AntarabangsaIsu Semasa

Mengapa Mesir Membina Ibu Kota Baharu Yang Bakal Sebesar Singapura?

Di Mesir, sebuah “Ibu Kota Pusat Pentadbiran Baharu” sedang dibina seluas 45km ke arah timur Kairo di atas padang pasir seluas Singapura.

 

Ibu Kota Mesir Yang Sekarang Sesak

Menurut tulisan Mustafa Menshawy, Felo Penyelidik Post-Doc di University of Lancaster yang diterbitkan di al-Jazeera, jika kita menyeberangi Kairo, kita pasti akan berfikir bahawa kerajaan Mesir sedang membina projek jutaan bilion dollar untuk sesuatu yang diperlukan segera.

Sememangnya pusat pentadbiran yang ada kini tidak berfungsi dengan baik.

Kementerian dan kedutaan di sekitar Dataran Tahrir pusat Kaherah menyumbat arteri di bandar. Dengan banyak jalan yang disekat untuk memastikan keselamatan bangunan ini dan penghuninya, kadang-kadang mustahil untuk pergi dari A ke B di bandar tersebut. Lebih-lebih lagi, 22 juta penduduk ibukota yang sudah sesak dijangka meningkat dua kali ganda pada tahun 2050.

Oleh itu, mudah untuk mempercayai Pusat Pentadbiran Baharu, yang diharapkan dapat menempatkan kedutaan, agensi kerajaan, parlimen, 30 kementerian, kompleks presiden yang berpusat dan sekitar 6.5 juta orang apabila selesai, adalah suatu keperluan.

 

Selain Bangunan Pentadbiran, Perumahan Juga Akan Dibina Berkonsepkan “Hijau”

Nampaknya ia bukan sahaja akan memindahkan bangunan pentadbiran dari Kaherah, tetapi juga membuat perumahan yang sangat diperlukan. Lebih-lebih lagi, kerajaan komited untuk memperuntukkan ruang hijau seluas 15 meter persegi bagi setiap penghuni dalam pembangunan baru.

Ibukota baru akan memiliki “sungai hijau” pusat, gabungan air terbuka dan tanaman hijau yang ditanam dua kali lebih besar berbanding Central Park New York. Oleh sebab itu, projek ini juga dijual sebagai upaya mengatasi pencemaran dan menjadikan Mesir “lebih hijau”.

Namun bagi Menshawy, jika dilihat di bawah permukaan dan menelusuri kewangannya, projek ini dikatakan lebih dari sekadar usaha kerajaan untuk mengurangkan kesesakan Cairo dan memperbaiki keadaan kehidupan mereka yang tinggal di bandar.

 

51% Ibu Kota Baharu Mesir Milik Tentera

Pusat Pentabiran Baharu ini dijangka akan menelan perbelanjaan sebanyak AS$40bn dengan 51% daripada syarikat Pusat Pentadbiran untuk Pembangunan Urban (ACUD) yang memantau projek pembangunan ini adalah milik ketenteraan Mesir manakala 49% dilakukan olleh Kementerian Perumahan.

Peranan tentera yang sangat besar dalam membiayai projek ini adalah bukti lebih lanjut tentang penggabungan awam dan tentera di negara yang diperintah oleh bekas jeneral tentera – Presiden semasa Abdel Fattah el-Sisi berkuasa setelah “kudeta” yang menghapuskan Mohamed Morsi, presiden pertama yang dipilih secara demokratik di Mesir.

Dan tentera bukan sahaja “membayar” untuk projek itu. Ia juga akan memperoleh keuntungan kewangan yang besar dari usaha yang bercita-cita tinggi ini.

ACUD, di mana tentera mempunyai kepentingan utama, bertanggungjawab menjual unit perumahan di ibu kota baharu. Lebih-lebih lagi, syarikat ini juga bertanggungjawab untuk menjual atau mengoperasikan bangunan di Kaherah yang akan dikosongkan setelah agensi, kementerian dan kedutaan pindah ke lokasi baru mereka.

Sebilangan bangunan ini berada di tengah-tengah Kaherah, menghadap Dataran Tahrir, dan mempunyai nilai yang besar.

 

Nilai Ekonomi Besar Untuk Mesir

Usaha pembinaan itu sendiri adalah peluang ekonomi yang besar. Untuk membina bandar baru, ia tidak hanya memerlukan dana tetapi juga simen, batu-bata, peralatan elektrik, pertukangan, peralatan keselamatan dan, yang paling penting, tenaga kerja. Oleh itu, projek ini adalah peluang untuk mewujudkan pekerjaan yang sangat diperlukan dan meremajakan industri teras Mesir, seperti pembinaan.

Tetapi terdapat kebimbangan bahawa projek itu bukan sahaja dapat membantu industri tulang belakang dan perniagaan yang berjuang untuk kembali berdiri, tetapi juga membolehkan tentera menyebarkan tentakelnya lebih jauh ke seluruh ekonomi Mesir.

Sebagai contoh, tentera mempunyai keupayaan untuk menyediakan banyak keluli dan simen yang diperlukan untuk menyelesaikan pembinaan bandar baru itu. Lebih jauh lagi, ia mempunyai akses kepada tenaga kerja yang murah dalam bentuk wajib gaji rendah.

Oleh yang demikian, kemungkinan tentera akan mendapat keuntungan paling banyak dari usaha pembinaan yang belum pernah terjadi sebelumnya.

 

Rumah Dijangka Dijual Pada Harga Mahal, Jadi Ianya Hanya Untuk Orang Kaya?

Adalah belum jelas siapa yang dibenarkan untuk tinggal di ibu negara baharu setelah ia berjaya disiapkan.

Apa yang diketahui ialah unit perumahan di sana dijual pada harga yang sangat tinggi.

Sebuah apartment dua bilik di ibu negeri baharu dipasarkan pada harga AS$50,000, sebuah harga yang jauh sukar dicapai di kebanyakan negara yang memiliki GDP per kapita pada kadar AS$3,000.

Ini menyebabkan Pusat Pentadbiran Baharu ini akan dibuka untuk komuniti kaya dan ia tidak akanmemenuhi keperluan perumahan penduduk miskin dan kurang bernasib baik di Kaherah.

 

Ibu Kota Baharu Mesir Adalah Pembaziran Sumber Yang Besar?

Sekiranya kerajaan tidak mengambil langkah untuk memastikan pintu gerbang kota baharu ini juga terbuka untuk warga miskin, projek baru ini akan mencapai sedikit dalam membantu rakyat Mesir yang kurang mampu.

Inilah sebabnya mengapa Pusat Pentadbiran Baharu telah dilihat oleh banyak pihak sebagai pembaziran sumber yang besar.

Pengkritik mengatakan wang yang dibelanjakan untuk membangun ibukota baru seharusnya digunakan untuk memperbaiki keadaan hidup di bahagian miskin yang akan segera dikenali sebagai “Kaherah lama”.

Sebagai tindak balas terhadap pengkritik ini, kerajaan berkata kota itu akhirnya akan termasuk perumahan sosial, tetapi tidak memberikan perincian bila unit-unit ini akan dibangun dan tersedia bagi mereka yang memerlukan.

 

Adakah el-Sisi Bakal Mengulangi Kesilapan Mubarak?

Semua ini mengingatkan kepada rejim Hosni Mubarak dan kejatuhannya.

Dekad terakhir pemerintahan Mubarak disokong oleh kebangkitan kelompok kapitalis yang kaya membantu ekonomi berkembang, tetapi secara serentak menyekat manfaat pertumbuhan ini daripada menjangkau sektor masyarakat yang lebih miskin. Dan salah satu slogan yang paling menonjol dalam tunjuk perasaan Januari 2011 yang menggulingkan rejim Mubarak adalah “keadilan sosial”.

Dengan projek ini yang mungkin akan menjadikan negara kaya lebih kaya, tentera lebih kuat, dan menyumbang kepada penyalahgunaan sumber yang semakin meningkat, el-Sisi nampaknya mengulangi kesalahan yang menyebabkan kejatuhan Mubarak.

Tetapi jika projek ini tidak akan membantu rakyat, dan meningkatkan sokongan mereka kepada kerajaan, mengapa el-Sisi meneruskan usaha yang sangat besar ini?

Pusat Pentadbiran Baharu Mesir ini mungkin tidak akan membantu banyak kepada penduduk biasa Mesir tetapi ia akan memberi manfaat besar untuk Presiden el-Sisi.

Mengapa Projek Ibu Kota Baharu Mesir Memanfaatkan Presiden el-Sisi?

Pertama sekali, projek baharu ini akan membuat perniagaan kuasa besar menyokong el-Sisi. Sektor swasta mempunyai pengaruh ekonomi dan politik yang signifikan di Mesir semasa pemerintahan Mubarak. Tetapi setelah el-Sisi berkuasa, kebanyakannya diketepikan oleh tentera dan diturunkan menjadi pelaku sekunder.

Dalam ekonomi neo-liberal seperti Mesir, kerajaan autotarian memerlukan sokongan sektor swasta untuk mengekalkan kestabilan. Dan el-Sisi tahu bahawa usaha pembinaan yang besar seperti membina modal baru adalah kaedah terbaik untuk memenangkan perniagaan.

Walaupun pihak tentera akan menjadi yang paling banyak mendapat manfaat daripada pembinaan Pusat Pentadbiran Baru, projek ini begitu besar dan menguntungkan sehingga juga akan mewujudkan peluang untuk sektor swasta.

Sebagai contoh, salah satu syarikat pembinaat terbesar Mesir, Talaat Mustafa Group telah meletakkan asas untuk “Noor City” dan “projek bandar pintar” di Pusat Pentadbiran Baharu.

Projek ini memberi sektor swasta insentif untuk menyokong kerajaan yang turut menyalurkan hasil cukai yang signifikan.

Noor City sebagai contoh dijangka akan menjana hasil cukai sebanyak AS$7bn.

Modal baru ini juga akan memberikan kesahihan yang sangat diperlukan oleh el-Sisi.

 

Legasi el-Sisi Ibu Kota Pusat Pentadbiran Baharu Mesir

Budaya keperibadian telah lama menjadi aspek penting dalam politik Mesir. Selama bertahun-tahun, para penguasa Mesir berulang kali berusaha menunjukkan kesahihan kewibawaan mereka dengan menamakan kota, bangunan, jalan raya, dan jambatan berdasarkan nama mereka sendiri.

Terdapat sebuah kota yang dinamai bekas pemimpin Mesir, Anwar Sadat, dan berpuluh-puluh jambatan dan jalan raya yang membawa nama bekas Presiden Hosni Mubarak.

Walaupun Ibu Kota Pentadbiran Baru tidak dinamakan el-Sisi, namun ia jelas merupakan projek dan warisan utamanya.

Kunjungannya yang kerap ke kota itu dilindungi oleh media yang dikendalikan oleh negara secara obsesif. Tidak mungkin memikirkan bandar baru tanpa memikirkan el-Sisi.

Masjid utama di Ibu Kota Pentadbiran Baru disebut ‘Al-Fatah al-Aleem’ [pembuka, berpengetahuan], dua nama Tuhan, tetapi ada yang menganggapnya sebagai rujukan konotatif kepada presiden, yang nama pertamanya adalah Abdel-Fatah.

 

Imbauan Pemberontakan Mesir Semua Bermula Di Dataran Tahrir

Akhirnya, dan mungkin yang paling penting, projek baru itu akan membantu el-Sisi mengawal sebarang pemberontakan masa depan terhadap rejimnya dan mengukuhkan kuasanya.

Jika dilihat kembali pada 2011, adalah jelas bagi orang di Mesir bahawa Mubarak kehilangan kuasa ketika dia kehilangan kawalan di Dataran Tahrir yang strategik.

Penunjuk perasaan mengambil alih dataran tersebut pada 28 Januari 2011, dan membina apa yang mereka sebut sebagai “Republik Tahrir”.

Mereka melantik menteri ke kabinet simbolik, membuat alat keamanan mereka sendiri dan membakar markas Parti Nasional Demokrat yang memerintah yang menghadap ke dataran. Tiba-tiba, rejim Mubarak tidak memiliki kesahihan.

Dan pada bulan Jun 2012, pada hari pemilihannya, Morsi pergi ke Dataran Tahrir, memberi salam kepada orang ramai dan membuka jaketnya sambil menunjukkan kepada orang-orang bahawa dia tidak memakai rompi kalis peluru, dan sebagai wakil mereka, tidak takut kepada mereka. Dia menguasai Dataran Tahrir, dan oleh itu, Mesir.

Beberapa bulan setelah itu, pesaing Morsi mula membanjiri dataran yang sama untuk menyambut dan meraikan penyingkiran kuasa Morsi.

Melalui semua ini, el-Sisi pasti mengambil catatan dan menyedari bahawa Dataran Tahrir adalah kunci untuk memperoleh dan memegang kekuasaan di Mesir.

Oleh itu, setelah mengambil alih kekuasaan, ia segera mulai berusaha untuk melucutkan dataran statusnya sebagai arena di mana kesahihan rejim Mesir diputuskan.

 

Ibu Kota Pusat Pentadbiran Baharu Mesir Dijangka Bakal Mengawal Pemberontakan Rakyat Di Masa Hadapan

Kini mustahil bagi rakyat untuk mengambil alih Dataran Tahrir dan mencabar kesahihan rejim el-Sisi.
Kerajaannya memenuhi ruang dengan monumen firaun dan pengawal keselamatan swasta untuk memastikan ia tidak dapat dipenuhi dengan penunjuk perasaan anti-kerajaan.

Sekarang, untuk mengurangkan kepentingan dataran ini, dia memindahkan pusat graviti negara, institusi-institusi terkemuka, dan pusat kekuasaannya, ke sebuah oasis gurun buatan yang diperkaya sejauh 45km (28 batu).

Pada 11 Februari 2011, warga Mesir telah berarak dari Dataran Tahrir ke istana presiden Mubarak untuk memaksanya berundur.

Setelah Presiden pindah ke Ibu Negara Pengurusan Baharu, tindakan demonsrtasi awam seperti ini tidak lagi akan terjadi.

Ini kerana sudah disahkan bahawa ibu negara baharu ini akan dilengkapi keselamatan denagn sistem pemonitoran elektronik yang canggih.

Apa yang paling penting ialah ia akan berdiri jauh daripada Dataran Tahrir dan kawasan awam lain yang mana orang Mesir sering berkumpul untuk meluahkan perasaan terhadap kerajaan.

 

Ringkasan Kepentingan Ibu Kota Pusat Pentadbiran Baharu Mesir

Ringkasnya, Ibu Negara Pentadbiran Baru akan membantu tentera dan kerajaan Mesir untuk menyatukan kuasa mereka.

Ini akan membantu sektor swasta untuk menjana wang dan mengeratkan hubungannya dan kesetiaan kepada kerajaan.

Ia juga membolehkan el-Sisi memberikan kesahihan kepada rejimnya untuk membangun warisan.

Walau bagaimanapun, projek ini akan membuat perbezaan nyata dalam kehidupan orang Mesir biasa yang tinggal di ibukota yang sesak dan usaha pembinaan utama akan mendorong ekonomi negara maju.

Show More

Related Articles

Back to top button