Gaya Hidup

#BenderaPutih: Aplikasi-Aplikasi Untuk Hubungkan Bantuan Dengan Penerima

Tidak dinafikan, rakyat Malaysia sememangnya pemurah dan bersedia untuk menolong satu sama lain terutama ketika pandemik Covid-19 melanda negara. Beberapa minggu lalu kempen Bendera Putih telah dilancarkan oleh wargamaya untuk membantu mereka yang berada dalam kesusahan. Bertitik-tolak daripada itu, beberapa pakar perisian telah menambah baik inisiatif daripada rakyat itu ke dalam bentuk digital. Berikut adalah dua aplikasi yang dibangunkan daripada gerakan Bendera Putih bagi mendapatkan bantuan.

Aplikasi Bantuan 1 : KITAJAGA.CO

Laman web permudah dapat bantuan, beri sumbangan - Malaysiapost

Tersentuh nasib segelintir masyarakat dibelenggu masalah hingga mengalami kesempitan hidup dalam situasi pandemik COVID-19 ketika ini, sekumpulan pakar perisian dan teknologi maklumat tempatan, tampil membangunkan aplikasi ‘padanan bantuan’.

Aplikasi yang boleh dilayari menerusi sesawang, kitajaga.co itu mula menjadi perbualan ramai, khususnya dalam kalangan netizen minggu ini, digagaskan oleh Terato Tech, iaitu syarikat pembangun produk digital tempatan.

Menggunakan pemprograman aplikasi antara muka (API) Google, aplikasi berkenaan menyediakan paparan maklumat pada peta mengenai lokasi individu atau keluarga yang memerlukan bantuan dan ditanda dengan bendera merah.

Selain itu, pihak yang ingin menyalurkan dana berbentuk makanan dan kelengkapan harian dipaparkan pada peta sama serta ditanda dengan bendera biru, sekali gus memudahkan proses padanan bantuan.

Pengasas Terato Tech, Reza Fahmi Razali, berkata cetusan idea untuk merintis usaha ke arah membangunkan aplikasi itu pada awalnya hadir hasil perbincangan dengan rakan sekerja, Jumaat minggu lalu.

Selepas mendapat persetujuan bersama empat rakan lain, beliau berkata, mereka berhempas pulas menyiapkan kerangka dan membangunkan aplikasi terbabit, sepanjang hujung minggu.

Reza berkata, usaha membangunkan aplikasi untuk kegunaan awam itu hanya memerlukan modal yang minimum, namun kos Google Maps API agak tinggi.

Sehubungan itu, beliau berharap Google Malaysia berupaya tampil membantu dalam memastikan aplikasi berkenaan dapat terus digunakan orang ramai.

“Kami juga merancang beberapa siri penambahbaikan untuk menyokong kapasiti pengguna yang ramai, selain mengoptimumkan kod aplikasi.

“Selain itu, kita ingin bangunkan cara untuk mengesahkan penerima sudah mendapat bantuan yang mencukupi dan ditanda dalam peta,” katanya.

Aplikasi 2: Sambal SOS                                                                           

Mungkin imej telefon, skrin dan teks

Sekumpulan pelajar Malaysia telah membuat aplikasi untuk membantu orang mencari bank makanan serta lokasi bendera putih di mana mereka boleh menghantar bantuan.

Sidharrth Nagappan, Shaun Mak, dan Cornelius Pang membuat aplikasi hanya dalam empat hari untuk mengatasi tangisan pertolongan yang semakin meningkat kerana kejatuhan ekonomi dalam wabak Covid-19.

Diilhamkan oleh gerakan bantuan Bendera Putih, aplikasi ini pada awalnya dipanggil Aplikasi Bendera Putih ketika dilancarkan pada 4 Julai sebelum dijenamakan semula sebagai Sambal SOS.

Nama barunya adalah sempena nasi lemak yang cukup sinonim dan dekat dengan rakyat Malaysia.

“Pada masa-masa sukar seperti ini, sebungkus nasi lemak dengan sambal bukan hanya makanan istimewa Malaysia, tetapi juga monumen sokongan dan rasa keramahan.

“Kisah di sebalik sebungkus nasi lemak dengan sambal yang lazat adalah persamaan antara kita semua rakyat Malaysia, dan SOS adalah tanda global untuk meminta dan memberikan pertolongan,” kata Sidharrth, Mak, dan Pang dalam catatan Facebook.

Ketiganya, berusia antara 18 hingga 22 tahun, membuat aplikasi dalam masa empat hari sejurus selepas gerakan Bendera Putih mula mendapat perhatian di media sosial.

Ketiga-tiga pelajar mengambil jurusan sains komputer dengan fokus pada sains data di Universiti Multimedia.

Sidharrth memberitahu Malay Mail bahawa Sambal SOS menggunakan laporan sumber terbuka untuk menentukan bank makanan dan tempat di mana orang mengibarkan bendera putih di peta.

Pengguna dapat mengirimkan maklumat bank makanan melalui Google Form di bawah tab “Food Banks” dan menyorot lokasi bendera putih melalui tab “Report SOS”.

“(Kami mahu) mengumpulkan maklumat dan menghubungkan orang-orang yang memerlukan pertolongan dengan orang-orang terdekat yang dapat membantu.

“Peta tunggal di mana anda dapat melihat segala-galanya, kami percaya, akan sangat membantu,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button