MalaysiaPolitik

Umno Atur Langkah Untuk Tinggalkan PN Sebelum 1 Ogos?

Dua menteri Umno dalam Kabinet Muhyiddin Yassin nampaknya telah bersetuju dengan rancangan untuk keluar dari pemerintahan pimpinan Perikatan Nasional sebelum 1 Ogos, menurut satu sumber.

Sumber itu memberitahu FMT bahawa pemimpin dan ahli parlimen Umno telah bertemu presiden parti Ahmad Zahid Hamidi hari ini.

Walaupun dia tidak pasti berapa ahli parlimen Umno yang telah bertemu dengan Zahid, dia mengatakan sekurang-kurangnya lima ahli parlimen lain juga telah bersetuju untuk keluar dari pemerintahan PN. Lima Ahli Parlimen ini juga merupakan anggota Majlis Tertinggi Umno.

 

Ada Ahli UMNO Yang Tidak Bersetuju Dengan Langkah Tinggalkan PN?

“Saya percaya setelah Majlis Tertinggi mengumumkan keputusan untuk keluar sebelum 1 Ogos, majoriti anggota parlimen akan mengikuti,” katanya.

Tetapi salah satu anggota parlimen yang nampaknya menentang Presiden Umno adalah Ahli Parlimen Padang Rengas, Nazri Aziz.

Walau bagaimanapun, sumber lain mengatakan semuanya masih “dalam perbincangan” dan parti itu belum membuat keputusan.

Difahamkan, mantan perdana menteri Najib Razak juga hadir, telah dijemput sebagai ketua kelab pemerhati Barisan Nasional (BN).

 

Siapa Sahaja Yang Bersetuju UMNO Tinggalkan PN?

Umno adalah blok terbesar dalam kerajaan dengan 38 ahli Parlimen sementara PN terus berpegang pada majoriti tipis dan rapuh di Dewan Rakyat.

Ahli Parlimen Machang, Ahmad Jazlan Yaakub dan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah adalah antara wakil rakyat Umno lain yang secara terang-terangan menyatakan penentangan mereka terhadap kerajaan pimpinan Muhyiddin.

Sementara itu, seorang anggota Majlis Tertinggi yang lain menafikan bahawa perbincangan mesyuarat hari ini berkisar tentang menarik sokongan kepada pemerintah.

“Ini hanya pertemuan biasa antara pemimpin tertentu,” katanya.

 

Gabungan PN

Gabungan PN terdiri daripada Bersatu, PAS, STAR (Sabah), SAPP (Sabah) dan Gerakan, sementara kerajaan yang dipimpin PN terdiri daripada ahli parlimen dari PN, BN, PBS (Sabah) dan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Parlimen khas akan bersidang selama lima hari pada 26 hingga 29 Julai dan 2 Ogos untuk Dewan Rakyat, dan 3 hingga 5 Ogos untuk Dewan Negara.

Pejabat Perdana Menteri (PMO) mengatakan tujuan pertemuan ini adalah untuk menjelaskan kepada para anggota mengenai Rancangan Pemulihan Nasional dan meminda semua perundangan dan peraturan untuk membolehkan sidang Parlimen diadakan secara hibrid.

“Menurut Klausa (3) Artikel 150 Perlembagaan Persekutuan, semua perisytiharan darurat dan ketetapan yang dibuat oleh Yang di-Pertuan Agong harus dibentangkan di hadapan kedua-dua Dewan Parlimen,” kata PMO dalam satu kenyataan hari ini.

Show More

Related Articles

Back to top button