MalaysiaPolitik

Benarkah Malaysia Sedang Menuju Status Negara Gagal Seperti Laporan Bloomberg?

Artikel Bloomberg yang mencetuskan kontroversi baru-baru ini menunjukkan bahawa Malaysia sedang menuju ke arah negara gagal dan banyak pihak telah berkongsi pandangan mereka.

Para menteri kerajaan bersikap lantang dalam mempertikaikan penulisan tersebut. Sebilangan pihak pembangkang pula bersetuju dengan artikel tersebut. Orang ramai berpecah belah; ada yang menyokong, ada juga yang mempertikaikannya.w

 

Empat Garis Kesalahan Malaysia?

Pada dasarnya, artikel ini menegaskan empat garis kesalahan utama yang menunjukkan kegagalan. Kesengsaraan rakyat dan ekonomi yang bergejolak kerana sekatan pergerakan merupakan garis kesalahan pertama.

Kelambatan dalam mencapai imuniti kelompok melalui program imunisasi adalah kesalahan kedua. Garis kesalahan ketiga adalah kurangnya kepemimpinan politik yang tegas yang mana kesahihannya untuk memerintah perlu disahkan ketika Parlimen dibuka semula pada bulan Ogos.

Kesahihan kerajaan kini lebih buruk dengan penarikan sokongan Umno, sebuah parti utama dari gabungan pemerintah. Gabungan ini adalah berdasarkan kaum semata-mata.

 

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Negara Gagal?

Perkara-perkara yang dibangkitkan oleh artikel Bloomberg mempunyai kebenaran. Kita tidak dapat menafikan kita berada di kedudukan 57 dari 180 negara dalam Indeks Ketelusan Rasuah 2020. Benar, hubungan kaum adalah isu utama. Dan wabak ini telah meragut nyawa dan punca rezeki.

Akan tetapi, faktor-faktor untuk meletakkan status kegagalan kepada sesebuah negara mungkin berbeza. Walau bagaimanapun, agak sukar untuk mengatakan bahawa kita berada di jalan menuju kebinasaan.

Keadaan kerajaan yang gagal adalah keadaan yang tidak berfungsi. Ini bererti bahawa kerajaan telah kehilangan kesahihannya untuk memerintah. Ini juga bermaksud perkhidmatan awam kucar-kacir dan negara telah kehilangan monopoli atas penggunaan kekuatan fizikal yang sah.

Negara yang gagal juga bermaksud bahawa negara itu tidak dapat menjaga keamanan sempadannya dan telah kehilangan kepercayaan masyarakat dunia. Ini juga bererti bahawa negara tidak dapat mengutip cukai dari rakyatnya dan infrastruktur fizikalnya telah runtuh.

Keadaan seperti itu boleh menyebabkan berlakunya rasuah, jenayah, emigrasi, dan kejatuhan pertumbuhan ekonomi. Kejadian seperti ini malah boleh menyebabkan pengambilalihan oleh tentera dari dalam atau luar negara.

 

Contoh Negara Gagal

Myanmar menggunakan tentera untuk menindas rakyatnya dengan kejam yang tidak mengakui pemerintah. Warga Myanmar telah mengangkat senjata untuk melawan pengambilalihan haram tentera pada bulan Februari. Dan Negara itu nampaknya tidak mampu berfungsi mengikut kehendak rakyat.

Terdapat rusuhan di jalanan yang telah melumpuhkan perniagaan. Peralatan negara telah rosak dengan sejumlah besar kakitangan awam keluar daripada pekerjaan mereka. Bank Dunia meramalkan bahawa ekonomi Myanmar akan menyusut 10 peratus dan Myanmar dijangka akan menjadi negara yang gagal.

Kita harus mengakui bahawa keadaan di sini tidak hampir sama dengan Myanmar atau bahkan tidak hampir dengan syarat yang digambarkan dalam definisi standard negara yang gagal. Pertumbuhan ekonomi Malaysia pada tahun 2021 diunjurkan tumbuh pada tahap 4.5 peratus.

 

Keadaan Di Malaysia Sekarang

Perkhidmatan awam di Malaysia masih berfungsi dengan baik walaupun di tengah wabak penyakit. Penjenayah tidak melakukan rusuhan, rakyat tidak mogok dan tidak ada kehilangan kedaulatan.

Rakyat tidak kehilangan tempat tinggal. Kemiskinan, disebabkan oleh sekatan pergerakan mungkin meningkat, tetapi sedang ditangani oleh kerajaan dan rakyat.

Yang paling penting, selain daripada membantu polis mengatasi sekatan jalan raya, tentera masih tidak berkuasa di Putrajaya.

Walau bagaimanapun, perdebatan mengenai keadaan negara yang gagal adalah panggilan kesedaran. Kita perlu mengambil perhatian dan berusaha untuk bersama-sama keluar dari situasi buruk kini.

Show More

Related Articles

Back to top button