AntarabangsaIsu Semasa

Lebih Setahun Memerintah Negara Secara Tidak Sah, Presiden Haiti Dibunuh

Presiden Haiti, Jovenel Moise dibunuh, manakala isterinya cedera dalam serangan senjata di kediaman peribadi mereka pada awal pagi Rabu (7 Julai).

Polis mengatakan bahawa mereka telah membunuh empat suspek dalam keadaan tebusan yang tegang dan menahan dua yang lain tetapi identiti suspek dan motif mereka masih menjadi tanda tanya.

Pihak berkuasa Haiti bertindak balas dengan cepat terhadap serangan itu: menangkap suspek, menutup sempadan dan menerapkan undang-undang tentera.

 

Suspek Pembunuhan Presiden Haiti Terbunuh dan Ditangkap

Hanya beberapa jam selepas serangan di rumah Moïse, ketua polis Haiti mengumumkan bahawa berikutan situasi tebusan, empat suspek ditembak mati oleh polis dan dua yang lain ditangkap.

Léon Charles, ketua polis, mengatakan tiga pegawai polis dijadikan tebusan tetapi sejak itu dibebaskan.

Bocchit Edmond, duta besar Haiti ke Amerika Syarikat, mengatakan bahawa penyerang menyamar sebagai ejen Pentadbiran Penguatkuasaan Ubat-Ubatan A.S., dan berkemungkinan memasuki rumah Moïse dengan menggunakan identiti itu.

Edmond mengatakan pembunuhan presiden telah dilakukan “oleh profesional terlatih” yang berbahasa Sepanyol. Terdapat laporan lain bahawa lelaki bersenjata itu juga berbahasa Inggeris. Bahasa utama Haiti adalah Perancis dan Creole.

 

Pemangku Perdana Menteri Haiti Mengisytiharkan “perintah darurat”

Joseph, pemangku perdana menteri, memutuskan “perintah darurat” selama dua minggu setelah pembunuhan Moïse.

Namun perintah darurat itu masih tidak jelas kerana hanya Parlimen yang dapat mengisytiharkan darurat dan negara itu saat ini tidak mempunyai Parlimen yang berfungsi, kata seorang pakar kepada New York Times.

Haiti sudah berada dalam krisis sebelum pembunuhan presidennya, menurut para pakar.

Ketidakstabilan politik, kesan berterusan dari gempa bumi yang dahsyat dan wabak kolera, campur tangan politik asing, dan keganasan kumpulan telah menyumbang kepada ketidakstabilan serius di negara itu.

 

Siapa Presiden Moïse?

Sebelum pembunuhannya, penentang presiden berusaha untuk menyingkirkan ahli perniagaan berusia 53 tahun itu dari jawatannya, dengan mendakwa dia berusaha untuk memanjangkan jawatan presidennya secara haram.

Moïse tidak disukai di Haiti dan secara keseluruhan dinilai rendah oleh warganegara, menurut Garry Pierre-Pierre, pengasas The Haitian Times.

Sebelum dipilih sendiri oleh presiden sebelumnya, Moïse bekerja di bidang pertanian sebagai pengeksport pisang.

Dia memegang jawatan pada tahun 2017 setelah pilihan raya yang berlarutan. Tetapi setelah memegang jawatan, kepemimpinannya tidak berjaya menstabilkan negara.

Moïse telah membuat masalah dengan parti politik saingan, ahli perniagaan dan keluarga berpengaruh. Dia membuat banyak musuh, menurut François Pierre-Louis, seorang pakar politik Haiti di Queens College di City University of New York.

Sejak beberapa bulan yang lalu, lanskap politik di Haiti dilaporkan mengalami ketidakstabilan yang kemudiannya membawa kepada kemelut, protes, penculikan dan jenayah terancang.

“[Serangan] mungkin datang dari mana saja. Dan Moïse terlalu banyak masalah dengan orang,” kata Pierre-Louis.

Selama lebih dari setahun sebelum kematiannya, Moïse telah mentadbir Haiti secara dekri setelah gagal mengadakan pemilihan legislatif dan Parlimen dibubarkan. Awal bulan ini, Majlis Keselamatan PBB mengatakan pihaknya sangat prihatin dengan keadaan politik negara itu.

Show More

Related Articles

Back to top button