun permukiman Yahudi dan membuang warga Palestin dari tanah air mereka.”

 

Hak Palestin Diketepikan

Menurut laporan oleh Human Rights Watch yang dikeluarkan Mei tahun lalu, Isreal telah menidakkan hak komuniti Palestin dengan tidak membenarkan pertumbuhan semulajadi populasi mereka tidak kira di Tebing Barat mahupun bandar Palestin di dalam Israel.

Mereka memaklumkan bahawa Israel telah mengambil kuasa 93% tanah Palestin termasuk Baitulmaqdis Timur dan telah menguruskan tanah ini di bawah agensi negeri, Penguatkuasa Tanah Israel.

Badan ini juga telah didominasi oleh Tabung Nasional Yahudi yang mana “dengan jelas memberi mandat untuk orang Yahudi dan bukan segmen penduduk lain”.

 

Palestin Terus Dirudum Malang, Adakah Presiden Joe Biden Mampu Menghentikan Kekejaman Israel?

Laporan itu juga memetik penemuan dari tahun 2017 bahawa sementara penduduk Palestin terdiri dari 21% penduduk Israel, kurang dari 3% tanah berada di bawah bidang kuasa kota-kota Palestin.

Nasib rakyat Palestin yang terlibat dalam pertarungan yang tidak setara dengan peneroka yang disokong negara kini bergantung kepada bagaimana Biden menangani perkara itu ketika dia bertemu Perdana Menteri Naftali Bennett akhir bulan ini atau awal tahun depan.

Adakah Biden akan menariknya dan menuntut pembekuan penyelesaian, atau dia hanya akan memberi tamparan di pergelangan tangan dan setuju untuk tidak setuju?

Ofran of Peace Now mengatakan jika dibiarkan oleh Amerika Syarikat, Bennet tentu saja ingin terus dengan “pengesahan” semua pos.

“Persoalannya akan menjadi setakat mana tekanan di kalangan pihak kerajaan dan dunia akan mendorongnya untuk menahan diri dari itu, ” soal Ofran.

Show More

Related Articles

Back to top button