AntarabangsaIsu Semasa

Penarikan Tentera Asing di Afghanistan Selesai, Penduduk Gusar Serangan Taliban

Semua tentera AS dan NATO telah meninggalkan pangkalan udara terbesar di Afghanistan, kata seorang pegawai pertahanan AS kepada AFP hari ini, yang menandakan penarikan sepenuhnya tentera asing dari negara itu setelah dua dekad perang.

 

Pangkalan Terakhir Pasukan AS Di Afghanistan

Pangkalan Udara Bagram berfungsi sebagai tonggak untuk operasi AS di Afghanistan, di mana perang panjang melawan Taliban dan sekutu Al-Qaeda dilawan dengan serangan udara dan menghantar semula misi dari lapangan terbang.

“Semua pasukan berada di luar Bagram,” kata pegawai itu tanpa menyatakan masa pasukan asing terakhir meninggalkan pangkalan yang terletak 50 kilometer di utara ibu kota Kabul.

Pegawai yang tidak mahu dikenali itu tidak mengatakan bila pangkalan tersebut akan diserahkan secara rasmi kepada pasukan Afghanistan, tetapi jurucakap kementerian pertahanan Rohullah Ahmadzai mengatakan pihak berkuasa kerajaan “siap sepenuhnya” untuk mengambil alih pangkalan itu.

Tentera AS dan NATO berada di peringkat akhir untuk menghentikan penglibatannya di Afghanistan, membawa pulang sejumlah pasukan yang masih belum ditentukan pada tarikh akhir 11 September.

 

Serangan Taliban Di Afghanistan Masih Berlaku

Taliban telah melancarkan serangan tanpa henti di seluruh Afghanistan dalam dua bulan terakhir, memusnahkan puluhan daerah ketika sebahagian besar pasukan keselamatan Afghanistan menggabungkan kekuatan mereka di kawasan bandar utama di negara itu.

Kemampuan pasukan Afghanistan untuk mempertahankan kawalan lapangan terbang Bagram kemungkinan akan terbukti penting untuk menjaga keamanan di Kabul dan menjaga tekanan terhadap Taliban.

Penarikan pasukan asing dari pangkalan Bagram “melambangkan bahawa Afghanistan kini sendirian, ditinggalkan, dan dibiarkan mempertahankan diri dari serangan Taliban”, kata pakar Afghanistan yang berpangkalan di Australia, Nishank Motwani.

 

‘Ramai rasa tidak selamat’

Laporan media mengatakan Pentagon mungkin akan menahan sekitar 600 tentera AS di Afghanistan untuk menjaga kawasan diplomatik AS di Kabul.

Penduduk dari Bagram mengatakan keselamatan hanya akan merosot dengan keluarnya pasukan asing.

“Situasinya sudah huru-hara… ada banyak ketidakamanan dan pemerintah tidak memiliki (cukup) senjata dan peralatan,” kata Matiullah, yang memiliki sebuah kedai kasut di bazar Bagram, kepada AFP.

 

Lebih Meriah Ketika Tentera AS Di Afghanistan

“Sejak mereka mula menarik diri, situasi semakin buruk. Tidak ada pekerjaan… tidak ada urusan jual beli,”kata Fazal Karim, seorang mekanik basikal.

Selama bertahun-tahun bandar mini ini dikunjungi oleh ratusan ribu anggota dan kontraktor perkhidmatan AS dan NATO.

Pada satu ketika ia mempunyai kolam renang, panggung wayang dan spa dan juga jalan yang dipenuhi gerai makanan segera seperti Burger King dan Pizza Hut.

Pangkalan itu juga menempatkan sebuah penjara yang menahan ribuan tahanan Taliban dan jihad.

 

Sejarah Bagram

Bagram dibina oleh AS untuk sekutu Afghanistannya semasa Perang Dingin pada tahun 1950-an sebagai benteng menentang Kesatuan Soviet di utara.

Ironinya, ia menjadi titik awal pencerobohan Soviet ke negara itu pada tahun 1979, dan Tentera Merah memperluasnya dengan ketara selama hampir satu dekad pendudukannya.

Ketika Moscow menarik diri, Bagram menjadi pusat perang saudara dan dilaporkan bahawa pada satu ketika Taliban menguasai salah satu hujung landasan tiga kilometer itu dan pembangkang, Northern Alliance menguasai hujung lain.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Bagram telah berada di bawah serangan roket yang dituntut oleh Negara Islam jihad, menimbulkan ketakutan bahawa militan sudah mengintai pangkalan untuk serangan masa depan.

Hingga Mei 2021, terdapat sekitar 9,500 tentera asing di Afghanistan, di mana tentera AS terdiri dari 2500 pasukan terbesar.

Sejauh ini Jerman dan Itali sama-sama mengesahkan penarikan penuh kontinjen mereka.

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button