AntarabangsaIsu Semasa

Rakyat Perancis Diberi Suntikan Vaksin Covid-19 Ketika Bercuti

Warga Perancis yang sedang bercuti dan melancong akan mendapat akses kepada vaksin Covid di mana sahaja mereka berada pada musim panas ini,  umum kerajaannya.

Langkah itu diperkenalkan pada awal minggu ini susulan penurunan jumlah pemberian vaksin pertama dan amaran gelombang koronavirus keempat ketika kadar jangkitan varian Delta meningkat.

 

Apakah Maksud Dengan Pemberian Suntikan Vaksin Ketika Bercuti Di Perancis?

Di Perancis, orang sering mengambil cuti sepenuhnya dari bulan Julai atau Ogos dan ada laporan orang menangguhkan suntikan vaksin koronavirus mereka kerana peraturan sebelumnya bahawa dos kedua harus diberikan di tempat yang sama dengan yang pertama.

Unit vaksin bergerak diperkenalkan di tempat pelancongan yang popular, termasuk kawasan pantai.

Menteri kesihatan, Olivier Véran, pada mulanya menentang melonggarkan peraturan dos kedua kerana kesukaran mengubah pengedaran stok vaksin. Dia juga mencadangkan bahawa para doktor dan paramedik di kawasan percutian tertentu mempunyai “perkara lain yang harus dilakukan daripada memvaksinasi seluruh penduduk Perancis pada musim panas”.

 

Jumlah Kes Harian Perancis Meningkat

Dia berubah pikiran setelah jumlah jangkitan harian meningkat. Jumlah itu meningkat untuk hari kelima berturut-turut pada hari Ahad  minggu lalu.

“Selama lima hari terakhir, infeksi berhenti menurun dan mulai meningkat lagi kerana varian Delta yang sangat menular.

Sebelumnya, dia menekankan pentingnya mendapatkan vaksin. “Kita harus lebih cepat. Negara ini terlibat dalam perlumbaan sepanjang masa. Vaksin sangat menurunkan risiko mendapat kes serius [dari Covid] termasuk varian Delta. “

“Ancaman varian Delta adalah nyata dan boleh merosakkan percutian serta musim panas kita,” tambah Véran.

 

Varian Delta Menyerang Dengan Cepat Di Perancis

Lebih daripada satu perempat ujian positif Covid di Perancis adalah varian Delta dan jumlah kes telah mencapai purata 2,500 mingguan sehari, jauh lebih rendah daripada kes harian baru di UK tetapi masih meningkat. Pegawai kesihatan Perancis mengatakan terdapat peningkatan varian Delta di antara mereka yang diberi vaksin sepenuhnya.

Menurut angka rasmi terbaru dari kementerian kesihatan, 33.96 juta orang di Perancis (50.69%) telah diberi sekurang-kurangnya satu dos vaksin Covid-19 dan 22.81 juta (34.05%) diberi vaksin sepenuhnya.

Gabriel Attal, jurucakap kerajaan, mengatakan pada hujung minggu lalu: “Anda dapat pergi ke pantai dan juga mendapat vaksin. Musim panas ini, vaksin akan datang kepada anda. “

Dia juga menambah: “Kita harus melakukan segala-galanya untuk mengelakkan wabak itu berulang di Perancis.”

Show More

Related Articles

Back to top button