Gaya HidupKesihatan

WHO Iktiraf Ubat Ini Untuk Pesakit COVID-19 Kronik & Kritikal

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menambah lagi satu ubat yang mampu menyelamatkan nyawa. Penghadang reseptor interleukin-6 ini adalah ubat kedua yang disyorkan oleh WHO sebagai ubat efektif untuk melawan penyakit COVID-19 apabila pandemik ini secara terus-menerus meningkat di serata dunia.

 

Ubat Penyelamat Pesakit COVID-19

WHO berkata ubat ini berkesan digunakan bersama kortikosteroid yang pernah disarankan oleh WHO pada September 2020.

“Ubat ini boleh memberi harapan kepada pesakit dan ahli keluarga yang sedang bertarung dengan impak kritikal COVID-19,” ujar Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus dalam sebuah kenyataan.

Pesakit dengan kes kritikal COVID-19 seringkali akan mengalami terlalu banyak tindak balas sistem imun dan ubat penghalang interleukin-6 yang juga dikenali sebagai tocilizumab dan sarilumab akan bertindak untuk mengurangkan reaksi berlebihan tersebut.

 

Kajian Klinikal

WHO berkata ujian terhadap pesakit yang sakit parah dengan pemberian ubat tersebut menunjukkan 15 kematian lebih sedikit bagi setiap 1,000 pesakit.

Bagi pesakit kritikal, penggunaan interleukin-6 bermaksud pengurangan 28 kematian bagi setiap 1,000 pesakit.

Ubat-ubatan tersebut juga telah menunjukkan bahawa kemungkinan pesakit sakit parah dan sakit kritikal dimasukkan ke ventilator dikurangkan sebanyak 28 peratus, dibandingkan dengan perawatan biasa.

Saranan itu dibuat ketika negara-negara di seluruh dunia termasuk Afrika Selatan, Indonesia dan Bangladesh berperang menghancurkan gelombang baru virus yang dipicu oleh varian Delta yang pertama kali muncul di India.

 

Hak Paten Ubat Interleukin-6 Digesa Untuk Dilucutkan Untuk Membantu Orang Ramai

Satu usaha telah dilakukan oleh Organisasi Perdagangan Dunia untuk menghapus perlindungan paten pada vaksin COVID-19 untuk meningkatkan akses bagi negara-negara miskin, dan ada seruan untuk menghilangkan halangan harta intelek terhadap ubat-ubatan yang penting untuk rawatan berkesan koronavirus yang teruk.

Tocilizumab adalah ubat jenis monoclonal antibodies (mAbs) yang digunakan untuk merawat pelbagai penyakit termasuk artritis dan barah. Ia dihasilkan oleh syarikat farmasi gergasi Swiss, Roche dan dijual di atas nama Actemra.

Berikutan dengan pengeyoran WHO, Doctors without Borders (dikenali sebagai MSF di Perancis) telah menggesa Roche untuk mengurangkan lagi harga ubat tersebut supaya harganya lebih berpatutan dan ubat tersebut lebih mudah didapati serta pengetahuan tentangnya dapat dikongsi termasuk rangkaian sel teknologi dan juga teknologi untuk membolehkan pengeluar lain di seluruh dunia menghasilkan ubat yang sama.

“Ubat ini boleh menjadi ubat penting untuk merawat orang dengan kes-kes COVID-19 yang kritikal dan teruk serta mengurangkan keperluan ventilator dan oksigen perubatan yang kekurangan sumber di banyak tempat,” kata Julien Potet, penasihat dasar penyakit tropika yang diabaikan di Kempen Akses MSF, dalam satu kenyataan.

“Roche harus berhenti mengikuti pendekatan perniagaan seperti biasa dan mengambil langkah mendesak agar ubat ini mudah didapati dan terjangkau bagi semua orang yang memerlukannya dengan mengurangkan harga dan memindahkan teknologi, pengetahuan dan rangkaian sel ke pengeluar lain. Terlalu banyak nyawa yang dipertaruhkan. “

 

Ubat Interleukin-6 Mencecah RM15K!

Kebanyakan ubat mAbs adalah mahal sehingga negara berpendapatan rendah dan sederhana tidak dapat memperolehnya.

Menurut MSF, tocilizumab berada di pasaran sejak 2009 dan harganya kekal tinggi di kebanyakan negara. dari AS$410 (RM1714) di Australia ke AS$646 (RM2700) di India dan AS$3,625 (RM15,158) di Amerika Syarikat untuk 600mg untuk COVID-19. Kos pengeluaran tocilizumab dianggarkan paling rendah pada AS$40 sedos untuk 400mg.

Sarilumab, ubat mAb kedua yang disyorkan WHO diperbuat oleh syarikat farmasi Amerika Syarikat, Regeneron dan pembuat ubatan Perancis, Sanofi.

Ia dipasarkan di bawah nama Kevzara.

Regeneron telah memberi hak paten kepada sarilumab dan formulasinya di sekurang-kurangnya 50 negara berpendapatan rendah dan menengah, menurut MSF.

 

Gesaan Penurunan Harga Ubat Interleukin-6

WHO juga meminta pengeluar untuk mengurangkan harga ubat-ubatan tersebut, menerima perjanjian pelesenan yang telus dan tidak eksklusif atau mengetepikan hak eksklusif.

“Penyekat reseptor IL-6 tetap tidak dapat diakses dan tidak dapat dicapai oleh sebahagian besar dunia,” kata Ghebreyesus.

“Pengagihan vaksin yang tidak adil bermaksud bahawa orang di negara berpendapatan rendah dan sederhana paling mudah terkena bentuk COVID-19 yang teruk. Oleh itu, keperluan terbesar untuk ubat-ubatan ini adalah di negara-negara yang mempunyai akses paling sedikit. Kita mesti segera mengubahnya. ”

Saranan ini mengikuti analisis data dari lebih daripada 10,000 pesakit yang terlibat dalam 27 ujian klinikal.

Show More

Related Articles

Back to top button