AntarabangsaIsu Semasa

Apakah Misi India Untuk Adakan Komunikasi Pintu Belakang Dengan Taliban?

Amerika Syarikat dilihat sedang mencepatkan proses penarikan angkatan tenteranya dari Afghanistan dengan tarikh lebih awal iaitu 31 Ogos berbanding 11 September 2021. Sebelum itu penulis bebas AlJazeera, Abdul Basit, seorang felo di S. Rajaratnam School of International Studies (RSIS), Singapura melaporkan bahawa India telah melakukan komunikasi melalui saluran belakang dengan kumpulan Taliban di Afghanistan.

 

India Mula Bercakap Dengan Taliban Sejak Jun 2021

Menurutnya, pada awal Jun lalu, media India melaporkan bahawa New Delhi mula bercakap dengan puak dan pemimpin kumpulan bersenjata tertentu dengan seiringan dengan pengunduran tentera Amerika Syarikat dari Afghanistan.

Beberapa hari kemudian, Kementerian Luar Negeri India mengesahkan laporan-laporan ini yang menyatakan bahawa “kami berhubungan dengan pelbagai pihak berkepentingan … demi komitmen jangka panjang kami terhadap pembangunan dan pembinaan semula Afghanistan”.

Kepemimpinan Taliban yang berpusat di Quetta dan pegawai Qatar juga telah mengesahkan pertemuan saluran belakang ini.

Sehingga baru-baru ini, India enggan berkomunikasi secara terbuka dengan Taliban kerana bimbang tindakan seperti itu boleh merosakkan hubungannya dengan pemerintah Afghanistan dan penyokongnya yang kuat di dalam rantau serta global.

Mengapa India Berkomunikasi Dengan Pihak Taliban?

Walaupun pegawai perisik India kadang-kadang berhubung dengan pejuang Taliban untuk melindungi kepentingan India selama bertahun-tahun, terutama pada tahun 2011 untuk mendapatkan pembebasan jurutera dan kakitangan India yang diculik yang bekerja di Afghanistan, New Delhi selalu menahan diri untuk mewujudkan saluran komunikasi tetap dengan kumpulan itu.

Mereka memandang Taliban sebagai satu-satunya proksi untuk saingan serantau utamanya, Pakistan, dan percaya bahawa mereka tidak banyak memperoleh keuntungan daripada terlibat secara langsung dengan kumpulan itu.

Lebih-lebih lagi, New Delhi tidak mahu berkompromi dengan dasar rasminya untuk tidak berbicara dengan “kumpulan militan” dengan mengadakan dialog dengan Taliban, kerana ia percaya bahawa dengan demikian ia akan memberikan tekanan yang tinggi untuk mula berbicara dengan kumpulan pemberontak Kashmir.

Tetapi banyak yang berubah dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

 

Bukan Hanya India Yang Berkomunikasi Dengan Taliban

Pada tahun 2015, Iran dan Rusia mula menyokong Taliban untuk menghentikan kumpulan bersenjata yang lain iaitu Islamic State of Khorasan (ISK) daripada meluaskan pengaruh di Afghanistan.

Mengetahui kekurangan pasukan keselamatan Afghan dan kekuatan operasi Taliban, mereka lebih memilih untuk bekerjasama dengan Taliban untuk mencegah ISK.

Sejak daripada itu, Taliban semakin memantapkan dirinya sebagai pihak berkepentingan yang sah di Afghanistan dengan secara beransur-ansur memperkukuhkan hubungan diplomatiknya dengan masyarakat antarabangsa, mencatat keuntungan wilayah yang besar terhadap kerajaan Afghanistan, dan menjalin perjanjian damai bersejarah dengan AS pada Februari 2020.

Kini telah diterima secara meluas bahawa Taliban akan terus mempunyai pengaruh yang besar terhadap Afghanistan setelah AS menyelesaikan penarikan diri dari negara itu.

Semua ini meletakkan India dalam kedudukan yang sukar dan memaksanya memikirkan semula pendekatannya terhadap kumpulan bersenjata tersebut.

Pada akhirnya, ia memutuskan untuk membentuk komunikasi saluran belakang dengan puak Taliban yang relatif ramah untuk mengelakkan kehilangan ruang strategik kepada saingan serantau, terutama Pakistan, setelah pengunduran AS dari Afghanistan.

 

Langkah Pertama India Mendekati Taliban

Pada September 2020, Menteri Hubungan Luar India, S Jaishankar telah memberi isyarat bahawa kepentingan negaranya untuk berdialog dengan Taliban untuk pertama kalinya ialah dengan mengikuti perbincangan damai intra-Afghan di Doha melalui pautan video.

Seorang delegasi senior dari India turut mengikuti perbincangan tersebut.

Ini merupakan kali pertama pegawai tertinggi India menghadiri acara seperti itu dalam kapasiti rasmi bersama-sama dengan wakil dari Taliban.

Selain daripada itu, pihak keselamatan rasmi India telah mula membuna rancangan komunikasi dengan beberapa suku Taliban yang dilihat sebagai “nasionalis” atau di luar sfera untuk mempengerahui Pakistan dan Iran.

Keuntungan India Daripada Komunikasi Saluran Belakang Ini

Peta menunjukkan kedudukan tiga negara termasuk Kashmir. Sumber Imej: voanews.com

Menurut Basit, India mendapat banyak keuntungan daripada komunikasi saluran belakang ini. New Delhi mahu melindungai keselamatan dan pelaburan di Afghanistan setelah pengunduran Amerika Syarikat dari Afghanistan.

Mereka juga mahu pastikan kumpulan bersenjata Kashmir seperti Lashkar-e-Taiba dan Jaish-e-Muhammad (JeM) tidak menggunakan Afghanistan sebagai pentas untuk melancarkan serangan di Kashmir yang dikelola oleh India.

Mengadakan saluran belakang bersama Taliban boleh membantu pihak berkuasa India memastikan Afghanistan untuk tidak mengubah ancaman keselamatan yang besar kepada New Delhi untuk tahun-tahun yang akan datang.

Keuntungan Taliban Daripada Komunikasi Bersama India

Pihak Taliban juga mendapatkan keuntungan yang banyak daripada komunikasi ini. Kumpulan ini memerlukan pertolongan yang signifikan dari luar setelah AS mengundur diri dari Afghanistan agar mereka boleh mengecapi misi pembangunan dan perkembangan mereka.

India boleh memberikan bantuan ini dengan pertukaran jaminan keselamatan.

Jangkauan India kepada Taliban juga dapat mempengaruhi proses perdamaian Afghanistan yang sedang berlangsung dengan meminimumkan kemungkinan perang proksi India-Pakistan di pasca-AS Afghanistan.

Sekiranya India berjaya menjalin hubungan dua hala tidak formal dengan Taliban, Afghanistan dapat menghindari masalah antara India dan Pakistan di masa depan dan sebaliknya menumpukan perhatian pada masalah dan perjuangan dalam negeri sendiri.

Adakah Perjanjian Saluran Belakang India-Taliban Ini Akan Berjaya?

Tetapi kejayaan komunikasi saluran belakang India dengan Taliban akan bergantung sekurang-kurangnya sebahagiannya, dari tindak balas Pakistan.

Paling baik, Islamabad akan memilih untuk tetap bersikap berkecuali, tidak mendorong atau tidak menggalakkan hubungan tersebut.

Paling teruk, ia akan beralih ke elemen-elemen di dalam Taliban yang diketahui sedang berbincang dengan India dan mencegah kumpulan bersenjata itu untuk berkomunikasi dengan New Delhi.

Walaupun tentangan Pakistan tentunya akan menghalang dialog antara Taliban dan India, itu tidak semestinya akan mengakhirinya.

 

Hubungan Taliban & Pakistan

Taliban tetap bersikap berkecuali dalam menghadapi ketegangan India-Pakistan tentang pembatalan status semi-otonomi Kashmir pada bulan Ogos 2019, menunjukkan bahawa mereka ingin menjalin dasar luar yang bebas dari Pakistan.

Walaupun sudah pasti masih sangat bergantung pada Pakistan, keuntungan wilayahnya yang baru-baru ini terhadap kerajaan Afghanistan, kebebasan kewangan yang semakin meningkat dan hubungan diplomatik yang baru terbentuk dengan anggota masyarakat antarabangsa yang berpengaruh lainnya, memberi Taliban tahap kemerdekaan tertentu.

Sekarang mereka berada di kedudukan untuk menjadi kekuatan politik yang diterima oleh masyarakat antarabangsa dan perlahan-lahan melarikan diri daripada cengkaman Pakistan.

Semua ini memberi isyarat bahawa Taliban akan terus bercakap dengan India walaupun terdapat bantahan dari Pakistan.

Tetapi hanya masa yang akan memberitahu sama ada dialog ini akan berjaya membawa keamanan dan kestabilan yang sangat diperlukan ke rantau itu.

Show More

Related Articles

Back to top button