AntarabangsaIsu Semasa

Korea Selatan Percepat Pembangunan Sistem Senjata Canggih

Dengan kemungkinan ancaman ketenteraan Korea Utara, Korea Selatan mempercepat pembangunan sistem senjata canggih negaranya sebagai langkah berjaga-jaga.

 

Sistem Iron Dome Israel Keluaran Korea Selatan 2035

Pentadbiran Program Pemerolehan Pertahanan (DAPA) negara itu mengumumkan akhir bulan lalu bahawa ia akan melancarkan pembangunan sistem Iron Dome versi Israel sendiri tahun depan, dengan harapan dapat menyelesaikannya sekitar tahun 2035.

Ogos lalu, tentera juga melancarkan projek untuk membangunkan sistem pemintas yang dapat menyasarkan peluru berpandu jenis Scud Korea Utara atau lebih kuat.

Sebuah laporan Korea Times mengatakan bahawa teknologi peluru berpandu balistik kapal selam Korea Selatan (SLBM) juga sedang dibangunkan dengan baik seiring kejayaan pelancaran peluru berpandu dari platform bawah laut.

Walaupun pihak tentera enggan mengulas tentang pelancaran yang dilaporkan, para pakar pertahanan mengatakan bahawa mereka yakin tentera kini mempunyai teknologi SLBM.

Namun, beberapa pakar pertahanan telah menimbulkan keraguan tentang perlunya teknologi seperti SLBM yang hanya digunakan untuk peluru berpandu nuklear, yang tidak dimiliki negara itu.

Mereka juga membangkitkan isu kos dan faedah bagi negara atas pembangunan sistem senjata canggih kerana untuk projek pembangunan Iron Dome Korea, DAPA telah memperuntukkan anggaran 2.89 trilion won.

 

Apakah Kepentingan Pemintas Peluru Berpandu & Artileri?

Sistem pemintas peluru berpandu dan artileri bertujuan untuk melindungi kemudahan utama negara, tapak tentera dan infrastruktur keselamatan yang lain.

Ia berfungsi dengan menembak peluru artileri jarak jauh dan peluru berpandu lain menggunakan peluru berpandu. Peluncur peluru berpandu dipasang di pelbagai lokasi di ibu kota Seoul dan membentuk jaringan pertahanan udara.

 

Korea Utara Memiliki 1000 Artileri Jarak Jauh

Dianggarkan bahawa Korea Utara mempunyai sekitar 1,000 artileri jarak jauh yang ditujukan ke arah Selatan di sepanjang kawasan sempadan berhampiran Garis Demokrasi Ketenteraan.

Dikatakan bahawa enam batalion dengan senapang 170 milimeter dengan jarak 54 km dan sekitar 10 batalion dengan peluncur roket 240 milimeter dengan jarak 60 km ditugaskan di sana.

Senjata tersebut mensasarkan kawasan metropolitan Seoul secara langsung dan boleh menyebabkan kemusnahan teruk ke ibu kota sekiranya berlaku permusuhan.

 

Pembangunan Sistem Iron Dome Israel Oleh Korea Selatan

Seorang penyelidik kanan di Forum Pertahanan dan Keselamatan Korea, Shin Jong-woo, mengatakan tentera sebelum ini mengkaji untuk memperkenalkan sistem Iron Dome Israel tetapi memutuskan untuk mengembangkan sistemnya sendiri yang dibangunkan dalam negara.

Menurut The Times, Jong-Woo mengatakan Korea Selatan kini telah memperoleh teknologi berkaitan sistem.

“Pertanyaan tentang kecekapan sistem pemintas sepertinya berasal dari tanggapan yang salah bahawa ia dimaksudkan untuk melindungi semua wilayah di ibu kota. Sistem pemintas lebih kepada melindungi kemudahan ketenteraan.”

 

Perlu Atau Tidak Mendirikan Sistem Pemintas Sendiri Masih Dalam Perdebatan

Moon Sung-mook, seorang penyelidik kanan di Institut Penyelidikan Strategi Nasional Korea, mengatakan jika Korea Selatan mempunyai sistem pemintas sendiri, negara itu akan banyak menjimatkan kos di masa depan untuk penambahbaikan dan penyelenggaraan.

Namun, Jong-Woo membalas bahawa tidak ada gunanya memiliki SLBM tanpa nuklear, kerana negara itu tidak memiliki senjata nuklear.

“Tanpa senjata nuklear, SLBM yang beroperasi tidak akan memberi banyak kesan. Ada banyak senjata lain yang dapat kita gunakan untuk menyasarkan Korea Utara, kerana kita tidak perlu menggunakan platform bawah laut untuk menyerang sasaran sudah diketahui,” kata Jong-Woo.

Show More

Related Articles

Back to top button