Bisnes & Ekonomi

Malaysia Tercorot Dalam Indeks Normal The Economist

Malaysia berada di kedudukan terbawah dari 50 negara yang dinilai oleh The Economist untuk indeks normal global, yang menunjukkan bahawa negara masih terperangkap dalam pandemik Covid-19.

 

Bagaimana Kedudukan Negara Lain Dalam Indeks Normal Ini?

Teratas dalam senarai adalah Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong, yang berada di depan New Zealand dan Pakistan yang masing-masing berada di kedudukan kedua dan ketiga.

Meskipun berada dalam indeks, namun hasilnya menunjukkan bahawa Malaysia adalah  satu-satunya negara di rantau ini yang masih jauh dari kembali normal.

Di antara negara-negara Asean, Indonesia menduduki tempat tertinggi di 40, mengalahkan Singapura (ke-43), Filipina (ke-44), dan Vietnam (ke-46).

Malah AS yang telah memberikan lebih daripada 300 juta dos vaksin Covid-19 berada di kedudukan ke-20 dalam senarai.

The Economist mengakui bahawa tidak ada negara yang mendekati penunjuk untuk kembali normal kerana situasi mungkin berubah dengan cepat dan drastik.

Malaysia world's worst performer on normalcy index

 

Malaysia Di Bawah Kerana Varian Delta?

“Bacaan untuk China telah kembali ke tahap pra-pandemik sebelum perayaan tahun baru pada Februari tetapi negara itu sekarang berada di peringkat pertengahan,” kata The Economist yang berpusat di London.

“Hong Kong dan New Zealand, dua Negara yang telah menerapkan langkah-langkah yang efektif terhadap koronavirus dan mengalami kematian yang sedikit, saat ini berada di puncak indeks. Malaysia, yang menderita gelombang jangkitan yang mematikan disebabkan oleh varian Delta yang lebih mudah ditularkan, berada di bahagian paling bawah.”

 

Bagaimana Indeks Normal Ini Dikira?

“Indeks normal The Economist mengukur perubahan tingkah laku yang terjejas oleh pandemik Covid-19 dan mengkaji negara dengan lapan petunjuk termasuk dalam bidang pengangkutan dan perjalanan, rekreasi dan hiburan, serta peruncitan dan pekerjaan.

Ia mengatakan negara-negara yang dikaji adalah 50 ekonomi terbesar di dunia yang menyumbang 90 peratus dari KDNK global.

Indeks normal The Economist bukan satu-satunya penerbitan terbaru yang menunjukkan keadaan Covid-19 yang merosot di Malaysia.

 

Bloomberg Juga Mengatakan Malaysia Semakin Parah

Awal minggu ini, Bloomberg juga mengeluarkan Covid-19 Resilience Ranking terbarunya yang menunjukkan Malaysia jatuh ke tempat ke-51 daripada 53 negara yang dikaji.

Malaysia telah menghabiskan lebih dari satu bulan dalam Fasa Satu Pelan Pemulihan Nasional di mana hanya perkhidmatan penting yang diluluskan yang dapat beroperasi.

Terkini, kerajaan persekutuan juga mengumumkan perintah kawalan pergerakan diperketat (PKPD) untuk sebahagian besar Kuala Lumpur dan Selangor kerana jangkitan Covid-10 yang tinggi.

Show More

Related Articles

Back to top button