Gaya HidupPercutian

Thailand Buka Pintu Pelancongan Melalui Program “Phuket Sandbox”

Kira-kira 1,000 pelancong diberi lampu hijau untuk memasuki Phuket melalui rancangan rintis “sandbox” dari Khamis hingga Sabtu. Program ini yang akan diperluas ke destinasi pelancongan lain seperti Samui dan Krabi memungkinkan pelancong yang divaksinasi untuk menjelajah daerah terpilih di mana penduduknya telah diinokulasi dan protokol kesihatan yang ketat dilaksanakan.

 

Thailand Membuka Pintu Untuk Pelancong Sejak Januari 2021

Pelancong dari negara berisiko rendah ini bebas melakukan perjalanan ke bahagian lain di Thailand setelah 14 hari.

Thailand menyambut sekitar 35,000 pelawat antarabangsa dari Januari hingga Mei tahun ini, berbanding hampir 40 juta pada tahun 2019 sebelum wabak Covid-19 melanda.

Bulan lalu, Perdana Menteri Prayut Chan-o-cha berjanji akan membuka semula negara kepada pelancong antarabangsa dalam 120 hari.

Tidak jelas apakah tarikh akhir ini dapat dicapai, dengan hanya 2.9 juta daripada lebih 66 juta penduduk Thailand yang diberi vaksin sepenuhnya setakat hari Sabtu dan kenaikan jangkitan pada 6,230 kes dengan 41 kematian.

 

Sandbox Phuket Penting

Peter Webster, pengurus besar serantau untuk Singapura, Thailand, Myanmar, Laos dan Kemboja di Hotel Hilton, yang mempunyai dua pusat peranginan di Phuket mengatakan bahawa mereka telah menyambut tetamu dari Abu Dhabi, Jerman dan Israel, dan mempunyai tempahan yang akan datang dari Amerika Syarikat dan Eropah .

“Sandbox Phuket ini merupakan langkah penting untuk meningkatkan keyakinan antarabangsa kepada Thailand sebagai destinasi pelancongan. Kita harus menunggu beberapa minggu lagi untuk menilai prospek rancangan ini, tetapi kenyataan bahawa langkah pertama telah diambil sangat bermakna bagi komuniti pelancongan Thailand,” katanya kepada Straits Times.

Pemain pelancongan berskala kecil seperti Encik Adul Minyong, yang terpaksa berhenti memandu teksi dan sebaliknya melakukan kerja pembinaan, berharap faedah rancangan “Sandbox” akan turut dirasai oleh mereka.

“Sandbox adalah polisi yang baik. Ia akan menjaga keselamatan pelanggan dan keselamatan kita, jika kita semua mematuhi peraturan,” katanya.

 

Pengalaman Pelancong Sandbox Phuket

Pelawat kali pertama Jeremy Ansell, 51, yang mengetuai syarikat teknologi baru di Israel, tidak pernah melihat Phuket ketika ia sibuk. Namun, setelah mengambil angin di pantai Kata pada hari Jumaat di mana keluarganya adalah satu-satunya pelancong, dia mengatakan kepada ST: “Agak pelik kerana pantai sangat kosong.”

“Mereka yang pernah berkunjung ke sini mungkin tahu Phuket sesak dengan bar dan kelab. Tapi sekarang ia tenang seperti berada di pulau persendirian sendiri,” katanya yang berharap pernah mengunjungi Phuket sebelum wabak.

Pasangan suami isteri Smith dari Britain menyedari Thailand masih berjuang dengan Covid-19 tetapi yakin bahawa amalan memakai pelitup muka, jarak fizikal dan pembersihan yang selamat akan mengurangkan risiko jangkitan.

“Angka kes akan sentiasa turun dan naik. Dan saya rasa wabak ini belum selesai. Saya sedar bahawa Thailand benar-benar perlu membuka negaranya kerana pelancongan adalah perniagaan besar bagi mereka,” kata pasangan itu yang memilih untuk tinggal di hotel Wyndham Grand.

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button