AntarabangsaIsu Semasa

Bagaimana Ubat Antiparasit Ivermectin Dianggap Penawar Covid-19 di Asia?

Ivermectin, ubat yang digunakan untuk mengubati jangkitan parasit pada manusia yang lebih sering digunakan pada binatang kini menjadi rebutan di negara-negara Asia terutama di Asia Tenggara.

 

Penggunaan Ivermectin Melonjak Di Indonesia & Asia

Farmasi di seluruh Indonesia melaporkan lonjakan penjualan ubat tersebut, dan telah habis terjual di laman web e-dagang seperti Bukalapak dan Shopee.

Populariti ubat itu muncul setelah sejumlah ahli politik Indonesia yang terkenal memperjuangkan keberkesanan penggunaanya dalam beberapa hari terakhir dan ketika penduduk semakin putus asa untuk melawan pandemik Covid-19 dengan hospital negara semakin tenat.

Moeldoko, Ketua Staf Presiden Indonesia mengatakan sementara Ivermectin secara tradisional digunakan untuk mengubati parasit seperti cacing, pandemik Covid-19 kini telah mencapai tahap kritikal.

Negara kepulauan itu mempunyai jumlah kes Covid-19 tertinggi di rantau ini, mencatat lebih daripada 2.3 juta jangkitan dan lebih daripada 61,000 kematian.

“Melihat data yang kami ada, kami cukup optimis bahawa Ivermectin dapat menjadi penyelesaian ubat yang berkesan untuk menyembuhkan pesakit Covid,” kata Moeldoko, dengan menyatakan ia telah digunakan secara efektif di 15 negara lain untuk mengubati virus tersebut.

Selain Indonesia, minat untuk ubat anti-parasit juga meningkat di negara-negara Asia lain seperti Malaysia, Filipina dan India. Ketika jumlah jangkitan di rantau ini meningkat, pegawai berpengaruh dan kumpulan perubatan bebas telah meningkatkan kempen mereka untuk menggunakan ivermectin sebagai ubat ajaib.

 

Apa Kata WHO Tentang Ivermectin?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata bahawa bukti penggunaannya untuk merawat pesakit Covid-19 adalah “tidak meyakinkan”. Badan itu pada bulan Mac menasihatkan bahawa ubat itu hanya boleh digunakan dalam ujian klinikal.

Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan AS juga menyatakan bahaya yang serupa, mengatakan pihaknya telah menerima banyak laporan mengenai pesakit yang dimasukkan ke hospital setelah melakukan rawatan diri dengan Ivermectin yang digunakan untuk kuda.

“Terdapat banyak maklumat yang salah dan anda mungkin pernah mendengar bahawa tidak perlu mengambil Ivermectin dalam dos yang besar. Itu salah,” tambahnya.

Di Britain, University of Oxford bulan lalu menjalankan ujian untuk ivermectin sebagai sebahagian daripada kajian yang disokong oleh kerajaan yang bertujuan untuk membantu pemulihan di luar hospital. Hasil setakat ini menunjukkan bahawa ia mengurangkan replikasi virus dalam kajian makmal.

 

Jika Bahaya, Mengapa Digunakan Di Asia?

Tentang mengapa trend ivermectin meningkat di Asia, pakar penjagaan kesihatan mencadangkan pelbagai alasan. Selain politik, mereka mengatakan ubat itu terkenal di negara-negara yang memiliki upaya vaksinasi yang tidak berjaya dan kerajaan tiada pilihan lain.

Irandi Putra Pratomo, yang mengetuai Unit Perubatan Pulmonologi di Rumah Sakit Universitas Indonesia di Depok, mengatakan bahawa ahli politik telah menurunkan peranan proses saintifik ketika melihat pilihan yang ada untuk rawatan.

“Apa yang saya rasa ialah kerajaan berurusan dengan Covid-19 seperti dalam rancangan televisyen: siapa sahaja yang dapat memberikan jawapan yang paling terang dalam had masa tertentu akan menjadi pemenang,” kata Irandi, yang juga ketua pegawai kakitangan perubatan untuk pasukan petugas koronavirus hospital.

“Pembuat dasar harus meminta pertolongan daripada para profesional, bukannya mencari jawapan berdasarkan permintaan popular, pengalaman peribadi atau maklumat yang tidak disahkan secara rawak dari internet,” katanya. “Itu bukan cara yang bijak untuk mengatasi wabak ini.”

Pandu Riono, seorang ahli epidemiologi di Universitas Indonesia, mengatakan bahawa “sangat berbahaya” bagi ahli politik berpengaruh untuk mempromosikan ubat itu walaupun setelah institusi kesihatan di seluruh dunia tidak menggalakkan penggunaannya.

Bahayanya amat besar kerana ubat itu mudah didapati. “Orang mungkin mengambilnya dalam jumlah besar,” katanya, dengan alasan kurangnya panduan yang tepat tentang cara menggunakannya.

Di negara jiran Filipina, ivermectin telah dipersetujui untuk digunakan di beberapa hospital untuk pesakit Covid-19, sementara di India, laporan pada bulan Mei menyatakan bahawa sekurang-kurangnya dua negeri telah merancang untuk merawat populasi mereka dengan ubat tersebut.

 

Bagaimana Penggunaan Ivermectin Di Malaysia?

Di Malaysia, sementara kementerian kesihatan mengatakan pihaknya masih melakukan kajian, perbincangan mengenai penggunaan ivermectin telah menjadi isu.

Moy Foong Ming, seorang profesor di jabatan perubatan sosial dan pencegahan di Universiti Malaya, mengatakan bahawa Alliance Malaysia for Effective Covid Control, sekumpulan enam persatuan perubatan dan kesihatan, telah mendorong secara “agresif” untuk penggunaan ubat tersebut.

Pakatan itu telah mengadakan beberapa webinar dengan orang awam berkaitan masalah ini, dan setidaknya ada dua laporan polis dilancarkan terhadap kementerian kesihatan kerana tidak memasukkannya sebagai rawatan virus, katanya.

Moy mengatakan keadaan virus yang semakin buruk di Malaysia dan sekatan pergerakan yang diperketat baru-baru ini telah mendorong kumpulan itu untuk melakukannya. “Mereka mungkin rasa tidak akan rugi apa-apa untuk mencuba ketika situasinya sudah sangat buruk,” katanya, sambil menambahkan bahawa usaha mereka juga dapat menjejaskan program vaksinasi negara.

Moy mengatakan sebilangan rakyat Malaysia merasakan keputusan kerajaan untuk tidak mengesahkan ubat itu adalah “konspirasi politik”, dan mereka berpendapat bahawa pihak berkuasa mahu memanjangkan tempoh darurat sehingga menangguhkan persidangan parlimen dan pilihan raya umum. Namun, katanya banyak badan profesional penjagaan kesihatan menyokong keputusan kementerian kesihatan.

Show More

Related Articles

Back to top button