MalaysiaPolitik

Hilang Sokongan UMNO, Apa Yang Akan Terjadi Kepada Kerajaan PN?

Apa yang bakal terjadi kepada kerajaan selepas Umno menarik sokongannya kepada Perdana Menteri Tan Sri Muyiddin Yassin dalam kerajaan PN?

 

Kerajaan PN Masih Belum Stabil Hingga Kini

Prof James Chin dari Institut Asia di University of Tasmania, Australia, mengingatkan bahawa masih terlalu awal untuk menjangkakan “arah mana angin akan bertiup.”

Prof Chin menunjukkan bahawa asas-asas pemerintahan Perikatan masih tidak berubah.

“Masih sangat tidak stabil. Muhyiddin masih berusaha mencari jalan untuk membuat semua orang (dalam pemerintahan PN) senang,” katanya.

Tetapi Prof Chin berpendapat bahawa sekiranya Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Muhyiddin tidak boleh meyakinkan puak anti-Bersatu dalam Umno seperti presiden parti Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Najib Razak untuk berada di pihaknya, kedudukan Perdana Menteri akan sangat tidak stabil.

Katanya, Muhyiddin harus mencari jalan untuk mendapatkan sokongan Ahmad Zahid dan Najib, yang menghadapi kes rasuah di mahkamah.

 

Sokongan Zahid Hamidi Dalam UMNO Goyah Tetapi Ahli Parlimen Tetap Sokong Kerajaan PN?

Prof Chin mengatakan bahawa dia tidak mengambil serius pengumuman Ahmad Zahid pada awal pagi Khamis (8 Julai), bahawa Umno memutuskan untuk menarik sokongan kepada Muhyiddin dengan segera.

“Fakta bahawa Zahid tidak boleh membuat Ahli Parlimen Umno yang berada dalam pemerintahan PN berdiri di sebelahnya semasa sidang media (selepas mesyuarat majlis tertinggi Umno maya), sudah cukup untuk menjadi bukti bahawa ada sesuatu yang tidak kena,” katanya.

Dari 111 hingga 113 Ahli Parlimen yang menyokong kerajaan Perikatan, Umno mempunyai 38 sementara Bersatu mempunyai 31. PAS dan Gabungan Parti Sarawak (GPS) masing-masing mempunyai 18 orang.

 

Pendapat Lain Mahu Muhyiddin Berundur Dari Kerajaan PN

Sebaliknya, penganalisis politik Universiti Malaya Dr Muhammad Asri Mohd Ali percaya keputusan Umno malam semalam akan menjadi penamat untuk Perdana Menteri.

Dr. Asri berkata dengan Umno, parti komponen terbesar Perikatan, menarik diri dari gabungan, mana-mana PM dalam tadbir urus jenis Westminster mesti meletakkan jawatan.

“Sudah tiba masanya Muhyiddin menerima kenyataan. Beliau juga pernah meminta dua PM sebelum ini, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Najib, untuk mengundurkan diri,” katanya.

 

Ku Li Paling Layak Di Kalangan UMNO?

Dr. Asri mengatakan bahawa Umno adalah dalang utama dalam krisis politik semasa dan mencadangkan pembentukan perdana menteri sementara.

“Umno mesti meyakinkan pembangkang, terutama Pakatan Harapan, untuk menyokong langkahnya dengan mewujudkan kerajaan perpaduan dengan pembangkang. Calon terbaik untuk memimpin kerajaan sementara baru adalah Ku Li (Tengku Razaleigh Hamzah).

“Dia mempunyai pengalaman dalam Kabinet dan dihormati oleh pemimpin lain dalam pembangkang,” katanya.

 

Pilihan Lain…

Dr. Asri berkata, Umno boleh memutuskan untuk mencadangkan naib presiden parti, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai perdana menteri sementara untuk berdamai dengan kelompok Kabinet (Ahli Parlimen Umno yang menjadi menteri).

Pilihan itu akan menjadikan Umno masih utuh dan pihak Perikatan akan memberikan sokongannya kerana Ismail Sabri adalah sebahagian daripada kerajaannya.

“Senario ini akan mengurangkan tahap kegelisahan di kalangan masyarakat kerana Ismail Sabri sudah menjadi wajah biasa dalam membuat pengumuman mengenai pencegahan Covid-19,” katanya.

Dalam situasi terkini, apa sahaja boleh berlaku kepada tampuk pemerintahan negara yang telah terumbang-ambing selepas PRU-14 pada tahun 2018.

Show More

Related Articles

Back to top button